我將下體當劍用 做左一名劍客

420 回覆
91 Like 17 Dislike
樓主

樓主失蹤 此po已完
原來樓豬係連登已經有前科

好彩我啲前科留左係舊登
樓豬人頭
休息一日休到唔見左人
大家好 睇來今次人頭不保。
我都無謂諗籍口啦,就同大家講真相啦。
咁就話說,我休息嗰日,就去咗行山。

咁成件事都好正常,但點知啊,行行吓就到咗夜晚,由於我係一個人行嘅關係,我開始有啲驚。

半路上,突然殺出一隻程咬金,咁佢就好凶猛好恐怖,用血紅色嘅眼睛望住我,喂大佬喺香港地有啲咁嘅嘢真係有少少驚。

不過唔緊要,我正職係一個驅魔人,面對呢啲情況我梗係知咩事。

我同佢大戰左三日三夜,功力都就快耗盡,之後咁啱醒起我係連登有故未寫。

即刻開大技收咗佢,然後返屋企覆你哋。

呢個就係點解我冇出文嘅原因。
但係當我返到屋企,入咗一個異次元嘅空間,當堂嚇咗一跳。

之後有位叫三道仙人嘅哥哥仔同我講呢度嘅時間同出邊唔同。

係空間入邊過一百年係等於出邊嘅一日,我真係得啖笑。

咁因為我有好多野未做,咁我就係入邊留咗一百年,而奇怪嘅喺,我竟然冇變老。

咁我見到呢個勢就食住上,一留就留咗二百三十二年。

其中我係入邊修練咗金鐘罩鐵布衫,所以我依家想俾個人頭你哋都俾唔到,我仲修練左九陰白骨爪,令到我日後打文可以準時出。

咁我出返嚟嘅時候,已經看破咗人間險惡,我諗我已經超越左仙人。

所以聽日會繼續出翻文。

至於前科。係因為冇人睇我先冇出
睇緊,快出
睇緊,快出

今晚會出
再冇就jj保證
Pish
「哈!睇來你都有啲自知之明,不過呢就咁嘅,我依家叫小圖,唔喺潔琪!」
她把手叉在腰上,真像一個撒嬌的小女孩!

小蘭自發怒之後就一直在旁邊默默生氣,我走過去她的身邊,並打算詢問剛才她所說的事。
「蘭⋯仲嬲緊⋯?想問吓啱先⋯」話未說完,她就打斷了我的對話。

「冇嬲!只喺唔甘心⋯⋯」她嘟起嘴巴,做出一個招牌生氣動作。
「你已經唔記得曬⋯」

我能看出小蘭是在強忍淚水,但由於自己並沒有任何有關於小蘭的記憶,所以也無從以對。
「你可唔可以講翻之前啲事俾我聽下?」我雙眼堅定,打算好好了解與她的過去。

小圖還在旁邊跟林業敘舊,我就不打擾他們了。
但小圖對林業的言語自然得令人驚訝,是記憶融合了的關係嗎?

小蘭示意我到一旁坐下,她自己又坐在右方,我馬上用我那堅定的眼神看著她,她面上立刻泛起了一片紅暈,還避開我的視線,是有那麼害羞嗎?

「係話俾你聽之前,我想講一個小故事先。」她突然挽着我的手,並把頭倚在我的肩膊上,我並沒有抗拒,因為在這個氣氛之下,就只能將就一下了。

「喺好耐以前,香港嘅其中一個陰陽師家族生咗一個細路女,我暫時稱呼佢做米⋯琪啦!」不用想也知道這個小女孩就是她自己。

「成個家族都認為呢個米琪喺萬中無一嘅超強陰陽師!每一個人都唔敢得罪呢一位細路女,所以佢就喺成長過程中一直都順順利利,因為佢嘅父母權力好大,係某個組織嘅首席陰陽師。」

「咁米琪就自然冇真心嘅好朋友,每一個人都對佢恭敬恭維,完全冇人會接近佢,就算有,都係為咗討好佢父母。」

「米琪好悶好悶,寂寞同孤獨嘅情感令到佢充滿壓力,直至有一日⋯⋯」

「佢屋企突然來左一個啊叔同一個男仔,當然米琪都冇興趣,因為通常屋企來嘅都唔係啲咩好人,一係就刷鞋仔,一係就啲叔伯姨父。」

「咁米琪就自己去咗花園,之後繼續好似之前咁坐係地下自己同自己傾計⋯⋯突然!有個人喺佢後面吱咗佢一下,令到米琪即時尖叫咗一聲。」

「米琪見到係個男仔就即刻發嬲,即時講咗啲平時一定會嚇親人嘅說話『我要同我啊爸講!』。」

「正當佢以為個男仔會低頭認錯嗰時,個男仔竟然話『你咪講囉!我味驚過!』,其實宜家諗翻起,都覺得個時真係好小學雞。」你己經暴露了自己就是那個主角了。

「米琪覺得好奇怪,從來冇人咁樣反抗過佢,然而因為之前萬試萬寧嘅解決方法第一次冇效,一時之間令到佢將積落來的壓力一次過發洩曬出嚟,大大聲咁,喊咗出嚟。」

「大人聽到之後都即刻趕過嚟,但喺奇怪嘅係,米琪爸爸並冇責怪到個位啊叔,反而低曬頭同佢講對唔住,事件到最後都和平解決咗,個男仔臨走前仲同米琪做咗個鬼臉,令到佢一直記憶猶新。」

「由個一刻開始,米琪就一直都記掛住呢個咁特別但又討厭嘅男仔,亦都係第一個敢於挑戰佢嘅男仔。」

「到咗有一日,佢竟然喺學校見翻呢個人,並且同佢同一班。」

「米琪扚起心肝去認識佢,久而久之,佢哋就成為咗一對好朋友。」

我並沒有回想起任何有關於她所說的那種回憶,也沒有印象認識過她,難道,在那個時期發生了什麼事嗎?

「最後呢?佢哋變咗點?」我問。

「唔好急住,佢哋一直都過得好開心,直至去到第三年⋯⋯」小蘭臉露難色,很抗拒回想起過去。

「個男仔⋯突然失咗憶⋯⋯完全唔記得曬同米琪所發生過嘅事⋯就好似無認識過佢一樣!」

「米琪聽到啲咁嘅消息,個心即刻跌咗落最低谷,個種感覺猶如萬箭穿心,成幾個月都無覺好瞓。從此,佢就唔再結交任何朋友,全心只為組織貢獻。」

原來⋯米蘭與我有一段如此令人痛心的故事,難怪對我都毫無防備心啊。
「對唔住⋯我己經唔記得曬。」我只能低聲道歉了。

「原來你都估到個故事主角係我哋兩個。」米蘭重新露出微笑。

「你改啲咁嘅名係人都估到啦!」

「唔理啦。我同你講啊!當我收到要活抓你嘅任務呢我認真嚇親,但又好開心喎⋯因為⋯⋯有得再見返你⋯」她把我的手挽得更實,她那一雙明月頓時壓住了我的臂彎,令我動彈不能。

「我都係喺你失咗憶之後先知你係Boss個孫,難怪之前咁串!」

「你有無嬲到我?咁輕易就唔記得曬同你嘅一切⋯⋯」我問。

「無!一啲都無!我知道唔係你嘅錯,亦都相信總有一日會同你見返面,所以就一直都無怪你。」她又露出了微笑。

但,她越是不責怪我,我就越內疚。

因為,我心不在你那裡啊⋯⋯

我喜歡的⋯⋯是小圖。
大家可能會問「會唔會離咗題?」

故事差唔多會進入第二個主線,就會貼合返個題目,敬請期待。
Push
Pish
樓主JJ不保
樓主JJ不保

慢慢來
因為時間問題,
可能會縮減至每日2000字
敬請見諒
唔好再失蹤就得啦
「喂你哋傾夠味,仲痴到咁埋!糖痴豆啊宜家」小圖突然把我們拉開。

小蘭露出了一個很不滿的眼神看著小圖,感覺到視線的她立刻給以回敬,兩人再次產生了一股氣場,這一對女生果真麻煩!

林業走了過來我的面前,托一托了他那殘舊的眼鏡
「你係咪想知關於潔琪嘅事?跟我嚟。」

他步行到一個貨櫃的面前,在燈光的照射下這物件顯得特別出眾,
「手術,通行,3506。」
只見林業一聲令下,櫃中的大門就分開了,眼前有一條像是通往深淵的樓梯。

「行啦。」他把雙手插入大白袍的衣袋內,並一步一步的往內前進。

兩位大小姐也己經停下爭吵,與我並肩看著這個一片漆黑的樓梯。
「入去?」我優先開口。

小圖並沒有任何懼怕之意,直接往下邁進了。

一旁的小蘭也拿起符咒,跟著小圖一起下去了。

「麻煩。」只能去了。

我們三個就這樣小心翼翼的往內進發,基於沒有燈光的關係,我們只能摸著兩邊牆壁以避免墜下。

不久,我們終於看見了光線,並且進入了林業身處的地方。

眼前有不少的機器與一些巨型容具,就我所看大約是一間實驗室,應該就是大家口中所說的研究所吧,這一個地方雖說是光線充足,但容器上泛出的綠光令整體感覺變得陰森恐怖。

林業正在對一個容具的面板進行設置,我們往前一看,竟發現容具內裝著一具屍體!
其他容具因為太過混濁,所以令人無法知道內裡裝著什麼。

始終大家都己經身經百戰,加上面前的也是屠殺不少人的林業,所以也不會太過驚訝。

「呢副屍體係之前潔琪殺過嘅其中一個人,成四十幾年,都腐爛得七七八八。」
他面露笑容,並說「但有我林業醫生嘅精彩操作!死過都變翻生啊!哈哈哈哈哈!」
「我嘅科技係現今世上絕對無人可以與之相比,準備好做第一派觀賞復活手術嘅人味???!!!」

果然是瘋子⋯⋯唉

他按下面板上的紅色按鈕,容具內發生劇烈的動盪,綠色的液體在上下滖動,屍體發生變化,原本經己腐爛的手腳也回復正常,臟器、胸腔、腹部、頭部,全部都己經恢復生氣。

在一輪的變動後,屍體己經變成了一個祼身的男人,小圖目瞪口呆地看著整過程,小蘭則是刻意避開視線。

容具內的綠液被抽光,男人沒有了液體的支撐便倒在地上。

相信大家都清楚下一幕是什麼,對了!便是那個男人緩緩地爬了起來,並驚恐地看著四周的環境,當他看到正在對著自己笑的小圖時,便立刻發了瘋似的大力拍打容器。
「FUCK!!!!!IS YOU!!!LET ME OUT!!!」

他的表情就好像見到鬼一樣,不能想像潔琪在以往給予了此人多大的痛傷?

(以下用中文代替英文)
「嘻嘻⋯咩原來係你啊?當年玩得開唔開心?」小圖像轉了人格一樣,表情行為都與潔琪一致。
她把手放在容具邊,令男人嚇得手足發麻,一動也不敢動。

林業在旁阻止小圖靠近,並對著男人說「馬克斯?」

馬克斯點了點頭,看到了其他人後也安心了下來。
「你係邊個?我唔係己經死咗咩?!」

「唔好緊張,我叫做林業,你俾我暫時復活咗,呢次係想問你一啲往事⋯」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞