醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
一萬蚊
換嚟個遺體被人劏到唔成形
仲要鋸個頭落嚟再鋸開個頭一半
再攔腰鋸開半邊身

你真覺得拎一萬出嚟啲家屬就接受到?

仲未計買遺體呢樣嘢嘅道德倫理問題
證明左社會上有好多支持者
你覺得依家去樓下排30分鐘睇GP問題大啲

定係去公立排年幾睇骨科/精神科/放射科etc 問題大啲?

如果你覺得果30分鐘真係咁長,咁我都同意剩係加醫科生位緊要過同時加醫科生同trainee位既

而且GP分流到既大前提係有足夠training, 如果grad 左但無得係HA做番幾年,出到黎其實未必好夠經驗,到時又係refer番俾專科,做唔到分流作用。另外而加轉介得去公立專科既都要有referral letter, 姐係起碼睇左一次gp 搞唔掂先refer。

同埋我唔係好明點解你話GP夠用專科就會自然加番位?依家大部分人一grad都係想train專科,只不過係有啲專科流失得特別嚴重,啲人可能train train下放棄或者train完出private。
咁我想問根據統計general practitioner數量同專科醫生數量有冇correlation你係咪肯定完全冇任何correlation。姐係你肯定會出現一個情況:in the long run gp數增加但專科醫生數量remain unchanged/減少。
我無排除呢個可能性。

我只係指出解決gp等侯時間耐最直接既方法係加med student 位
而解決專科等候時間耐最直接既方法係加med student 位PLUS trainee 位

如果期望加med student 位就減到專科輪候時間係一個唔實際既方法,就好似糧食唔夠你唔係叫人直接種多啲野食,而係去叫人整多啲肥料。

另外咁你又係咪肯定in the long run gp 數目增加專科醫生就一定會多左?

你又知唔知train一個專科醫生通常係點?

Btw my bottom line is 加完醫科生數目但唔加trainee數目 (I.e. grad左HA唔請)係唔會幫到公立極長輪候時間呢個問題
的確唔係納稅人/政府責任,不過洗幾百萬去跣一個學生畢業變失業,博下可唔可以降低整體醫生人工福利支,呢樣野係仆街啲咁解姐

仲要學你咁講,我地係唔知兩條數邊條抵啲,係博架咋啵
咁其實又係兜返去配套嘅啫
要做多啲宣傳或者俾多啲福利捐贈者
例如安排佢去一個好啲嘅地方下葬
俾醫生練習嘅病人咪一樣
福利比夠嘅自然有啲病人會過嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞