醫管局建議重新增加醫科學額 醫學界反對

392 回覆
422 Like 73 Dislike
私家醫生人工高過公立,代表肯俾錢睇私家的人 唔少,唔係點出高過公立的人工?
人多到私家都收唔到既自然解決到供求問題
咪就係冇錢囉,前排先俾立法會打回頭
表面請十幾個,但係其實缺幾百個
醫生唔係蠢,唔會中計
唔夠training posts,serving post做幾多年都唔會有專科
咁即係好缺,可以加額
最好推到engine 咁 入職1萬5千一個醫生就天下太平
數唔係咁計 你要多到一個點 先會有供需效果

HA 醫院係煉獄, 無人想做, 就算私人市場少人工左都唔會返去, 唔好天真啦你
大部分政府工/公營機構都係人工福利比私家好
問題從來都唔係唔夠醫生
係你無能力留住資深既醫生
日日做到隻狗咁 仲要比你道德縛架
有邊個唔走?
比你請番100個新牌醫生你都彌補唔到一個資深醫生出去私家
啲連登仔撚知咩
公立醫院仲多西客
冇教養,冇學識
蔡堅都係咁講

https://youtu.be/tZXdTeJrrHE
個頭開幾個post 屌護士
依頭又開post 屌醫生
唔夠醫生其實重有一招
就係畀診斷資格護士
但護士自己怕孭飛唔要先搞唔成
唔好自動有呢個權力
就算要另外考多個資格先得
都多咗好多人
成日都想偷換概念
夠唔夠人係一個問題
但唔代表因為「要人」
就要引入唔夠班嘅醫生
對, 肥雞餐 有年資既都走撚曬 一係考到專科自己開診所
話冇人教冇配套
點解人地卡塔爾有cornell過嚟開醫學院分校,新加坡有duke同imperial合作degree,幾年前有johns hopkins私家醫院

香港d病人咁撚好劏
你肯開間國際醫院
大把外國名校同你合作送教授同醫生過嚟搵大錢啦
只係驚到時d人睇美國名牌大學教授唔睇你香港私家啫

除咗開分校,新加坡馬拉汶萊同一堆中東國家有資助學生去英國澳洲紐西蘭讀medic
再退一步講,今日英國st andrews都冇自己嘅clinical years,收埋d人最後都係送比其他大學教year 4-5,你香港收完人讀preclin送去外國唔得?

下下拎風土病啊醫療制度唔同嚟講
唔通新加坡馬拉汶萊卡塔爾沙地醫療制度又同英國澳洲一樣?
長期請專科only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞