醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
唔明 以前古代華陀自學添啦
請埋 d service post
d 人咪出私家lor
有鬼用
我上面咪講撚左HA就係醫護自己管流失高係因為supply唔夠
原因咪QUOTE埋
師兄好似調轉咗喎
係DH要簽
HA反而未要喎
我回緊上面話DH今年要請好多人,HA係一份集體代表
係連登仔先會盲目吹奏醫護 咪又係打份工
全香港公認最薪高糧準既行業連登仔話唔係overpaid
衰仔紙即係咩
衛生署要簽聲明效忠黨
仲有人地外國都有綁醫生係公立
新加坡5年bond
美國加拿大澳洲之類都冇得比你玩一年就dr reborn或者卓健之類,起碼執埋fm專科先

你香港要d houseman唔上specialty都要綁5年
specialty個班fellow完再綁5年
點都夠人啦
其實任何一個工作團體都會想保護自己既圈子,擔心多左人畢業有機會影響在職人士出現競爭。咁反而令宜家毫無競爭,大家都無進步,仲要搞到人工高到唔合理。
醫護只係其中一個例子。
利申:純個人意見
呢類post會有好多醫犬衝出嚟話醫護需求太大,所以無論點樣增加供應同埋配套都無用

真係睇到我R曬頭
來吧 清算完教育界 下一個就係醫療界
然後就嘈公家好撚多野做,收生多左都冇人得閒教學生,好惡做,政府唔撚岩逼人去私家,一邊再話反對你增加收生,而家夠人啦真係咩都佢講晒。
咁到時少咁多私家醫生, 公院人手咁充裕, 唔洗咁chur都得啦
咁同
今年冇請曬衛生署開咗好多位 請淨低嘅人

有咩關係?
新聞講DH今年因為衰仔紙走好多人
我唔明點解佢地咁肯定呢個assumption唔會成立
又反
乜Q都反
引入又唔得,加學額又唔得
咁其實私營都唔夠人 好多私家醫生仲忙過公家醫生
呢點啱呀,其實train 一個醫生嗰六年係投放好多資料,唔明點解綁都唔綁
工作關係要照顧人出入醫院
好明顯feel到醫護唔夠

以前醫生做既野而家比左護士做
以前護士做既野而家比姐姐做

重點我諗係政府,HA資源落黎既問題
攪到工作量不斷有 人手又唔多 惡性循環
(其實現今社會人既生活質素好左 多左知識 作為病人好多時會麻煩左 多左野問 多左要求,有時醫護要好好再解釋就會花多左時間,但工作量不斷都有,所以有時見到醫護都好慘)
另外時代進步 好多文件野愈整愈多 步驟愈來愈多 但人手又唔夠
有d太辛苦既自己走出去私家

然後有d位又判上判 晒尻左d錢 咁既人工請既人自然質素相對

以上係近十/二十年既感受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞