醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
因為單程證問題香港解決唔到,同埋我諗全香港人都有嘈單程證問題,你又知我冇?問題係150個問題存在之下,咁咪增加生源囉令條GAP唔好咁細LOR,唔明有咩衝突。
train一個醫生用幾耐只係會影響增加生源見效時間,for example 7年,姐係話今年增加生源,可能7年後先有成效,咁呢7年之間每年人口增加,咁咪每年再收多D, IN THE LONG RUN 都係7年見效
我又唔係咁睇
要市場飽和唔係一日半日嘅事
講緊加大量 train一個醫生已經耐 仲要等個數慢慢上去飽和 咁搞到幾時 加福利係一個減壓措施
類似公屋唔夠
然之後施政者一味話起緊
咁而家冇樓處嗰啲人唔通瞓街咩

同加位有冇相關配套先 起多啲實習醫院上堂嘅地方 甚至乎send佢哋去外國名校 唔係就咁話加
同master情況又唔同 master自費,醫學院我聽你哋講係公費
訓練左個醫科生出嚟冇人請就真係浪費左訓練嘅經費
相關發言紀錄?
既然加位又唔比,唯有引入“外地”醫生
事實上如果以你所講會出現浪費公費情況姐係代表市場飽和,EG私家唔收人/HA唔夠人都唔請,咁就係HA問題咁到時就係另一回事。而SUPPOSE上面班友所講成立,E.G增加生源都係唔夠/D人唔留公家,姐係市場都食得落,咁加黎有咩問題。
保護主義就認 成日扮晒閪咁驚減人工 多人就唔矜貴
咁閣下又係唔係醫生先?
唔係
我係醫生我今日就會企係反對增加生源果邊了
一個醫生7年
365*7*150=40萬大陸賤人

跟住條友9UP到單程證唔需要理
只要無限制加醫科學位

7年內你要加幾多醫生先照顧到40萬大陸賤人?
我同意加但配套點先
政府送到佢地去jhu再收返香港我舉腳贊成呀
受訓問題
如果HA唔請只可以做GP
我再講多次:
事實上如果以你所講會出現浪費公費情況姐係代表市場飽和,EG私家唔收人/HA唔夠人都唔請,咁就係HA問題咁到時就係另一回事。而SUPPOSE上面班友所講成立,E.G增加生源都係唔夠/D人唔留公家,姐係市場都食得落,咁加黎有咩問題。
係150個解決唔到呢個事實低下,加生源有咩問題你都係講唔到
好似無地起樓,唯有明日大愚
問題而家政府/HA帶頭話要加,咁SUPPOSE佢一定請,如果佢加生源GRAD完醫院又唔夠人手之下唔請我諗應該係第二個TOPIC
去開間醫院 講明全部都唔係本地畢業醫生,由市民自己揀
我從來冇反駁過配套不足呢點,EVEN學上面所講配套唔夠,咁可唔可以SUPPOSE下例如今件起增加生源,係呢7年期間增加/改善配套。而唔係一尾BAN加生源
總之醫學界唔想太多人食個餅就系自撚私
有本事既 驚閪競爭咩 屌你老尾
我都冇ban(我諗好多巴打都冇)
但問題係改善速度問題
即刻起我覺得趕唔切
比較簡單係send去外國
但係要一段溝通嘅時間
確保香港的學生符合佢哋嘅要求
佢哋一樣符合香港嘅標準
一來一回中間有一段時間training 差左會唔會有一班醫生quality 差左呢 呢個都係一個風險
「私家診所愈開愈多,反映問題不是醫生不足,只是醫管局留不住人才。」
咁即係社會對私家診所有需求喇,唔通開左冇生意會愈開愈多咩?
有冇醫生想搵工搵唔到?醫生工資有冇下降壓力?兩樣都冇好明顯就求過於供,仲唔係醫生不足?醫生fresh grad 比其他科高幾個double,仲叫待遇不足?
我明醫生好辛苦,咁都唔駛同其他行業差咁多,參與下英美五眼醫生同其他行業工資差距喇
你試下香港現存醫生數目多三五倍,醫生人工肯定大幅下降,醫管局用同一個funding 可以請double 數目既醫生(先唔討論設備問題)

「醫管局於2011年擴大以有限度註冊形成聘請海外醫生,醫學界也強烈反對,指聘請私家醫生兼職就足夠。」
如果私家醫生都好好搵,點解要番公院做兼職?英美五眼其他有冇引入海外醫生?如有,醫療質素下降左幾多
講到尾就係現有班醫生想保住個飯碗/提高叫價,保護自己界別利益,我就唔信依d中學經濟理論班大醫生唔識
屌你 中醫開放左 N 年,仲有咩行業未開?
唔好講專科
普通科需要大,解決到普通科已幫左市民好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞