[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)

293 回覆
115 Like 1 Dislike
聽日下星期會密啲手希望完到
舒服左咁耐,我地都休息夠,係時候重拾返揹住背囊冒險既感覺啦。現時身處既塞浦路斯位於歐位大陸同中東之間,我地諗左兩條路線,一係南行去中東,去約旦以色列埃及,一係去東行中亞,由高加索三國經伊朗進入一堆斯坦國。我地選擇左後者,因為途經既國家比較吸引,而且如無意外呢條路線到最後應該可以經新彊返香港。

[格魯吉亞-Tbilisi]

格魯吉亞係紅酒既故鄉,亦有”上帝的後花園”之稱,傳說上帝將土地分配諸國既時候,格魯吉亞人掛著沉醉係美酒之中而缺席,事後仲邀請上帝黎一齊參加佢地既派對。上帝受佢地既熱情同美酒打動,決定將原本打算留返黎自用黎做後花園既美麗土地分比格魯吉亞人,因此呢度氣候宜人,風景優美,係一個地靈人傑既絕佳之地。

歷史、美酒、自然風光,愈做得多資料搜集,就愈發現格魯吉亞呢個地方真係好吸引。去得旅行太耐,好耐都未有過呢種有好多好多地方想去既心動感覺,呢個感覺就好似岩岩去到拉丁美洲,從未接觸過既文化衝擊所帶比我既興奮。個熱血沸騰既程度係,從來唔會plan行程既我地,竟然拎左本簿仔出黎寫低黎緊既行程

呢度有美酒與燒肉既浪漫城市Sighnaghi,古城Mtskheta,古老既山中村莊Ushguli,可以飲靚酒,又可以係高加索山脈中行山,就算係度留20日都似乎唔多夠喉呀。

上網睇話格魯吉亞人好友善,由搭飛機去首都Tbilisi既時候已經感覺到喇。坐隔離個姨姨唔知係減緊肥定覺得我太瘦弱,不停將佢飛機餐啲野請我食,又係咁拎啲口立濕出黎同我分享,仲教我講左幾句格魯吉亞話添: 你好=加媽租爸,多謝=馬打loop(呠匙),練下練下,好快飛機就降落啦

到埗既時間係朝早5點,時間有啲早,去住宿休息返陣先。我地住係間位於舊樓中既apartment,可以坐係露台遙望遠處既山景,都幾舒服架

抖左陣我地就落街行下,格魯吉亞文好得意,我覺得好似一條條麵包咁

Tbilisi雖然係格魯吉亞首都,但依然係保存住好多古舊建築既地方。與其話古舊,不如話殘舊仲更合適,呢啲舊到就黎冧既殘破街景,我真係好鐘意

可能我地住果區比較多老人,去雜貨舖賣野既時候都無人識講英文,不過啲公公婆婆真係好友善,反而會捉住我地教我地講格魯吉亞文,拎住啲生果遂個生字教。黎到未夠一日,我已經覺得自己將會好鍾意呢個地方了。

呢個首次踏足既高加索地區,每一樣野對於我地黎講都好新奇,冒險既感覺開始返返黎喇。黎緊會係度睇到啲咩風景,遇到啲咩人同事呢,我真係好期待好期待。
反正正苦有2萬蚊可以拎黎學野,咪唔好蝕用左佢

我成日同男朋友講就算明知會比人偷多次電話,我都想再去阿根廷食牛飲酒
呢個係呢次旅行除左擴闊眼界之外既最大得著,兩個人之間既關係呈幾何級增長
千奴巴寫左四年,呢個紀錄好難超越
有更新
時間好難就
好睇好想去高加索地區
之後會去亞美尼亞同阿塞拜疆?
咁咪好
通常我聽都係去完頂唔順就分手
仲以為爛尾
我有同事既老婆係格魯吉亞人,等我收下料有咩好玩先
掉西瓜搵樓豬
然而,萬萬都估唔到,係格魯吉亞既第三日,我地就買左機票返香港。

細心睇既巴打可能留意到,我地到達格魯吉亞既時候係2019年6月10日。當時發生既事相信都唔需要多講,身處異國既我地無力感好重,都已經無乜心情去玩,自從第一日落街買完餸之後就日日屈係房,拎實電話追新聞。

我地開始係度諗,係旅途中既我地有咩可以做到? 或者我地可以係hostel同外國人解釋發生緊咩事? 雖然一直講得輕鬆,但呢個始終係我地放棄左唔少野黎換取既旅行,錯過左今次機會,下次可以再了無牽掛咁去長旅行都唔知係幾時喇,所以我地仍然不斷說服自己繼續行程。

直至到612。

同當時所有香港人一樣,我地無諗過形勢會咁急轉直下。我好記得當日我地睇住live,望住被催淚彈驅散既人群、擋係防暴前既姨姨…… 抑制左幾日既情緒終於忍唔住崩潰,扮無事繼續平行時空咁吃喝玩樂,我知道自己做唔到。比起完成夢想中既旅程,原來有啲野我更加想做。

抹乾眼淚之後,我同男朋友講,我地返香港啦。男朋友話,佢其實一早知我既諗法,已經睇好左機票,最快後日就有飛機返香港,佢就係等緊我呢一句。得一靈魂伴侶如此,真係夫復何求

所以,忽然之間,我地既旅程就黎到尾聲喇。一如以往既率性,但今次,唔再係因為貪玩而下既決定了。
要留返下次再去了
以後一定要再去高加索三國行山飲酒
咁正,可摸耳叫佢寄幾箱酒黎
去到狂飲好過
終於尾聲
咁樣完左真係唔知應該話可惜定咩
希望你地將來可以再去到未去既部份啦
不經不覺就快到結尾
好想飲,香港唔飲酒,但去旅行自然想試
[下一站: 香港]
終於埋尾了~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞