醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
有冇工開另計,我就係知外國睇個專科唔洗排咁耐,有冇醫保都係咁話
炒哂班ha高層,將d資源分流比出左去私家既醫護回流公立醫院

醫療問題唔係加人手就完全解決到,資源錯配問題都好嚴重,一味cut cost追求醫院條數好睇
HA撚有諗過點留住啲人咩
魚蛋燒賣捱下義氣好唔好?
日日就一車車150
一拎到香港身份證就洗腎換肝換腎
仲有一班用A&E睇傷風感冒咳

撚有人會想留喺公立?
但佢隔離又起緊GP 真係CLS
成到咁靚 D野又新 但D症"真係好多WO" 根德幾時可以摺左佢
有FD係入面做 直情要"扮工" 同 唔洗急最緊要慢
其他戰地級醫院就得啖笑
護士診所主要係醫生反對
HA 請多d咪得
吸引醫生留係HA 唔好去私家

HA膠層&HR 加油
做私家都好啊
有個splenomegaly被人摸爆咗
從此splenomegaly就變成受保護動物
考既人太有自信
諗住自己地頭就係醫生就可以裸考
加上低rate並唔係pass唔到
基本上溫下書就過到咁解

特別係鄰國個批拉低曬成個rate所以搞到條數據唔多好睇

至於薪酬待遇好唔好都要等佢做到醫生先討論到呢個問題
另外政治環境都會影響外來醫生想唔想黎香港執業
加上高質素既醫生做咩要無啦啦黎香港執業
D人飛過去佢度做手術都得啦
ha高層係醫護主導
ceo唔係紅到黑
應該係冇 只係肥上瘦下少D 同會花錢落新技術咁
聽老前輩講 係全世界同時鳩chur 大家冇比較唔太覺九十年代醫院有咩問題

去到近代有電子化同強調patient-oriented management之後
仲有嚴重人口老化 醫院本地研究落後 技術換代好慢
香港仲停係八九十年代果套鳩chur 已經不合時宜

利申: 外國小薯 我識條春 好似係
主要係無醫生肯負責
最後又變成次等診所

宜家都有 wound clinic, DM clinic
就算改法例放權,護士係咪夠膽自己決定?
如果最後要搵個醫生做負責人,咁醫生一定唔肯
樓主一係就係5毛 一係就係戇鳩

冇人反對增加醫科生學額 而係要同時做一堆配套 先解決到問題 例如起多啲醫院 買多啲診斷設備同培訓相關人員 改善/規管醫保計劃幫助中產病人去私家睇病 做埋基層醫療 病人起返區域健康中心醫長期病

呢啲野唔做 一味話增加學額咪變左幾十個學生圍住一個病人clerk case 夾硬收完生畢業後冇醫院位請人 有醫生冇診斷機器又係幾百個人輪一部X Ray

其他人講既就唔理 一味叫人唔好屌政府 政府高層係醫生就以偏概全所有醫護要負責任

你不如話局長係男人就所有男人都要負責任?
醫生數量
公:私 = 1:1
病人數量
公:私 = 9:1
應該要解決既係公私營失衡,推廣多啲primary care,等啲人唔好冇事冇幹都走去睇急症,明明一啲都唔急,
而唔係一味淨係要多啲醫生呀又剩呀,
醫生數量唔夠 = 病人數量太多, 係相對來的
其實去得歐美澳讀醫留到當地做嘅香港人有幾多人會返香港做
係真係爆咗定只係個病人唔想俾人摸?
香港不嬲都俾外國grad嘅醫生返嚟執業
要求嘅係pass LMCHK
而家佢地想免除執業試呢個要求
話加就加咩大佬
先唔好講醫學院差唔多又逼到冇位上堂
啲病人見你係咁clerk又屌
加人咪即係要再搵醫生帶學生到時又屌多嘢做
好啦當點都多咗醫生新仔
專科又唔開位train
到時連埋海外醫生又話太多人咪碌柒
肥雞餐屌走老鬼然後經驗斷層
無限loop

解決方法
1. 開新醫院然後跪低求走咗老鬼做開荒牛頂住先
2. 屌真係pub下基層醫療再叫啲淨係返醫院攞藥嘅病人去clinic 配算
3. 可能出其他版本醫療券outsource去私家算
又係你呀
如果免執業試就大鑊啲 冇哂filter求9其俾人做就大檸樂
局嚟, 無得加無得俾班買分嘅支那撚樣讀,
就可以大條道理引入支那醫生,
到時買賣港豬內臟, FAT啦
唔移民就等被醫撚死
大把
廿蚊張女婿同堆friend個個想返黎

香港公立一年夠你英國做3-4年
私家更加唔洗講
寧願係香港做10年賺快錢之後去外國locum都唔會想係英國做全職醫生

班友唔返黎係依家唔考試嘅話3年約咁玩仲要係公立醫院做地底泥睇人面色又驚冇得renew

試下唔係3年約,肯開10年約我包一大堆人唔介意返黎冇得做私家

另外澳洲紐西蘭呢啲地方唔係pr基本上難match到仆街,一定有人想返香港搵7萬都唔留係得幾千人嘅山卡拉搵4萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞