醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
2009年開始逐步增加各醫護職系培訓學額。在2011年及2014年施政報告中,政府都分別宣布增加醫護學額。
不過有醫生組織當時強烈反對增加醫科學額,認為醫生總人數無短缺,學額太多反引起失業問題。前醫學會會長蔡堅指,公立醫院人手荒是基於醫管局工作環境差、缺乏專業培訓機會及前景欠佳等。時任立法會醫學界議員郭家麒也認為,私家診所愈開愈多,反映問題不是醫生不足,只是醫管局留不住人才。醫管局於2011年擴大以有限度註冊形成聘請海外醫生,醫學界也強烈反對,指聘請私家醫生兼職就足夠。
醫生失業 醫學會要求削減醫科生名額.......

香港醫療人手不足係事實, 但次撚次見到呢D新聞然後又見到班醫護話要加人工我真係屌你老母
HA唔開位,加幾多medic學額都冇用,讀完冇HA offer又係唯有做私家
HA長期請醫生
而家每年500幾真係會請唔哂,佢確保一定請哂我唔反對加位
唔加學額出多d醫生到時醫療又負荷唔到,呢班醫官為自己利益而漠視全香港人利益
咪撚就係唔加位搞撚到而家咁
真係唔知 即係依家讀完6年HA唔一定請?
增加醫科學額咁又點? 你醫管局有無咩plan增加配套?
知唔知呢家係大學醫院lecture hall上堂可以無位坐要坐地下?
知唔知兩間teaching hospital 重可以entertain到多幾多medical student?
知唔知non-teaching hospital 醫生係捱義氣自己抽時間同班medical student講書?
就咁加學額有幾難, 但係都要有實質配套維持教學質素下話...
通常都請曬, 無offer得好少數, 可能有個人問題 (ie 人格問題, 情緒病, 家庭問題 etc)
點會冇醫生 出晒去做私家姐 你公立醫院咁辛苦 D專科由其老人科由朝睇到晚 朝早個堆未完中午個堆就開始
ON9, 醫生供應不足-> 醫生工作量增加 -> 醫生轉去私醫 ->公院冇人做
屌你而家話醫生轉去私醫 ->公院冇人做係原因然後反對堵加學額?
點解你唔諗下個因果係:本身醫生收生不足->醫生人數少->能夠教學既醫生數量更少
今年冇請曬 衛生署開咗好多位 請淨低嘅人
無所謂啦
橫掂都開放海外註冊
攬炒咪就係呢D
有雞先定有蛋先咁囉...
我個point係今時今日到底PWH QMH重可以容納到幾多medical student
好撚明顯係收生不足問題,外國唔見醫療人手咁缺唔係話外國醫療人手好多,但一定唔會好似香港咁ON9
就咁卡住係個Deadlock然後嘈邊個先係原問題係冇義意,我就只係知道結果就係好撚明顯政府而家大條道理READY放大陸醫生入黎,實情就係大家攬炒
太自私結果=攬炒
加完環境咁差都冇用 況且醫生真係唔係個個都岩/有勇氣做 建議佢留住D舊醫生先 加唔加學位到時要睇返情況
拿加收生額解唔解決到問題/係咪問題成因你一日唔加都唔知。
但根據客觀觀察:
醫管局以致成個醫療體制包埋教學堅本上都係醫護主導,高層不嬲都係醫護話事。
呢十年醫療開支基本上都係連連升年年分去HA,然後HA自己分資源
唔計呢一年政治事件,大學教學一直都係自主,醫學系都係班醫生/前醫生自己負責。
2000年頭打後香港醫療人手不足到而家差唔多20年,先唔講政府係咪要有責任,單憑上面呢幾點醫護係一撚定有責任
醫管局工作環境差係基於醫生人唔夠工作量巨大?
如果係咁咪就係DEADLOCK你唔撚加收生->人手唔夠,工作量大無限LOOP
old news到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞