[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)

293 回覆
115 Like 1 Dislike
多謝巴打厚愛
唔自爆
睇左咁多三小國既慘痛歷史,開始有啲頂唔緊。去波蘭打大佬參觀集中營之前,要去郊外散散心先得

呢一日我地搭半個鐘巴士去Vilnius附近既Trakai郊遊

Trakai位於Vilnius近郊,呢度有大大小小既湖泊,亦係立陶宛大公國時期既一個重要城鎮。晌呢度最大既湖上面有一座Trakai Island Castle,係一個比較出名既景點。落巴士之後要先行大半個鐘先去到城堡,沿路經過一啲湖邊同鄉村小屋,風景都好靚

湖中島上既紅磚城堡Trakai Island Castle係14世紀建成,出入城堡都要經過一條長長既木橋,外形十足十童畫故事入面既城堡咁樣呀

入城堡參觀要8歐入場費,我地無乜興趣入去,反而對出面啲船仔好有興趣。呢度好多舖頭都有船出租比人遊湖,大部份都按人頭計都收每人5歐

格左一陣價之後,比我地係樹底搵到個租船婆婆,按船計租一個鐘都只係6歐咋,即刻狗衝左

咁樣泛舟湖上又幾好玩,唔怪得粵語殘片啲人拍拖咁鍾意去撐艇仔啦 晌湖上面坐係度就可以多角度咁欣賞呢個城堡同埋周圍既景色,真係寫意

晚飯我地去左舊城區食傳統立陶宛菜,呢度每樣餸都唔貴,都係2.5至5歐左右,好抵食,一時興起嗌左多左野食添。我叫左一直好想試下既粉紅色湯šaltibarščiai

佢顏色極其怪異,係由紅菜頭同乳酪打成既凍湯,入面加左好多青瓜絲,飲落勁酸,10分滿分既話我會比3分 我地仲叫左啲煙燻豬耳仔做小食,味道都好唔錯
男朋友主菜嗌左普通既炸豬扒,我就叫左呢一味

佢叫做Cepelinai,因為外表似飛船,所以又有個別名叫Zeppelin,我就叫佢地做薯仔粽。佢外形好似咸水角,個皮係薯仔搓成既軟綿綿物質,入面係豬肉洋蔥碎,上面再灑左啲炸煙肉,配埋啲sour cream一齊食,中和左啲肥膩感,好飽肚好好味呀。

係三小國留左兩個星期,係時候出發去下一個國家了

[下一站: 波蘭-Krakow]
見到Karkov 已經估到條長長火車軌 再跟住
係嗰度都無乜影相,太沉重
去完之後好唔舒服,跟著連續嘔左3日,食乜嘔乜
巴打係立陶宛讀書?係果邊生活幾好嘛?
好想知當地人係咪真係好鍾意飲粉紅色湯㗎?見超級市場一桶桶咁賣
原來開左新post,繼續留名支持 
越睇越掛住周遊列國既感覺 
睇相都想嘔
樓豬我黎啦
召喚樓主
樓主係邊
聽日出文
終於等到
強帖留名
好鍾意樓主寫文嘅節奏,簡而精又多相。更佩服你哋2個人出走嘅勇氣!我好容易會肚屙,所以唔太敢去太遠既地方,請問你點刻服到㗎?尤其女孩子每月既生理問題,M痛慘過乜,仲要孭住咁重裝好勁呀你
飲落好酸好醒胃,好止嘔
多謝你

我男朋友都好易肚屙架,但我地又無特別理呢個問題,因為覺得任何地方都總會搵到廁所,佢叫司機係公路停車比佢去路邊啲草叢屙屎都試過 盡量飲樽裝水,搭長途車前注意下飲食,我諗都會有幫助既。

重裝其實都唔係咁恐怖,成日揹住佢周圍走雖然會攰,但真係鍛鍊到體格強健左好多,連帶M痛都少左
大吊燈咁靚,竟然係鹽結晶而成?
多謝絲打令我開眼界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞