醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
點會係供給不足,其實你明唔明原因係出係病人身上同埋工作量?
試下1日有4,5個醫生同你輪班,睇下多唔多人做公立?
唔好話私家搵得多,單憑輕鬆,點解要去做公立成日得自己一個對住D白卡?

利申 我味見過有新開既私家診所汁,最多係搬
工作量點會唔係供給不足,退一步講HA係醫護主導管理我唔明有咩好怪政府
仲要呢20年醫療開支港府係不斷升,HA又係醫護自己本身負責管理,姐係你地一邊屌緊但一邊都係你班友之中既人升上去MANAGEMENT,然後就又係你地反對增加供應,之後就屌政府
係supply遠遠達唔到demand你明唔明
demand只會不斷增加
單純加學位但無配套去留住個supply響HA
只會令demand轉投去另一個market

尤其係問題重心既人口老化,專科排期
好喇肯加學位但由placement再讀專科都要時間,fulfill到個專科supply嘛?
人口老化多院霸,依d豬頭骨少醫生接,多多supply但少人接都係問題黎

仲有配套呢,有醫生但唔夠公院同專科中心照下片驗下嘢,排期以年期都唔會解決到

所以先要減demand, 但你覺得正苦會唔會cut每日150 ?
Training時間唔係唔加supply嘅原因,training時間長你收生多in the long run 一定都係供給多。
成日講政府唔開新醫院,但有冇諗過deadlock就係根本請唔夠人去開新醫院。因為供給不足導致公營環境惡劣,轉去私人,公院呢十年只能不斷增加醫療開支(人工e.g)再獨立開一個醫院成本不斷上升每日150個係原因,但呢樣唔能夠作為supply夠嘅理據
Training時間唔係唔加supply嘅原因,training時間長你收生多in the long run 一定都係供給多。你只能夠話收生增加係短期睇唔到成效因為要時間培訓。
成日講政府唔開新醫院,但有冇諗過deadlock就係根本請唔夠人去開新醫院。因為供給不足導致公營環境惡劣,轉去私人,公院呢十年只能不斷增加醫療開支(人工e.g)再獨立開一個醫院成本不斷上升每日150個係原因,但呢樣唔能夠作為supply夠嘅理據
Training時間唔係唔加supply嘅原因,training時間長你收生多in the long run 一定都係供給多。你只能夠話收生增加係短期睇唔到成效因為要時間培訓。
中國病人太多
話香港冇資源教個d又有冇諗過點解人哋新加坡汶萊馬拉唔介意政府資助學生去外國讀

香港冇位咪比獎學金你去外國讀
讀完返黎bond 5年

唔係叫你引入外國讀書個班
而係dse考得高個班可以jupas揀港大中大或者自己揀外國一間,但政府埋單

依家hkses都有人拎政府錢讀cambridge medic
整個專比人去外國讀嘅唔得?
無人話supply夠
但supply唔夠係因為HA流失率高,而唔係收生少
麻煩你去書局買番d閱讀理解習作操操佢先
醫生一個月搵一球
支持開多d 頂爛市
當醫生supply增加去到私人市場飽和既時候
自然會逼到人入番ha
同時再放寬海外醫生註冊/工作
立法禁止香港醫學院畢業生頭二十年私人執業, 除非永久離開香港或者轉行, 違法最高可判監十年及罰款一百萬
其實今年都係夾硬開夠位請曬
但係你講到做到第二三四年有無higher training post去留住人就係無
咁長遠都係逼左批人走番去做私家
我上面講左就係唔同意你呢點,因為你呢點冇任何證據SUPPORT。而我上面都講左而家好合理話你係因果到轉。你到而家都未正面回過我,呢20年HA同埋教學全部都係醫護主導,如果你怪管理差係咪都係要怪醫護,而家就係醫護管唔撚得,政府要加收生,實際上最後收生增加,SUPPLY增,埋單請返堆SUPPLY入公營咪又係政府埋單先唔明有咩好反對
全部香港執業醫生要做16小時公立. 由醫院安排值日同時間. 每更最少8小時.
仲未撚講過醫療開支不嬲係年年上升
公立醫院人手長期不足,食物及衞生局局長陳肇始今天(17日)在立法會會議上指出,於2019/20年度,醫管局仍缺260名醫生,同期流失率達5.4%,即有大約322名全職醫生離職。18 Jun 2020

醫院管理局人手不足,大量工作令醫護人員要公開控訴,醫管局與各員工代表見面,冀短期紓緩人手問題。但醫管局最新的文件顯示,2018/19年度(截至2018年12月)全職醫生的流失率達6%,創11年新高。而護士及專職醫療的流失率亦分別達6.1%及5.4%,創8年新高。

全部支那01
保險公司下下出d賠十幾廿萬嘅plan
公立做n個先十幾萬 (btw, 大把律師樓partner big 4 partner政府總工程師40歲都係得呢個數,政府醫生35未到已經有突)
私家靠保險劏一件都幾皮,病人唔係自己荷包比多多都唔肉痛
如果個個冇保險,睇下私家收唔到咁貴
結果羊毛出自羊身上

試下私家內窺鏡唔係收6000係收1500睇下賺少咗到時係咪全部人返去公家做

另外香港人就鍾意送錢比醫生
普通科就傷風感冒乜春都睇
詐病射波又睇
日日60個客每件200幾真係冇難道
唔夠人手所以工作量高
工作量高所以冇人想做
無限惡性循環
而家我個PO不嬲都表明公家唔夠人你PO黎做咩,個重點係唔夠人成因係SUPPLY定PATIENT增加定兩樣都有先。而家你話SUPPLY夠,但你又唔撚回我上面講幾點姐係咩意思
不如你搵下香港醫學生名額近10年既trend再講

不嬲講緊唔夠但因為HA流失率高
Link 都冇條。淨係節錄話佢地反對加位
有冇原因先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞