[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)

293 回覆
115 Like 1 Dislike
好靚呀你地影啲森林相真係
睇完最新一篇真係好可惜
想睇結局
終於由第1個POST睇到尾
希望可以睇到樓主同男友去埋未去嘅旅程
[香港]

就係咁,我地既旅程黎到最後一日喇。

係哈薩克轉機既時候,我地遇到個北京姨姨,佢既工作好有趣,係為負責旅行社既新行程探路。我地由checkin傾到入候機室,佢問我地中亞仲有咁多好玩既國家,點解唔去埋先走? 我同男朋友對望左一下,心諗我地既原因到底可唔可以同眼前呢個中國人講呢? 諗左一陣,我都係用電話開左啲相出黎,冒住被鬧唔愛國既可能,圖文並茂咁同佢講香港當時發生緊既事。我固然講得激動,但我估唔到既係,當我抬頭望向佢既時候,佢竟然流緊眼淚。

佢一邊好認真咁睇啲相,一邊抹眼淚。臨分別既時候,呢位北京姨姨緊緊擁抱住我,然後捉實我雙手,嗚咽住同我講,佢唔方便講太多,只可以希望我地所有人都平安,佢會為香港人祈禱。我知道,呢個祝福,盛載住好多野。

旅途上遇過好多人,有幾乎比我地更熟悉香港局勢既埃及人,話希望係我地土地上仲有希望既新疆大哥,墨西哥妹妹問如果有比家鄉更適合生活既地方點解唔試下去發展,英國婆婆問我地點解唔移民,移民左美國既港人苦口婆心勸我地唔好再留係香港……

以前既我地會話,係囉,其實都物色緊地方走架喇。但隨著去既地方愈黎愈多,體會到愈多事之後,漸漸我地都會答,但始終香港係我地既家,我地好愛呢個地方,有時啲野壞左都想試下整唔整得返。大家會報以苦笑,應該心諗,呢兩個後生真係好傻好天真

有如神仙眷侶一樣既旅程,我地一直都唔捨得比佢完。之前我地都有幻想過,會有咩原因令我地提早返香港呢,會唔會因為病、因為受傷、定因為比人偷哂啲野而令旅程被迫結束呢。朋友們都話咁樣腰斬唔值得,但係我地就覺得好幸運,至少呢個係自己既選擇,唔會後悔。

大旅行真係一段好快樂,令人上癮既時光。每一日都自由自在,就算撞板,就算受傷,只要有對方係身邊,笑一笑拍拍背囊咪又再諗辦法繼續上路囉。希望我地以後都要記住呢個感覺,有一顆自由、感恩又頑皮既心,記得死過翻生、互相扶持、活著既美好,唔好成為一個無靈魂既大人。

返到黎香港,同大家一齊站於街頭之上,有一刻我忽然發現,尋遍世界,原來最動人既風景,就喺我地既香港。

********************[完]********************

[後記]

無諗過呢篇遊記一寫就寫左咁耐,終於唔爛尾寫完!!
終於唔使再扔西瓜搵我喇!! 多謝大家既支持呀!!

你問我呢次旅行到底有啲咩得著? 呢條問題就好似男女朋友問你鍾意佢啲咩咁,你腦海入面冒出左好多野,但又唔知點具體恰當表達。每一個相遇,每個經歷,都令我學識更加珍惜、豁達、執著,同埋活在當下。或者你地都揹起揹囊去一次,就會明白架喇。

朋友都話我地好傻,點解見識過世界之大,仲要留係呢個囚牢之中。我反而覺得,四處遊歷過,更令我覺得世界上只有我地係香港人,有啲野只能由我地黎堅持同傳承。能夠身處呢個大時代,感受歷史洪流,見證時代興衰,與有榮焉。

返黎短短兩年之間,萬物俱變,香港唔同哂,世界唔同哂,以前留返話遲啲再去遲啲再去既地方,始終未有機會可以再出發。而男朋友都唔再係男朋友,要成為老公喇。多謝你牽住我手去見識呢個美麗既世界,以後再繼續手拖手,一齊經歷更多啦

寫左咁耐既遊記要完喇,有啲唔捨得 希望好快我地可以再次出發,繼續未完成既旅程,到時再將佢寫成遊記同大家分享丫
記住擺酒請埋我地
去得越多地方,就會發覺香港其實唔差,同埋去每個地方都會諗係到住/生活會點呢

每日望住靚景都係會厭
竟然寫到大結局
想喊
終於寫完大結局
恭喜恭喜
極少長篇遊記寫到結局,祝福你地。
祝福!兩年真係好快
睇到最後真係好感動
同時都多謝絲打你地願意返黎香港一齊撐
共勉之
好感動 見埋樓主結埋婚 好多謝你想繼續留係香港 雖然我已身在他方 但我都會繼續支持香港
最終回啦,好感動
恭喜你地,祝你地幸福
Feel到故事未完,等睇你地下一次旅行
由頭追到落尾,祝福你哋
你寫完先好走
再見~!!!!!!

多謝樓主呢編遊記絕對係番工時間的精神綠洲 (掌聲)(掌聲)(掌聲)(掌聲)

有緣再會 !
原來我都追咗篇遊記差唔多成年了
望住你話旅程完 我都覺得好唔捨得
多謝絲打咁用心打呢篇遊記
我一得閒就會開黎睇㗎
我都希望第時可以同另一半周遊列國 見識下世界各地
體驗下唔同嘅生活
世界真係好大
祝幸福呀
恭喜絲打呀
睇咗成個月終於追到智利
好好睇呀
感動
你哋要幸福啊
連登網聚(婚宴版)
原本我地諗住搞bbq party架,但而家武肺搞唔成,索性連酒都唔擺了 唔係疫情既話大家一齊黎燒下野食應該都好開心
"去每個地方都會諗係到住/生活會點呢"

係呀,我地曾經都認真考慮過幾個想長期stay既地方,真心會研究佢地國家既移民門檻政治教育醫療等等既野。不過而家對於去留多左好多諗法,只能夠講歷史從來都唔會一時三刻改變,無野會係永恆。堅持好難,但我地都想試下,大家都要加油呀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞