[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)

293 回覆
115 Like 1 Dislike
你點知的 塞浦路斯我想去好耐喇,唔順路都會去。

個title 寫(完)…… 因為篇遊記寫埋呢個post 就會完囉
想睇
原本想偷懶走去訓,見到你地等緊唔敢唔更新
咁夜都仲更新
我係budapest都係住同一樣有個天井個種大廈, 不過我入面感覺好新淨
個時好似200蚊一晚左右

之後budapest d相都差唔多
有D直頭一樣
有D我去個時仲係爛地/工程中, 見你D相已經整好左

個到夜景真係好撚靚, 我stay左5日, 好掛住
最新個篇
去旅行去到最尾結埋婚, 好閃
繼續留名 終於更新左一篇啦
感覺到就嚟完,原來真係會寫得完架睇到我都想出發了
恭喜絲打
我果時揀Airbnb都有見到呢間屋!但最後日子唔啱冇住到
個夜景真係好撚靚,好想再去多次
結婚了 !
唔係話南塞入 陸路係個關口行過去北塞咩
追到而家 見到你哋結婚了
覺得好感動要幸福啊
既然冒出左結婚念頭,即刻睇下晌塞浦路斯結婚要準備啲咩先

唔...…birth certificate…...出世紙? 可能我地太傻太天真,唔知道結婚原來要出世紙,仲要係正本,邊個會揹住張出世紙正本去backpack呀 一路慣左隨心所欲,原來有啲野都係唔可以太即興。估唔到結婚呢個idea來得快又去得快,多謝大家既祝福,但係我地仲未結得成婚住,fake左你地真係唔好意思

係塞浦路斯結唔成婚,都失落左一分鐘左右,之不過好快我地又收拾心情出門去玩了。今日會去Larnaka入面山中既一條小村莊Pano Lefkara,呢條小小既村莊以手工喱士聞名,呢個工藝係15世紀既時候由威尼斯傳入,現時已被納入聯合國非物質文化遺產。相傳達文西都好欣賞呢度既喱士,仲帶左塊返去米蘭大教堂舖設祭壇添。

去Lefkara既巴士班次好疏

我地出門口既時候已經有啲晏,去程唯有搭的士入村,半個鐘車程要成35歐,好肉赤。

一落車,就見到周圍都掛滿喱士啦

村入面仲有間細細既喱士博物館,可以入去參觀下

無論係舖頭前面抑或係屋企出面,都可以見到唔少婦女坐係屋前密密縫,佢地多數都好熱情,好樂意同人分享呢個工藝。佢地會係布上面剪出缺口,再用勾花黎填補空洞,空洞愈大,需要既手工愈多,價格亦都會愈貴

雖然佢下巴生鬚,但我相信佢係個婆婆來

黎到呢度先知道除左喱士之外,原來Lefkara手工製作既銀器都好精緻

老闆話呢間小店入面既喱士同銀飾全部都係村入面既屋企人自己整,佢地將銀線繞成好似喱士咁既通花,造成手鍊、髮夾、耳環、戒指等等既首飾,同呢個地方好配襯,而且價格都好相宜,戒指耳環之類既小飾物廿零歐就有交易,比起郁啲都要三十幾歐既喱士枱布抵好多。

擰轉頭諗住嗌男朋友過黎一齊睇,原來佢已經企左隔離聚精匯神咁揀緊戒指。佢突然間好認真咁話,一直以黎都無送過戒指比我,因為佢覺得戒指代表一生一世既承諾,唔係隨便可以送出既野。係呢度雖然結唔成婚,但係

"我好想送隻戒指比你"
"呢隻手,都係時候要有隻戒指喇"

我地就棟係呢間小店,同剛認識既叔叔嬸嬸一齊揀呢隻定婚戒指 大家聽到我地打算結婚,都紛紛上前擁抱我地,搞到好似我地係度擺緊酒咁,仲有合照環節添

呢個大叔都好搞笑,佢話佢後生時係國家隊既足球員,所以堅持係舖頭入面掛左好多格格不入既足球裝飾,連門口堆喱士中間都有個利物浦公仔 佢問我地婚禮打算請幾多千人,話因為佢太famous,個仔結婚既時候請左2500人黎飲都唔係好夠,請問有無人認識呢位好famous既塞浦路斯前國腳大叔?

佢地啲postcard都幾盞鬼,嬸嬸見我咁鐘意仲叫我隨便揀,送幾張比我,咁我緊係揀呢啲啦

最後除左戒指之外,我地仲買左朵可以吊咀襟花頭花幾用既花花添

然後我就戴著隻戒指遊街啦 Lefkara呢度係條山中既村莊,有好多高高低低既橫街小巷,人少少,村民都好友善,屋前種滿五顏六色既花,門前間唔時有一兩個婆婆係度繡手巾仔,周圍既景色都好似postcard咁,真係一個好靚既地方。心花怒放既男朋友話要好好紀錄呢一日,瘋狂捉住我影相

笨拙又真誠既表白,一齊揀戒指,手拖手係小村莊漫步,再係海邊摘一束鮮花。簡簡單單,率性又浪漫,我諗呢個就係最適合我地既定婚方式

塞浦路斯,果然係一個love island
好靚

好神奇,真係好似,連個天同地既比例都一樣,明明果啲位都無乜人企係度影相,真係好神奇

巴打住間房好靚,可能我地成日last min先book搵唔到咁抵既荀盤
原來唔爛尾不是個傳說

好彩果時一炮過去左好多想去既地方,要再自由穿梭唔同國家都唔知要等到幾時,仲有無機會了
照多謝先
是是,可以係Nicosia 過,但去到北塞好似要經土耳其走定唔知點,唔記得了我地又唔想去土耳其,覺得好煩咁就無去lu。
多謝你地,搞到我都有啲唔好意思添

現實既我地都就快結婚喇,你地既祝福我地心存感激收下了
絲打要結婚啦 恭喜哂
好閃好浪漫
雖然唔係正式結到,但送戒指個下都可以當結左啦,祝你地幸福
好靚

好神奇,真係好似,連個天同地既比例都一樣,明明果啲位都無乜人企係度影相,真係好神奇

巴打住間房好靚,可能我地成日last min先book搵唔到咁抵既荀盤

多謝
我去都好多年前啦,但一見到你d相就好有印象自己都影過一模一樣既,可能大家都覺得果個位靚

本身上年其實買左機票再去,但仆街武肺搞到去唔到,之後改左今年,當然又去唔到,而家改到下年,應該都係唔得,唔知以後仲有無機會去
樓主終於出文
絲打祝你幸福快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞