[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)

293 回覆
115 Like 1 Dislike
第二朝早,訓醒就見到男朋友乖乖煮早餐

佢心情咁靚,因為佢今日終於可以久違了地去潛水喇。Larnaca附近有一個被評為世界十大沉船潛點之一既Ms Zenobia,佢係一艘於1980晌Larnaca對出海域沉沒既瑞典輪船,全長172米,體形之大令佢有地中海鐵達尼號之稱。當時因為機件固障,令呢艘載滿貨物同百幾輛汽車既輪船沉沒於42米深既海床,幸好呢次事故無造成任何人命傷亡,但就造成左2億英磅既損失,亦意外令世上既潛水發燒友從此多左個潛水熱點。

係度出一次海大約70歐左右,包兩次潛。睇黎呢度真係好出名,船上來自世界各地既團友個個都帶哂私伙gear,佢地全部都係專程為左呢架沉船而黎塞浦路斯旅行,仔仔仲話佢係船上面識左個鬼妹,全程言談甚歡添

呢日天氣都唔錯,一落水已經可以見到打橫翻側係海床上既沉船

架船真係太大,睇極都睇唔哂佢既全貌。落到去之後由船尾開始潛,一開始會經過佢個螺旋槳,淨係個turbo都成兩個人咁高

之後一路沿住船既外圍潛,因為佢係運車既輪船,所以係船既附近可以見到好多大貨車散落一地

第二個潛就會進入船身啦,由上層既船倉潛入內部

穿過一間間房,係房與房之間穿插,見到啲光由窗口透入黎,感覺好夢幻

有啲應該係船員既房間,可以見到佢地生活過既痕跡,例如係啲支離破碎既衣櫃同床架,仲有馬桶添

不過穿插既時候都發生左個小意外,可能男朋友太肥胖,經個門口既時候個鉛袋卡住左係門邊,用力一扯就成個跌左,轉個頭已經搵唔返。好彩之後有人幫手執返,如果唔係就可能要潛落水底執幾舊石頂住先了。
臨上水既時候仲見到一堆海狼BB,真係幸運既一日呀

因為潛沉船太高階,我呢個無潛水牌既人無得去,只好安坐家中嘆下冷氣洗下衫,跟手去附近買餸煮定飯,等男朋友影多啲相返黎比我睇講起上黎,塞浦路斯果然係近年熱門既移民地方,係機場已經見到唔少寫殘體字既樓盤廣告,街上都有唔少寫英文既地產舖。望下先,價格都好超值,百零二百萬港紙就有間house或者連泳池既villa

係外國啲地產舖八卦得愈多,愈覺得香港既樓價真係好撚荒謬

話時話,我地黎塞浦路斯都係為左陽光與海灘,但係黎左幾日,發現Larnaca啲沙灘真係好唔掂。大街旁邊係有個好長好長既大沙灘既,但啲沙好粗,水質都唔係特別好,分分鐘淺水灣仲靚過佢。媽,為何呢度與我想像中不一樣 我地都係快啲執行李,移動去下一個水更清沙更幼既地方啦!!

[下一站: 塞浦路斯-Ayia Napa]
多謝絲打
係呀,我都係咁話 返黎香港簡單簽張紙一樣咁開心。
多謝巴打
好慘
不過有得咁樣改都幾好,希望你去得成啦,到時去到再影多啲靚相比我地睇,睇下果度又有無唔同到
多謝你呀,連登有愛
我諗張機票已經係極限, 無得再改
我都好想再去呀, 個到真係平靚正, 好平就可以食餐好

見你就快寫完, 我都想寫返個遊記
恭喜哂 , 希望限聚令唔會影響你們婚禮
繼續支持~~~
仲努力追緊之前個post, push一push支持下
[塞浦路斯-Ayia Napa]

Ayia Napa位於塞浦路斯東邊,與北塞非常接近,兩者之間只係相距五公里左右。呢度係著名既渡假聖地,以水清沙幼既沙灘聞名。由Larnaca過黎既交通都好方便,搭大半個鐘巴士就可以去到Ayia Napa喇

配合返渡假區既氣氛,我地今次都住集團式酒店,每晚要成460hkd架

唔知關唔關旅遊區事,我覺得呢度隨便一間餐廳啲野都好好味,好似今餐食呢個茄子肉醬薯蓉咁

呢度既夜生活睇黎都好精彩,街頭間唔時會見到啲stripper club,仲有專屬既limo接送貴客

好想入去呢個糜爛浮華既地方見識見識但男朋友左一句風氣敗壞,右一句入面好危險就抆左我走點解佢群左我咁耐思想都仲係咁唔開放,真係希望佢既思維快啲由清朝人進化成現代人。

沿住Ayia Napa既海岸邊有好多大大小小不同既沙灘,有啲係沙灘,有啲係石灘,都係步行路程就可以去到既距離。呢一日我地去左附近既Vathia Gonia Beach。佢係個馬蹄狀既海灣,平靜到幾乎無浪咁滯,啲水清到不得了

我就係要呢啲!!!!

比2.5歐就可以係岸邊租張沙灘椅曬太陽

仲有wifi password比你上網添

雖然天氣已經好熱,但原來六月既塞浦路斯仲未去到最熱既時候,啲水仲係涼涼地,亦好在係咁所以沙灘唔係太多人。就黎完post,放啲開心相比大家一齊分享快樂啦

久違了的健康膚色,滿足

設備齊全既廚房實在太令人興奮,今晚就用早餐食剩既粟米片焗雞搥啦

支持支持,覺得寫遊記搵資料既時候好似重新認識多一次果個地方咁,好有趣 可能睇睇下又會諗到下次有咩新地方想去添呀~
多謝你
唔影響呀,因為我地都唔會搞婚禮,淨係簽個紙,屋企人食餐飯咁
努力中岩岩考完written,黎緊考oral,諗住下年繼續報B1慢慢讀落去
大包米
多謝
weekday竟然有update
係呀有時d相鳩影左,寫個時搵資料先知係乜
但太多野要整好煩,以前寫個廿幾日既遊記寫撚左3個月

好佩服你真係寫得完,唔好爛尾呀
塞浦路斯好似好正喎
個海又靚野食好似又ok
做咩要幫條仔粒lin打格
做咩Blur 左男朋友粒Lins ? 驚比人認出?
想請問下total 洗左幾多錢
一直都好想咁樣試一次
成日睇美劇見到stripe club都好想親身去見識下
請問一下總共駛左幾錢?
餐餐都要節衣縮食,間中瞓火車站,機場?

同埋想問下阿根廷去南極嗰度要駛幾多錢?
仲以為樓主真係係嗰度結埋婚 雖然結唔到 但都祝定你新婚快樂先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞