[本地足球] 2020/21 港超聯、亞冠、亞協及香港隊世盃外討論區 (63)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
艾迪比廢 廢好多

From: 陳煒軒ig
十三場 0入波
咁樣都叫做超援
港超聯 丹恩奴域「戴帽」全因一個人?
2021年04月16日 22:07

周五(16)上演的港超賽事,傑志藉丹恩奴域連中三元,以3比1擊敗對手全取3分。今場亦是「黑山伊巴」來港後首次「戴帽」,更以10個入球高踞射手榜首位,賽後他分享今場「數胡」的竅門。

上半場丹恩奴域分別接應巴爾拿和基爾頓的助攻,為球隊領先2球。半場之際,他收到愛兒的來電,「喺更衣室嗰陣,我囝囝叫我要入多球,結果我真係做到!」55分鐘,他便截到加維蘭的射門門前掃入,個人大演「帽子戲法」,賽後他更將收獲來的皮球送給作為「幕後功臣」的兒子,當作禮物。

來到港超僅3個月,「黑山伊巴」已在聯賽獨取10個入球,在射手榜以3球優勢領先次席的辛祖,雖然降臨港超隨即入球如麻,但他堅稱港超並不易踢:「唔係咁易嘅!當初我要用時間同隊友磨合同準備,依家我理解到場上嘅踢法。我永遠唔會話入波容易,因為我嘅職業生涯當中一直做緊呢樣嘢,而且我會繼續。

被問到有否信心問鼎港超神射手,他這樣回應:「如果我能夠攞到神射手獎項會係好好嘅事,但相比起個人榮譽,我更希望幫傑志拎冠軍!
From: on.cc
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20210416/bkn-20210416220735776-0416_00882_001.html
踢到咁養生都3球
叫其他前鋒情何以堪
鄭進泓係由Space升上去HKU
1:3好難咁早出啦
有得踩草算好
Bigmac: 隨筆(六)- #愛東者治東 (三)

《東方安全法》定海神針

2021年上半年,東方會飽受李志堅胡亂領軍引起的連串輸波事件,士氣、實力受到重創。反東勢力及鼓吹「傑志」、「理文」等組織公然挑戰東方和巨無霸的地位,要求傑暴派勢力干預東方事務,甚至制裁東方。前大埔及飛馬成員介入屬東方內政的球隊事務亦變本加厲,嚴重危害東方安全。由愛東人士組成的圓桌會議於2021年通過實施《東方安全法》,填補東方自堅家軍加盟以來在維護東方會安全的風險缺口,完善「亞冠2022」的計劃體系,為東方長期繁榮穩定發揮了定海神針的作用,讓東方迅速回復為強大和穩定的球隊。

(明天續)
牙廷今日踢成點
師兄你自爆喇
Hi Marco
陳力衡:球會同校隊兩邊走,係辛苦㗎,自己安排時間要安排得好啲。
鄭進泓:盡量調晒啲堂去下晝,球會都知我地讀緊書,每個禮拜俾我地請一兩日假,盡量出席晒球會同校隊嘅訓練。
喺中場箍波分波做得幾好幾有膽識
真嘢唔好講
你好
唔好撚推啊!
鄭進泓:鄭俊毅同黃獻中而家都跟緊我地(南區)練緊,不過而家幫公民踢。
Hi Marco Leung
Marco Leung
TVB打手
推到佢入場
已經唔講啱啱回巢操咗幾日就有得上場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞