醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
其實香港得返醫學界別係抗衡緊外國人黎執業,醫好人就超高人工,醫死人就不了了知

律師都會被釘牌,香港開埠以黎有幾多次醫療事故?有幾多醫護俾釘牌?

拎疫苗賠償呢單野,打死左從來都話唔關疫苗事,咁邊有人對疫苗有信心?

樓下診所個醫生每日起碼有八十個人應診,每次收七百…每個月收入講緊兩球

我唔知醫生係咪個個都咁勁,但差既要收皮或被取代應該係常識吧?外面啲人勁先可以提高醫療水平,唔係話一考到醫生就買幾十層樓收租等退休
HA收撚得哂先講
而家係HA同政府話要加,你同佢定
岩呀,成日話醫療質素下降,但多數人都寧願質素下降d, 但快d有得睇
睇醫生既大多數都係小病,唔駛下下大國手去醫
人都等到死左,醫療質素幾好都假,如果將等待時間納入醫療質素評核,而家應該差到爆,特別係d唔死得又好痛苦既小病,普通科夠做
咪又係為左獨市
講咁撚多藉口
由頭到尾都係待遇問題唔係學額問題
最簡單比較
(1) 做HA要直踩36返shift人工跟point但福利唔係跟得公墓園咁足
(2) 做DH專科朝9晚5少OT唔洗衝症都係跟point出糧公墓園福利
(3) 做私家每日朝9晚7作息定時,個別專科先可能要不定時但極高收入

點計都係做HA最付出收入不成正比
畀著你咁辛苦讀個醫牌返嚟都係想向上游
追求一係收入一係生活
做HA兩樣都冇
如果唔係新畢業生冇經驗未有專科牌
我相信會做HA的人更少

我估計HA係想市場上有更多醫護available
目的唔係增加職位(要加現在即開都得,有冇人肯做係另一回事)
而係有咩事可以趕走唔聽話扭計嗰班再請過
唔洗畀現在班醫護揸住春袋

最後鬧HA醫護成日要求加人工又多出錯嗰班
出事故當然要追討責任和反省
但責任係唔係真係完全100%在涉事個人身上我有保留
畀著係你日撚日長時間一個人做兩三個人工作
會出錯都唔出奇

你覺得正苦唔會開俾大陸?
深圳同港大合作既醫院係咩黎
醫院無床位講條閪咩
反對都正常
根本啲配套包括醫學院,醫院硬件,醫院待遇,全部都應付唔到咁多醫學生
因為而家最大問題係公立醫院輪侯時間太長/太多病人

佢唔請岩岩畢業既醫生黎train專科醫生係解決唔到呢個問題

浪費一筆錢train醫科生只係增加general practitioner既supply, 公立專科條隊一樣咁長

你要再浪費一筆錢請啲岩岩畢業既醫生黎train多6年先增加到專科醫生supply
點樣一味ban加學位?

而家兩大各自加到265個位
嚟緊每年都會加
仲未計兩大醫學院其實係收爆咗位
尤其CU玩DY2
收咗入Year 2嘅唔計入year 1個學額
即係佢而家一年可以收差唔多300個學生
咁樣係唔係一味ban加生源?

你一味話加加加
但跟本配套跟唔上
唔好話clinical years搵醫生喺教學醫院教
加咗咁多學生
上解剖堂去邊度搵多啲大體老師返嚟?

一日HA唔諗方法去留住啲人喺公立
一日唔搞掂每日150
一日都唔會夠醫生喺公營醫療做
不嬲返嚟香港執業冇問題
只要pass到LMCHK就得
定係你覺得海外grad嘅醫生嚟香港
唔應該需要考執業試?
而家就年年都有加學位
如果你一次加成百個位
你邊度搵資源返嚟教?
100人分10組
每組要一個大體老師上解剖
你點樣即刻搵10個大體老師返嚟?
之後你仲要年年都keep住搵喎
因為年年都有新嚟嘅要上解剖

加學位唔係問題
問題係你點樣keep到個教學質素
呢part唔係錢嘅問題咁簡單
你個名真係襯晒你
加學位係必然要發生嘅事
就算冇150
香港人口會老化
長遠都會要多啲醫療人手

但加學位唔係真係收多啲學生就搞掂
係成套教學資源 人手都要加
所以唔可能一加就加幾十甚至百幾學生

當年話太多醫學生唔肯請晒嘅係HA
之後話唔夠醫生嘅又係HA
年年就識得cut資源分花紅
要佢提升員工士氣就魚蛋燒賣
食屎啦
大佬而家唔係淨係講錢呀
最基本上解剖堂
要有大體老師
係要人肯捐出嚟先有

唔係個個接受到自己/自己屋企人
走咗之後要被醫學生解剖
甚至解剖到要破開個頭兩半
啲內臟要拎晒出嚟切開嚟睇
呢啲唔係話有錢就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞