[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)

293 回覆
115 Like 1 Dislike
無乜特別,通常都係見到啲好高大發光既人影慢動作咁行黎行去,由牆入面行出黎再穿返入牆咁,最驚果次都係凌晨經和合石既小巴上面見到個好清晰既女仔。

不過大個左之後都好少見到了
樓豬
睇黎你真係時運低奶左野
最後點收科

嘔左成個星期,我都未試過病得咁辛苦
果時覺得再咁落去會餓死,咪日日倒包砂糖落杯水度再加啲鹽溝黎飲,然後去到國家公園日日曬太陽飲多啲水就自己好返了。
樹林啲相好有拍戲feel
樹林D相好靚
樹林啲相靚到好似係google search “forest wallpaper “
一大排杉樹(?) 下半漏光個張好靚
呢度間中仲會有啲兩日一夜團,可以去附近啲鄉村住一晚

住宿都唔錯架,好有鄉村小屋feel

漸漸我地都習慣早睡早起既生活,如果問有咩吸引我地晨早爬起身,就係清晨呢個好似仙境一樣既森林喇

呢一日仲見到一對elk母子添

可惜佢地好怕羞,離遠聽到人聲就走左lu。之前係中南美既時候我地都好鍾意去國家公園睇動物,拉丁美洲既動物同果個地方既人一樣,都係比較熱情,無咁怕人,而歐洲呢度既就好似都好怕羞,好有距離感。

呢一日去到山坡上睇風景既時候,見到個老師帶左班𡃁仔黎,唔係長氣又噚氣咁講書,而係帶佢地不斷跑上山,碌落去

嘻嘻哈哈咁do nothing,無憂無慮,睇見都開心,小朋友就應該係咁樣長大

話時話,遊客中心間餐廳既野都唔係太可口,身體好返啲之後我地間中就會竄出隔離條村度搵野食

呢日男朋友食既係Kopytka,係類似gnocchi既薯仔糰子,配啲炆豬肉食,味道好唔錯。我呢幾舊蘿蔔糕咁既就叫Babka Ziemniaczana

佢唔只睇落似蘿蔔糕,食落都好似,唔同在呢舊糕既主體係薯仔,入面既臘味都變成左煙肉,煎香左配埋sour cream食,其貌不揚但意想不到地好食架!!

就係咁,我地每日係度睇下雀、睇下鹿、睇下風景

好快就到左係度既最後一日喇。最後一日係用黎埋單結算既,所以呢一日無任何收費團比我地參加,當我地係房訓緊晏覺既時候,突然之間有工作人員逐間房拍門叫我地快啲出去

唔記得左講,男朋友黎呢度最大既心願就係想睇bison,佢每朝風雨不改3點鐘爬起身出門口就係為左一睹呢啲雄糾糾既歐洲野牛。因為濫捕獵殺,野生既歐洲野牛一度絕種,曾經只係剩返唔夠50隻係動物園入面,幸好經過保育以及重新放養,而家係波蘭、白羅斯、俄羅斯等地方都可以見到佢地蹤影。而家生活係野外既野牛大約有3000隻,其中約三分之一都生活係Bialowieza forest,可惜導遊話因為呢一年雨季早左到,森林入面一早已經長滿青草,野牛唔使行出黎搵食都食飽飽,所以好難搵到佢地。

不過!! 有村民打電話黎報料,話屋企後面塊草地有群野牛係度食緊草!! 接獲線報既工作人員即刻黎摷大家出去睇!! 老友記們好多都趁最後一日出左去散步,訓晏覺既我地反而得到呢個消息,真係躺著也中獎了

佢地身形真係好壯好雄糾糾,好英偉呀 聽講野牛好兇猛,導遊都叫我地注意安全唔好行咁近,不過就咁睇佢地都係乖乖食草既好孩子呢。導遊同埋司機都好興奮,佢地話原來以前呢度日日都可以見到bison,但係因為今年天氣反常,以為今年再見佢地唔到喇,所以而家見到班牛牛安好都覺得好開心呀。

明明只係見到隻牛妹下妹下咁食草,見到啲河狸岸鳩鳩咁R肚皮,已經夠我地心跳加速開心好耐。唔知啲人去非洲睇動物係咪都係呢種心情架呢,去非洲睇動物大遷徙都係我其中一個心願,不過大旅行大部份budget都放左係南極,希望以後有機會去到啦

睇到bison,心滿意足了,臨走前既一晚大家一齊黎開返個營火晚會

大家聽住手風琴,圍住營火唱歌跳舞燒大肉腸食,好正好有氣氛呀

導遊話黎到Bialowieza,一定要飲呢度最出名既vodka,Bison Grass

媽呀 呢杯野好似洗甲水咁既味,真係頂唔緊,唔係凡人識得欣賞既飲料。

係度住左十日,身為老人殺手既我地都同唔少老友記成為左朋友。佢地每個人都好鍾意同我地分享年輕事既往事,有縱橫四海留精不留情既風流大叔,後生做空姐時係薩爾瓦多被綁架既西班牙嬸嬸,其中一個七十幾歲英國婆婆既故事令我印象好深刻

婆婆既老公後生時係一位水手,每次出去行船一去就去幾年,有一次婆婆真係太掛著佢,知道佢架船會係上海靠岸,就隻身飛左去上海想話見伯伯。幾十年前上海啲人唔識英文,婆婆又唔識中文,好不容易先痴到的士去酒店。我好好奇當時無手提電話,咁公公同婆婆係點相約見面架呢? 婆婆話當時有上海人幫佢托上托上托,托左唔知幾多個人之後,搵到個係當時上海一棟最高酒店做既朋友。呢位朋友放左婆婆上去酒店頂樓間餐廳,果度有一個向海既露台,每逢有船埋岸,婆婆就拎住塊大枱布起勢咁fing,船上面既人見到就會知道有人係果度等緊佢。就係咁,公公同婆婆就成功見面喇!!

真係好似電影一樣既情節呀,呢對水手公公同痴情婆婆而家仲好冤氣咁打情罵悄,手拖手係營火邊跳舞,真係恨死隔離。婆婆成日都話好欣賞我地到處去陌生既地方遊歷,覺得我地好勇敢,計我話呢個70年代隻身飛去中國會愛郎既婆婆先係女中豪傑呀

係滿天星星下,森林中,營火邊,係波蘭民謠伴奏之下聽住大家既故事,呢一個真係意料之外既波蘭體驗呀。
英國婆婆個故事好正,通訊唔方便反而造就好多愛情故事。
新一篇都係好閃,不過係啲老人家閃
d相好靚
[波蘭-Warsaw]

動物團完左之後,我地又返返去華沙。其實華沙無乜野吸引我地,只不過因為個團會係華沙放低我地,又懶得即刻轉車去第二度,所以係度hea兩晚先。

呢個團都幾好,唔係剩係晌車站扔低我地,返到華沙既時候仲帶左我地去古城行一個圈,講下華沙歷史,岩哂老友記團友同埋我地呢啲無人生規劃既廢青

團餐塊炸豬扒都好好味

打完個白鴿轉,去搵呢兩晚住既地方喇

今次住呢間apartment 三百幾蚊港紙一晚,有廚房有洗衣機有smart TV,唔錯唔錯

大病初癒,好耐無食過好野,係度既三日兩夜都係瘋狂進食

係亞洲超市見到辛辣麵,好開心,諗都無諗就買左返去煮。有時都唔係好明,明明辛辣麵係韓國野,點解去旅行思鄉既時候會咁想食佢架呢。食即食麵最緊要就係要配啲唔健康既食物,所以我前一晚特登留左幾塊雞皮炸黎食

西瓜味大樹cider,難飲到仆街,點解咁既產品都可以流出市面

如果backpacker既定義係要餐餐捱麵包,晚晚訓碌架床既話,去旅行去到愈黎愈肥既我地係絕對唔合格既。男朋友望住自己愈黎愈大既肚腩同肥仔波,覺得好沮喪,開始瘋狂做運動

係歐洲一段時間,古城睇到有啲悶,寒冷既天氣又令肥仔既脂肪開始積聚,都係時候要去海邊哂下太陽玩下水喇。問男朋友波蘭同地中海之間堆國家仲有無邊度想去,有無啲咩心願未了? 佢後生時係Budapest exchange過,係果度有好多美好既回憶,話好想今次帶住我再去呢個城市行下。所以係再次投入大海既懷抱之前,就先去布達佩斯行下啦!!

[下一站: 匈牙利-Budapest]
個森林本身就好靚
睇完你講即刻去search,真係好似
現場睇仲靚,好似會係精靈係啲光度出現咁
見你就嚟寫完整個旅程,替你開心我覺得寫完個遊記仲難過去完個旅行
樓主老公突點bam
budapest夜景好靚👍
[匈牙利-Budapest]

為左滿足男朋友想舊地重遊既心願,我地就由華沙搭12個鐘巴士去到匈牙利既布達佩斯,一路見到啲河都好似河水氾濫,污糟邋遢咁

配合返歐洲氣氛,今次搭長途車帶左橄欖黎配麵包

我地係度住既井字形大廈外表溶溶爛爛,中間有個天井,走廊牆身都剝落哂,殘殘舊舊咁,好鐘意

450hkd一晚,有啲貴,不過好舒服

第二日天陰陰,好似想落雨咁,我地打算去左中央市場行街市。買左張72小時既pass,可以暢快地搭車了

古色古香既布達佩斯中央市場係1896年建成,呢個街市有三層,一樓係賣菜肉香腸酒之類既舖頭,二樓係餐廳同賣衫既,地庫就係賣魚同醃菜。比起城牆同教堂,果然最吸引我地既都係街市

呢度除左當地師奶之外都有好多遊客,似乎都係個旅遊景點黎。我地發現Budapest街上有好多韓國人,唔知係咪又有邊度韓劇係度拍過呢。原來匈牙利人都好鍾意食辣,周圍都掛滿一串串乾辣椒,我地都買左一抽返去煮餸

佢地既鵝肝都好出名,除左鵝肝醬,仲有好多新鮮既鵝肝鴨肝,大約HUF7000 (200HKD) 1KG,不過要成舊買,唔可以切,我地驚兩條友會食到爆血管就無買到

佢地啲咸酸菜鍾意整到好歡樂咁既樣

又見到呢啲炸豬/ 鴨肥膏,呀姐話當地人會拎黎配麵包食,仲請左兩舊比我地食添

食落似未炸透既豬油渣咁,仲有少少油抑味同鴨蘇味,我本身好鍾意食肥肉同豬油渣既,但係都覺得呢舊野好漏,可能因為唔係新鮮炸出黎啦,唔好食既。

行完一個圈,我地就去左街市樓上啲餐廳度食晏,估唔到匈牙利菜原來咁好味架!! 我叫左匈牙利牛肉湯Goulash,辣辣地好好味

男朋友既唔知咩燉肉都好正

行完街市,我地去左隔離條綠色既Liberty bridge,打算跨過多瑙河,行上對岸個小山丘Citadella睇風景

同前一日搭巴士黎時見到啲河一樣,多瑙河既水都係好湍急

果一年歐洲既天氣好反常,雨落得特別多,可能就係因為咁令到多惱河既水流咁急,仲不斷湧起白頭浪。唔知大家記唔記得19年多瑙河既觀光船事件? 呢單意外就係我地黎到既前一晚發生,當時一架載滿韓國遊客既觀光船沉左,三十幾人既團當日仲有二十幾個未搵得返,諗到呢度我地都無乜心情繼續望住條河。

我地繼續行上Citadella,男朋友話佢後生果時好鐘意黎呢度睇風景,係度可以望到成個Budapest既景色,可以見到沿住多惱河有好多條唔同特色既橋將西邊既Buda同東邊既Pest連接起黎

本身諗住睇夜景,可惜仲係個天愈黎愈陰,仲開始落雨,睇左陣風景就返歸煮飯了。

夜晚用岩岩買返黎既辣椒乾爆炒意粉,夠鑊氣,好正

另一日天氣好啲,我地又打算散步去多瑙河上既小島Margaret Island。出發之前食左lunch先,自從係街市見完啲肝之後一直念念不忘,終於忍唔住要嗌黎食喇

鵝肝太貴唔捨得嗌,嗌左鴨肝,70蚊港紙咋,都好肥美好好味
齋睇相都覺得血管塞塞地

今日我地遊電車河

過橋既時候發現兩邊掛滿黑色旗,可能係悼念沉船既死難者

Margaret Island上面其實無乜野做,純粹黎無所事事下,同啲人一齊叉隻腳落噴水池浸下水

坐下草地,望住河發下吽哣咁樣

係草地碌碌下既時候見到黎左好大架旅遊巴,有好多身穿素服既韓國人神色凝重咁黎到河邊,有人不停飲泣抹眼淚,有人望住條河喊到企唔穩,就算聽唔明韓文,都知道佢地就係沉船意外失蹤者既家屬 原來我地身處呢度好接近事故發生既地點,當時意外已經發生左兩日,但大部份人仲未搵得返,急流又令搜救工作變得困難,情況好唔樂觀。上網搵返新聞,當時船上33個遊客除左即時被救起既7人之外,其餘全部罹難。

呢個情景真係好令人心酸,原本開開心心去旅行,點諗到會突然天人永隔。 我不禁係度諗,如果係玻利維亞炒車既時候我就咁死左,一句說話都來不及留低,可能我既親人就要承受呢一種悲傷。諗到呢度,唔知點解不嬲多愁善感既我竟然無覺得太難過,反而覺得茅塞頓開,更加明白到自己活著既每一日都係恩賜,要好好珍惜每個時刻。即使人生無常,但至少活著既每一日都要好好生活、好好陪伴愛既人、好好欣賞自己。活在當下,咁先對得住努力生活既自己
英國婆婆個故事好正,通訊唔方便反而造就好多愛情故事。

可能因為咁所以老一輩更加懂得珍惜
老人家閃仲殘眼
無錯呀就算有日記睇返,寫每篇都要腦交戰一輪,唔想交行貨,資料搜集仲勤力過自己去旅行果時。

巴打都終點在望啦,讀者表示感動!!
Bam左無文睇你捨得咩 下次比返個乳貼佢囉
lm
好掛住胸牙脷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞