醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
這正正是香港healthcare的問題所在
其實有冇統計過每年完左實習醫生 有幾多%係上專科同出去做醫療集團/‘普通科醫生’
你定啦,有錢一定有護士夠膽做決定
醫學霸權玩咁耐,結果玩爛了,抵撚死
有外來醫生之後人工一樣咁高啦
睇你點樣分析呢個modal
數據分析我就冇啦
係有可能
但照你嘅講法就一定唔係先
你都識講係兩種唔同嘅人啦
私立醫生去咗公立嘅 好多病人唔會跟住轉
佢哋付出嘅嘢由錢變咗時間
而呢班人對佢哋來講時間係更加值錢
佢哋應該寧願轉第二個私立醫生

而且而家個問題係時間type醫生過少
令price(時間)過高
你金錢type價錢減低係可以吸引多啲人過去
一來數量成疑
二來price出名sticky
三呢個係indirect effect
你等佢kick in都唔知幾多年之後
Long run係有用 咁short run呢?
不如等啲病人死咁啲 減demand好過
你唔分short run long run
醫生一話加就有?price adjustment 唔洗時間?
D shock啲人react唔洗時間?
醫生一走等比例病人即轉醫院?
係嘅sorry 你啲assumption太神奇
你都識講長遠計 咁近年點計先
咁近年咪short run 囉
又係呢d斷章取義新聞
因為有啲好似你咁嘅nurse
加學額即係要加撥款
我諗大家係怕待遇應付唔到啫.... 多左醫生,人工可能無得加得咁快
當GP over supply, d 人自然會諗專科條路
GP 都唔夠,專科永遠都唔會夠
個問題係私立都唔夠人
正中要害
如果無法培訓本地醫生,唯有請外地返黎!
問題如果開唔夠位請specialty trainee咁加幾多醫科生位都唔會增加到專科醫生supply
相比big 4, 人工高好多,ot 有補水
big4 辛苦d 定醫生 辛苦d, 我諗相差唔會太遠卦
GP 都唔夠,要咁多 Specialty 托呀?
有咩都GP 分流左先啦? 當GP 夠用, 專科自然會加額
所以推高GP 人數,大家無咁忙,咪有時間去進修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞