醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
old news但唔outdated wo一直去到今日都apply理得佢old唔old。根撚本就係時事黎
我只可以講, 作為一個前medical student, 上bedside tutorial可以十幾二十個student圍住一個老師一個病人, 上堂可以無位坐, 落堂free time去病房比人嫌阻頭阻勢, 搵到目標patient點知原來半個鐘前已經比20+個student玩完

既然呢個學習環境咁差 --> 就咁翻宿舍狂背past paper --> pass到MB --> 未來醫生

呢種教學質素好危險, 加學位似乎解決唔到呢個問題
其實每間大學用多一間醫院黎教學得唔得?
真心問,教學醫院除左要有人教,仲要有乜配套?
基本上要有咩配套其實真係醫護自己本身開聲,政府批錢你地自己搞
本身啲配套又殘又舊
總之香港班醫護高層係食屎狗, 收錢做爛屎, 資源多能力低. 垃鳩圾, 全體香港人受佢地害.
比人嫌阻頭阻勢係因為本身CASE少一定要搵果個病人定人地本身工作量大先?如果係後者咪又係loop雞蛋問題。我上面一早提左,不嬲大學教學同HA管理都係醫護主導,唔明有咩好怪
但加學額就即係多新手
新手做滿HA contract就外留私人市場
問題都係無解決過
其實大學都會派student去非教學醫院實習, 就視乎個邊醫生有無心教囉
始終係要用自己free time教書, 真係捱義氣咋

老老實實, 主要都係要有地方上堂, 有醫生教書, 夠patient/case load去比student研究
有時見patient都好慘, 例如個肚有特別嘢可以摸到, 但係每一個鐘有人黎白撞話想摸, 去到第三四次我都會屌個學生啦
私人市場會飽和
因為今年要簽衰仔紙
高層幾百萬年薪架, fatfat
聽到笑撚死
一日有人病一日都有市場
想私家唔飽和咪個個排隊公院睇症囉,排期兩三年等照片囉
人病到死死下邊有人同你諗飽和,淨係想快d好番

所重點唔係開學位,而係HA用咩方法留人
正因為錢同wellness都差過私人市場先導致今日既惡果喎

而家HA仲要俾777 cut budget , 叫HA點請人,人地私家醫院睇住HA個pt再加高幾個pt去請人。 叫HA點同人爭
根本問題係香港太多人
thanos啪完手指都仲有市場添
供給上升->私人診所數量升-> 每間診所病人減少->收入減少/私人市場請人減少,咁咪留HA囉
痴線,6 雞野請公立,做到狗咁,啲病人又閪又多公屋白卡佬,私家人工仲高又舒服又少窮既精神病人

正常人類都會去做私家啦,on99
供給上升->私人診所數量升-> 每間診所病人減少->收入減少/私人市場請人減少,咁咪留HA囉而HA人手增加唔洗加到人工貴一貴,醫生又可以請多D, 咁咪醫生:病人 ratio合理,冇咁多工作量,咁咪環境改善囉
公立做到狗咁係因為供給不足,所以私人市場容納到,醫生又有位走到。供應量上升就解決到

你都未諗demand
1. 每日150 個
2. 香港人口老化

淨係FF咗個supply就打J
SUPPLY解決唔到所有問題, 唔代表SUPPLY唔係原因之一/解決問題其一環。咁你係咪好撚肯定話SUPPLY一撚定唔係原因先
HA 起多幾間醫院,班黑警起少幾棟雞竇會所咪得囉
降低醫生病人比例,新症輪候時間短返,醫生唔洗踩幾更睇幾十個病人
自自然然就可以吸納返私人診所 / 私家醫院既醫生返去HA

不過而家要宣誓就點搞都唔會有人入HA啦 ,考到香港個試呀,有料我都去外國度考牌執業啦
Sorry 叫HA搞好d資源配套先啦
冇地方 冇現職醫生得閒教
仲要叫5-10個學生黎「參觀」
跳樓case都可以有學生入黎
我都係低級人士打份工姐 唔好阻住我開工啦
醫護人手問題2000年頭已經開始成20年都仲有得怪黑警,黑警開支一回事,遠少少講15年前果十幾年點計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞