[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)

293 回覆
115 Like 1 Dislike
笑,真呀 但越打會越起勁,但一放低 就想棄
黎左Budapest 三日,呢日終於全日都天氣晴朗,藍天白雲啦!! 所以今日,我地將會進行非常之豐富既行程!!

面對緊湊既行程,出門口前一定要填飽個肚先。就算得消化餅同蕉做早餐都要排得靚靚,呢啲係咪就叫生活態度

今日去既第一個地方係英雄廣場

望落好似歐洲隨處可見既廣場,對男朋友黎講係個充滿回憶既地方。對果時第一次去歐洲既大男孩黎講,廣闊既廣場、青銅色既雕像、四周既博物館同城堡,每一樣野都好新奇,佢話後生既時候好鍾意係度流連,係公園草地訓覺,爬上雕像既馬背度飲酒,每件事都歷歷在目。而家帶住我再次舊地重遊,又係另一種感覺。

然後我地去左隔離既沃伊達奇城堡Vajdahunyad vára,繼續懷念佢青澀既時光

行到對腳攰攰地,係時候去浸溫泉梳乎下喇。布達佩斯有好多溫泉,我地去左呢度最出名既塞切尼溫泉浴場,佢仲係歐洲最大既溫泉浴場添,自1913年已經係度架喇,裡裡外外都好華麗好古典

閒日入場費5500HUF (~150HKD)

唔知係咪因為今日天氣好呢,客人特別多,係門口買飛都大排長龍,男朋友話佢以前帶啲囡囡朋友黎既時候都唔使排隊既 呢度分室內同室外區,天氣咁好我地換好衫就直接出左室外啦

呢度既水38度左右,暖暖地,唔會太熱。池邊有啲噴水按摩位呀,漩渦水流氹氹轉咁,都幾得意 而且唔知呢度係咪拍拖聖地呢,周圍都係攬埋一舊扭作一團既情侶,係幾賞心悅目。只不過呢日真係太多太多人,係度逗留左個零兩個鐘就走了。

浸完溫泉好肚餓,返返去市中心搵野食先。經過St. Stephen's Basilica既時候入去望左望

原來呢間聖殿岩岩舉行完婚禮,行到出去見到新娘準備拋花球啦

男朋友唔做婚禮攝影真係嘥哂,呢個畫面真係好靚,祝佢地幸福呀

離開教堂之後,見到轉角位間舖頭門口有超多韓國阿珠媽排緊長龍,即刻唔執輸又去排埋一份

排隊既時候search下呢間雪糕店先,原來佢既Gelato好出名,特別之處係會將啲雪糕不到成朵花花咁,吸引好多以為自己仲係少女既人黎打卡。我地都嗌左兩杯試試

原來佢唔係得個樣,除左外表靚之外,味道都好好。而且仲有啲特別既味道,例如我綠色果隻係香橙牛油果味,男朋友粉紅色既接骨木花士多啤梨咁,其他好似朱古力薰衣草、九層塔檸檬、玉桂味咁似乎都幾有趣

今餐我地都係食匈牙利菜,頭盤鴨肝醬配多士,加埋啲莓醬同洋蔥,甘甘甜甜好滋味

主菜分別係鴨胸同豬肋骨,都好好味,匈牙利既食物未曾令我失望過

呢日既行程真係好豐富,食完晚餐仲未捨得返屋企,想上埋城堡山夜景。地面同城堡山有纜車連接,單程1300huf,大約三十零蚊港紙

我地無搭到,想慢慢沿住斜坡行上去,企圖消耗下前一日食落肚啲膽固醇。一邊行一邊睇住日落、晚霞,直到兩岸燈光漸漸亮起

慢慢行,行去到漁人堡

睇下風景,聽下人表演音樂。布達佩斯既夜景,真係好浪漫迷人

浪漫完,睇完夜景,呢一日…仲未完!!
事關呢晚係歐聯決賽,感嘆完美麗既夜景,男朋友就滾水淥腳咁狂奔返去睇波了

男人

男朋友既回憶之旅總算超額完成,下一站,去地中海度假啦!!

講起地中海,你地會諗起啲咩?
呢個時候,我地腦入面不約而同咁冒出左個有趣既念頭......

[下一站: 塞浦路斯-Larnaka]
又追返到live啦
求婚?
個豬肋骨幾靚仔
終於追到live
好衰
下半場比較好食好住
留名等下篇
呢個星期有啲忙,應承大家weekend更新唔好意思
加油~~~~~~
夜景相影得好靚
樓主大包米
終於追晒
d相好靚
寫咁耐真係好有心機
花咗幾日由零開始追到live 好掛住去旅行呀

Btw 我未睇到呢篇時我都諗緊會唔會落塞浦路斯,點知真係

同埋點解個Title寫(完)嘅?嚇到我以為真係完咗
留名
weekend等更新
budapest好正,一睇就好懷念
好多相我都係同一角度影過
[塞浦路斯-Larnaka]

終於可以去海邊玩,好興奮呀!! 呢日我地一早出發去機場

我地經雅典轉機,去到雅典機場時諗住話試下希臘菜,點知佢地雖然破緊產,但啲野都係勁貴,都係慳返兩個錢等上機食飛機餐算

塞浦路斯位於歐亞之間,係地中海上第三大既島,國內大部分人口係希臘裔,餘下既就多數係土耳其裔。因為歷史同政治關係,呢個島分裂成南北兩邊,南塞浦路斯係較為人所認識既塞浦路斯共和國,而北塞浦路斯係不被國際社會認可既北塞浦路斯土耳其共和國。南北之間過境好似好麻煩,唔記得係南唔可以去北,北唔可以去南,定係北塞一定要經土耳其走,果時覺得好煩,就果斷放棄北塞,淨係去南塞算了。

一落機已經感受到又熱又乾燥既氣候啦!!

塞浦路斯菜受土耳其同希臘影晌,都有好多烤肉串,烤肉腸之類既菜式。
大大碟,超正

對呢度印象除左好熱,就係有好多貓

除左我地最鍾意既陽光與海灘,其實塞浦路斯仲有另一樣野好出名,就係佢既另一個稱號–––”愛情之島”。相傳呢度係希臘愛神Aphrodit既故鄉,Aphrodit 亦即係羅馬傳說中既愛神維納斯,根據傳說,天神條賓周被個仔砍左黎拋落海 就係賓州墜落之處,海中冒出左一堆好似白色珍珠既泡沬,美麗動人既愛神就係呢堆泡沬之中誕生。風神將佢吹左去塞浦路斯既岸邊,初出生既愛神就係咁赤裸住上身、踏住巨大既貝殼黎到人間,亦即係我地好熟悉既呢個畫面

雖然呢個故事咁九唔搭八,同浪漫完全沾不上邊,但好歹都算係愛神誕生既故事。而除左呢個神話之外,塞浦路斯之所以得到love island呢個名字,亦都係因為真係有好多人專程黎呢度結婚,當中最多係來自黎巴嫩同以色列等中東國家既新人。原來好多中東國家都唔允許不同教派之間既婚姻,佢地有啲因為情侶各自宗教不同,有啲因為種族身份問題,都無辦法係自己既國家結婚,所以選擇飛到黎只需一個鐘機程既塞浦路斯簽紙成婚。為左振興經濟,呢度既政府亦落力推行旅行結婚,睇黎係呢度結婚應該係件好遊客friendly既事

係旅程中穿過喜和悲跨過生和死之後,男朋友同我都已經認定對方係想執手皆老既人。睇完以上關於塞浦路斯既資料之後,更加覺得係度結婚應該既方便又有意思。

所以我地就諗,不如,就係呢度,我地結婚啦。
果時體重係人生巔峰
同埋無太陽哂,白色睇落仲肥嘟嘟啲
多謝~ 我去之前都唔知原來果度既夜景係咁靚架
多謝
就黎寫完了,下次再有遊記寫都唔知係幾時喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞