[多圖][一年長途遊記] 中南美到南極-西伯利亞至東歐 (完)

293 回覆
115 Like 1 Dislike
地下教堂好靘
波蘭我都覺得好好玩,物價平質素高,普遍波蘭人都幾有禮貌
呢一日我地收拾心情,黎到一直好想去,但又令人聞之生畏既奧斯威辛集中營。

奧斯威辛位於Krakow西南,由市中心搭一程巴士就可以直接去到。除左不準飲食,遊客係度無咩限制,你可以自由周圍行,大部份地方都可以隨便影相,但你唔會有呢個心情。我地都無乜影到幾多張相,盡量試下用僅餘記憶寫返呢段遊記。

因為呢度既資訊太殘酷,所以14歲以下既小朋友係禁止入場。普通入場參觀係免費既,參加導賞團就要付費,我地參加左三個半鐘既導賞團,奧斯威辛有三個營區,呢個tour會帶我地去奧斯威辛一號營 同 比克瑙二號營

奧斯威辛集中營係納粹德軍建造最大既一個集中營,初期係用黎困住政治犯同知識分子,最終解決方案頒布後,隨即成為大批量處決猶太人既種族滅絕營。大部份人一送到黎就會被處決,生還落黎既就會強制勞動,或者被送去做各種人體實驗,所有人既結果都係好快就會捱唔過折磨而死。1940-1945既短短5年期間,估計就有110萬人係度死去,其中九成以上係猶太人

集中營門口諷刺既標語 “勞動帶來自由”

呢度既勞動係嚴苛既勞役,係處理毒氣室既屍體、建設新營地、甚至係朝早挖窿下晝埋返同一個窿呢啲無意義而消磨意志既工作。而自由,或者就係死亡得到既解脫。

呢一棟棟紅磚囚房而家成為左不同既展區

納粹政府同猶太人人講,奧斯威辛係比佢地建設新家園既地方,所以佢地都帶上最好既家當,有啲人甚至係自掏腰包買火車票黎呢度。黎到之後佢地會被粗略地分類,年青力壯既會被留低,孖生既兄弟姊妹亦會被留低做人體實驗既對象,其餘既老弱婦孺一概會評為無價值既人,馬上會送入毒氣室處死。為左減低將入毒氣室既人既疑心,軍人會話呢個係長途拔涉後安排比佢地既淋浴,仲會係行李上寫低記號,方便沖完涼出黎領取

可惜呢一間沖涼房,佢地永遠都無辦法行返出黎,而行李亦永遠唔能夠拎得返。

所有行李隨即會被充公分類納粹既物資,分類行李中既物品同屍體上既物品亦係囚犯既工作,每日處理住同胞既屍體,除左係體力勞動,更係精神虐待。因為係被欺騙黎展開新生活,所以行李入面帶左唔同既生活必需品,例如係碗碗碟碟、鞋、小朋友既玩具,屍體上取下既物品例如係眼鏡、義肢、金牙等等亦會被取下,如今呢啲種種成為左展品,提醒世人呢110萬唔淨只係個死亡數字,佢地當中每個都曾經係個有血有肉既人

灌入毒氣室既化學物,空罐堆積如山,每一罐足夠係20分鐘內毒死整個毒氣室內千幾個人

挑選出黎進入集中營既人會先被剃去頭髮,然後影大頭照存檔,其中一個展區全幅牆上面都貼滿左呢啲照片,每張下方都有字清楚紀錄每人既入營同死亡日期,大部份都係入營後幾星期至幾個月內就會死去。望住相中一對對神情空洞既雙眼,完全唔敢想像當時佢地腦海中諗緊既,到底係啲咩。影相作紀錄只限於初期,後來納粹德軍發現囚犯係營中壽命太短,索性省略呢個步驟,直接係佢地身上烙上編號。係呢度,囚犯並無作為人類既尊嚴,而荒謬既係,在此以前佢地根本就無犯下任何過錯。

最終解決方案實行之後,本來既一號營地已經唔滿足納粹德軍大量屠殺猶太人既慾望,佔地更廣既比克瑙二號營地因而建成。二號營地可以容納10萬人,而且設計成火車可以直接駛入,方便納粹德軍更快速更大批量咁緊將送到黎既人馬上處死

佢地乘搭黎奧斯威辛既係呢款原本用黎運牲畜既車卡,每個車卡入面有成80人迫埋一齊,因為路途遙遠加上衛生情況惡劣,好多人未黎到已經捱唔住過身,或者到達時身體已經好虛弱

二號營地比一號營地既居住情況更惡劣,呢啲床板高峰時期每層要訓7個人

二號營地開放參觀既地方比較少,我地以參觀囚室作結。導賞完結之後可以自由活動,我覺得頭暈暈好唔舒服,係火車軌行左陣,就離開呢個地方了。

1945年紅軍解放奧斯威辛集中營,當時只有約7000名生還者被救出。納粹德軍撤退前,怕呢個大型屠殺基地被揭發,更打算一把火燒左呢度。好在呢一切未被完全焚毀,歷史得以保存落黎,成為警剔世人既沉重教材。

無力、哀怨、絕望,呢度既負能量重到令人窒息,參觀博物館尚且可以知道故事既全部,知道苦難過後會迎來光明,但係集中營呢度只會感到無盡既絕望。呢度室內莫名奇妙咁凍,毒氣室入面既氣場更加令人頭痛欲裂,整理呢啲資料既時候都好唔舒服,又唔知咁沉重既歷史應該點寫,有諗過直接跳左呢個部分唔寫算。但我真係好想同大家分享呢個地方,原址建立紀念館唔係為左令遊人恐懼,而係想令人更深刻地認識以及從歷史中學習。係度感受到既,遠超過所有文章課本展覽同紀錄片,震撼既感覺好似打樁咁打入心坎。我詞窮,唔知點樣妥善咁表達果種感覺,大家黎到參觀就會明白。

政治囚禁、種族清洗、集中營,由三小國黎到波蘭,呢啲離我地70年前既歷史,卻又令人感覺似遠還近,種種看似唔應該再係文明社會出現既野,似乎正係世界不同角落以其他方式重演緊。係人類文明既倒退,定係有極權自大到拒絕向歷史學習?

”The one who does not remember history is bound to live through it again”

[下一站: 波蘭-Warsaw]
大吊燈咁靚,竟然係鹽結晶而成?
多謝絲打令我開眼界

你地好得意,成日都多謝我,完post之後我會掛住你地

但唔知係咪我地唔識嗌野食,食親都係薯仔餃、薯仔糕、薯仔團,好fail。然後去既地方呢度又話曾經係行刑地方,果度又話以前用黎吊死反對人士,加埋餐餐食薯仔,硬係覺得呢個民族好艱苦咁
蘋果鴨同酸菜餃都好正
以後有機會去波蘭住就好
絲打經過半年後,我個遊記出到同你同步左
差唔多 睇唔到對面個唔係樓主
樓主影相好靚

[波蘭-Warsaw]

離開Krakow之後,我地搭火車返到黎首都華沙

即係咁,去集中營之前男朋友已經講過好多次不如唔好去,佢知我個人好多愁善感、生人唔生膽、間唔時仲會見到靈異野,驚我會頂唔順,不過我都無聽佢講 唔知係集中營太衝擊腦袋、入面負能量太強勁、定係我撞邪,明明去之前仲好生猛,參觀完之後就一直都好唔舒服,又頭痛又作嘔,行到去住宿已經發燒燒到精智不清,一路攬住個馬桶嘔。

旅行以黎都未試過病得咁辛苦,攤左係床度郁唔到,迷迷糊糊之際又好擔心今晚唔知食乜,無我照顧男朋友會唔會無啖好食,佢好似未試過自己煮好一餐飯架喎,會唔會又求其買隻燒雞返黎當晚飯比我食架。訓左一晝,精神好返啲,出到廳見到佢竟然煲好左湯

可能見我煲得多,佢煲左蘋果紅蘿蔔湯比我飲,真係大個仔喇 碗湯好甜好足料,不過一落到胃又嘔返哂出黎,浪費哂佢一番心機

在華沙的第二天,繼續卧病在床,食乜嘔乜。男朋友做完家頭細務,就踩scooter出去,話買餸返黎煲粥,叫我放心好好休息

望住佢揦手唔成勢咁將隻雞起肉拆骨

開住youtube邊睇邊學

唔知係咪我病到眼花,覺得佢成個人好似發緊光咁 其實我最憎食粥,但佢話嘔一定要食粥恢復元氣,所以寸步不離咁攪住烹粥,落足成擔心機想煮一碗好味既雞粥氹我食。

煲好喇,呢碗雞粥真係好好味,係我食過最好味既粥

唔知點解,呢一刻我覺得男朋友由男仔變成左男人。可能因為細細個就認識對方,一直都覺得佢仲係果個搶哂我啲好野食、笑我男仔頭、通山跑、大唔透既男仔。原來不知不覺間,呢個兒時玩伴已經長大左咁多,識得咁溫柔咁照顧人,會輕吻額頭叫我起身,將我捧係手掌心疼愛。望住摸住我個頭憂心忡忡既男朋友,我上一世到底到左啲咩好事,今世竟然可以遇到佢。

可惜轉個頭,我又將食落肚既雞粥嘔返哂出黎

出唔到去玩,好在呢間屋既景觀都好開揚,攤係梳化上面就可以望到好靚既夕陽

就算以後既日子都係咁樣平平淡淡,只要有你係我身邊,就足夠了。呢幾日,除左嘔到黃膽水都出埋黎,個心都甜到糖尿喇。
係喎 今次加油唔好爛尾喇
後生果陣就真係好大隻,而家回左塘了
又放閃
放閃可恥
又比樓主閃親
樓主可恥
樓主有冇靈異野分享下
樓豬
睇黎你真係時運低奶左野
最後點收科
留名
留名
[波蘭-Bialowieza]

如是者嘔左幾日,係時候出發去之前報落既睇動物團喇。上一篇好似殘親唔少巴打對眼,呢兩篇我地就睇多啲綠色野,護下眼啦。

Bialowieza forest位於波蘭邊境,橫跨波蘭同白羅斯,係歐洲現存唯一一個原始森林,因此動植物種類好豐富,好期待係度既10日會見到啲咩野呀。

我地參加既係一個叫Wild Poland既旅行社,佢地會由華沙接送參加者去到Bialowieza國家公園入面既遊客中心,每人5000HKD既團費包左係中心入面十日既食宿,不過睇動物既guided tour就要額外收費,每個大約係300hkd,每日都有兩三個tour比大家自行參加,大家可以按自己既喜好同作息時間報名,每團都只係有3~10個團友,幾唔錯架。

入到去既頭幾日我都仲嘔緊,咩活動都無參加,靠飲糖+鹽溝水續命,再係出面草地散步下咁,呢個環境咁好既遊客中心就變左我既療養院,話時話因為呢度太近邊境,連電話都會跳左去白羅斯既台

係我地住既營地出面已經係一個類似維園咁大既小森林,比植物包圍既感覺真係好好

有團友話食完飯散步既時候見到貓頭鷹,有一對帶著單反大砲既老友記仲索性唔報啲收費團, 自己留係營地附近影雀。我地散步果時都見到啄木鳥同埋野生狐狸架,不過設備所限影唔到

見唔見到果個動感呀

可能因為呢度空氣好,天氣又好,曬左幾日太陽我就精神返啲,可以報名出去玩喇。 雖然仲未好番哂,體力只夠一日參加一個團,但見到我終於行得走得,男朋友都鬆左一口氣

每日活動室都會放左報名表出黎比大家報名,活動時間係動物最活躍既清晨、黃昏同埋專睇夜行動物既夜晚時段,上面除左時間同價錢之外,仲會話比大家知呢個tour有可能見到既動物,有啲睇特別動例如係野牛同埋狼既團一早就會full 哂,我地就無乜所謂,見到有咩團有位就報咩,反正有緣的話就會遇到小動物架啦。

我地最鐘意清晨出發既團,就算咩動物都遇唔到,係森林中穿過晨曦既薄霧呢個感覺都好舒服,令人覺得呢個真係一個充滿靈氣既森林

呢個唔係啲要攀山涉水既歷險團,每個tour都係三四個鐘既輕鬆散步,我地既團友大部份都係老人家,國家公園既路都唔難行,有啲地方仲係舖左好行既木板路,佢地帶隊既時候都會帶我地行啲見唔到盡頭既大直路, 話一黎可以望得遠啲, 比較容易見到動物,二黎原來啲動物都中意行呢種 “無障礙通道”

唔知哪兒來的貓

你可能會覺得奇怪,點解睇左咁耐仲都係得啲樹同隻貓 因為頭幾日我地確實係無乜野見到,始終野生動物唔係想見就見到,每日出發都唔知今日會見到啲咩,咁既隨機感我地好喜歡

係度第一次成功清楚紀錄既,就係之前係愛沙尼亞好想見到既河狸喇!! 河狸係夜行動物,我地夜晚黑就出去坐船仔搵佢地

呢條河住左好多河狸!! 佢地都唔係太怕人,就算走近少少都唔會嚇親,繼續係度刨佢地既樹皮,有一隻仲吽吽哣哣咁一路望住我地一路R肚皮,真係好盞鬼 可以咁近距離見到佢地,真係太興奮喇
愛要及時,表達愛意都要及時呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞