[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)

293 回覆
115 Like 1 Dislike
仲以為爛尾
樓豬呢
森林相真係好靚
岩岩又翻睇多次森林相

絲打啲文筆好好
而且性格都好好
一啲都唔港女
好識慳錢
無睇一陣,繼續留名支持 
留名
遊記好好睇令我好似都同樓主去咗旅行咁,好正
期待更新
係度既每一日我地都去一個附近既沙灘,浸下水𥄫下囡囡,男朋友表示呢度啲鬼妹泳裝幾靚,令人大飽眼福。
唔? 真係睇泳裝咩,睇過

咸濕伯父mode on

去完沙灘我地都會躝下街,吹乾哂個身先返酒店。我地發現呢度無論係內陸定海邊,周圍都好多一卷卷既牧草,就算係屋與屋之間細細塊空地都唔會放過,照樣會用黎種草

路邊其他雜草就痴滿哂蝸牛,密集到好令人不安,係咪天氣太熱乾死哂呢

講起熱,係炎熱既塞浦路斯,呢一日我地竟然去左做個反智既活動––––行山。

話說呢度有一個風景優美既海蝕洞Cape Greko,google map話由酒店門口搭巴士,落車行20分鐘就可以去到。咁都唔係要行好耐姐,應該無問題既

呢日一個萬里無雲既大晴天

落車之後,我地就沿住海邊一路行

一路行

如是者......行左兩個鐘

我地到底去左邊度 唔好話海蝕洞,呢度連人影都無個,雖然話同男朋友一齊快樂不知時日過,但當行左兩個鐘都未去到目的地既時候,就知我地又盪失路了。盪失路從來都唔係啲咩問題,之不過係烈日當空無遮無掩既荒山野嶺又飲哂啲水既情況下盪失路就係個大問題。原來正確既路線應該係山上面行,但我地屎忽痕想睇多啲海景所以走左落海邊啲崖度,就進入左呢個無間地獄啦。呢度一棵可以遮蔭既樹都無,我地諗住可以跳落海游水仲著左泳衣打底,又熱又焗,真係就快中暑。奉勸大家愛惜生命,氣溫超過30度既時候,千祈唔好去啲人生路不熟既地方行山

呢度啲草矮屎得得,想搵個遮蔭抖涼既地方都無,男朋友見我咁辛苦,就叫我坐底,然後自己擋住啲陽光搵個影遮住我 我成世人聽佢講得最多既說話就係”好熱呀” “熱死啦”,估唔到呢個咁怕熱既肥仔竟然會企定定俾太陽乾煎黎幫我遮蔭。我知道男朋友好錫我架喇,其實個天可以唔使製造太多呢啲艱苦既場境黎比我體驗佢既愛 bt7w 好彩佢比我養到好肥大,個影好巨大好降溫,抖一陣就回返啲HP了。

返轉頭要行2粒鐘,根據不可信既google map,繼續向前行多半個鐘就可以出返大路,唯有頂硬上。又唔知過左幾耐,好不容易終於行返上大路邊,正當我匿緊係男朋友個影下面抖涼,想打道回府之際,有對同樣盪失路既印度情侶過左黎問路。原來佢地都係想去Cape Greko,唔同既係佢地唔係步行緊,而係自駕遊緊,傾左幾句就好熱情咁話車埋我地過去

上天真係待我不薄 就係咁,痴左3分鐘車就去到Cape Greko喇!!!

熱到就死,落車即刻去雪糕車度買返兩杯雪糕食先

復活喇

呢度真係好靚,海邊既岩石被海浪沖蝕成一個個海蝕洞,望落就好似一條拱橋咁樣,的確係大自然巧奪天工既作品,配上藍綠色清澈剔透既海水,真係個令人驚嘆既美景

順帶一提,目測呢度全部人都係自駕遊揸車直達崖邊既 不過唔緊要啦,辛苦過先會更加珍惜眼前既美景嘛。

山崖既盡頭有條短短既Lover’s bridge,傳說情人係橋上親吻許願,願望就會實現

但係呢條愛橋好鬼短,我地覺得好似象徵住短暫既愛情咁唔老黎,就唔落去同人迫喇。原本我地想黎跳水,但男朋友話岩岩先曬到暈陀陀,就唔好做埋啲咁激烈既活動啦,都係坐係崖邊望下風景、睇下人做深水炸彈好了

塞浦路斯之旅又黎到尾聲喇,下一站去邊個國家好呢?

[下一站: 格魯吉亞 – Tbilisi]
我驚佢怕羞

塞浦路斯個海真係好靚,顏色好似同其他地方寧舍唔同咁,而且物價都唔係特別貴,好值得一去呀!!
我驚佢怕羞,點知比佢笑我on9
我地咁岩個老師教得幾好,係華裔南美人,解釋得好清楚,所以都學得ok,睇下youtube啲西文片都睇得明啲咁。但有朋友跟中另一個阿根廷老師就話教得好差,完全唔知做緊乜。所以我諗跟岩老師好緊要
每人17萬左右,貴左係南極船度,不過係值得去既
英雄所見略同
可能到我又老又皺皮既時候男朋友就會肯放我入去
請問一下總共駛左幾錢?
餐餐都要節衣縮食,間中瞓火車站,機場?

同埋想問下阿根廷去南極嗰度要駛幾多錢?

每人17萬左右,當中阿根廷去南極每人5795USD。我地係early bird買既,比起last minute船飛貴一啲,但勝在保證有飛同埋可以自己揀船既種類同出發日期。

間中訓下機場,過夜巴士之類,住宿方面就住下dorm住下apartment,因為一間apartment都係百零二百蚊港紙,兩個人share都唔係好貴,我地覺得又唔使慳得太極致,情侶去旅行有時都想要二人世界嘛。無餐餐節衣縮食呀,不過成日自己煮,你睇我地最後食到幾肥
多謝你
就完先黎爛尾咪好唔抵
早排忙緊搬屋所以沒蒲頭
多謝你呀巴打
男朋友成日都話我又粗魯又喱啡,問我係咪其實是個boy,收埋左條賓周唔話佢知
下站去格魯吉亞飲紅酒
多謝支持
無得去旅行黎睇下遊記止住舖癮先
我自學講完全唔識 想去學
我地去南極嗰程船貴你地USD$5
好掛住喺南美日日牛排紅酒嘅日子
再留名支持,幾時有更新?
發生啲唔順利嘅野,但係體會到對方嘅照顧
好sweet呀
同千奴巴鬥寫得耐
留名等更新
樓主快啲,我輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞