醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
仲有人地外國都有綁醫生係公立
新加坡5年bond
美國加拿大澳洲之類都冇得比你玩一年就dr reborn或者卓健之類,起碼執埋fm專科先

你香港要d houseman唔上specialty都要綁5年
specialty個班fellow完再綁5年
點都夠人啦
呢點啱呀,其實train 一個醫生嗰六年係投放好多資源,唔明點解綁都唔綁
當年3百幾 去到而家500幾。
LMC都唔請返la。
唔夠醫生 又唔比引支那醫生 又唔比增加 學額 維持現狀就最好
非引戰
好奇反對增加學位同放寬海外醫生執業門檻嘅人覺得有咩解決方法
根本就係公院出嘅錢唔夠私人高 公院醫生起薪7皮 你出去做私院唔止呢個價
公院醫親啲人都奇難雜症 私院對比上輕鬆好多 不過要照顧啲閪客多多聲氣

HA funding俾777 cut仲話自己管
流失高因為demand太大
咁777時代之前點cut法,仲要醫護人手問題係講緊呢20年問題,777做左幾耐話?
基礎教學?
一個病人十個學生clerk
練examination真係輪大米咩
一直想問個問題 成日話開放海外醫生註冊香港醫療系統質素下降 驚醫死人

但依家根本公院就唔夠醫生 個質素一樣垃圾 應該話有病人但唔夠醫生去醫 同樣地有病人等到死 咁點解唔選擇開放?講明先我唔支持大陸個班亂9咁黎嘅獸醫黎做 但明顯見到香港醫療界個門檻高撚到搞死班病人
位就係咁開 軟硬件都跟唔上
HA 有花紅制,一日高層有花紅分,funding 幾多都冇撚用,一樣落唔到下面。
淨係加位無意思
畢業生都係唔想留係公院睇廢老
HA除左范生呢兩年,不嬲都係醫護話事
同時私家醫生人工高撚到唔成比例
咪搞到個個一夠鐘就出去輕鬆搵大錢
重點係資源錯配
比夠人你又點
HA咪又係山頭主義
一日唔重新整頓HA資源
一日都唔會點變
仲有無咁人train 到專科嫁
都無咁多專科醫生train......
你咁撚樣我真係懷疑你係范鴻齡條撚樣
咁撚樣都叫客觀?

定係高拔陞嘅打手?

乜撚嘢叫先唔講政府係咪要有責任,你收幾錢一個月?
唔少醫科生一完左HOUSEMAN一年約 就出去做醫學美容
一係就幫大陸人打針
好多唔係人手問題
係硬件軟件問題 有係海外做過醫院就知HA管理幾垃圾
如果只係講引入非香港畢業醫科生既問題
我建議呢批人去考試就OK
考完個試就可以開工
點解唔考慮下?

但學位既增加我係超級支持
當然都要政府唔好柒下柒下快手D起多少少醫院等依家香港冇咁柒
如果冇呢個武肺
我都唔知政府想幾時先再起多D醫院同床位
(仲未計之後人口老化得仲勁既問題)
兒童醫院岩岩起左理論上可以分流一堆
想問多樣 其實以前港英政府管理醫院係咪好過依家醫管局
依家醫管局成日俾人話山頭主義好嚴重 同埋肥上瘦下 以前英國政府點解決呢個問題
你講外國?
知唔知美國加拿大啲醫學生
多到連residency都未必match到?
年年佢地都爭崩頭咁款?

係呀一年收好撚多人
但出到嚟有工開咩?
有得繼續train咩?
咁咪加人加到fill爆公家私家囉
香港不缺醫生,缺的是法定可以獨立診療處方的護士制度,因為有很多問題的診療護士比醫生好,所以外國多年前已經有大量。

美國有這種獨立診療處方執業的護士已經數十年,現在已經有三十多萬以上這種護士,數字比上年2020年十二月多了12%。
但passing rate好似好低
究竟係因爲薪酬待遇唔好吸引唔到高質素醫生定係個試太難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞