[PC]Total War: Warhammer 1,2&3(7) | 馴獸師之王 | 野獸人之怒

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔好比CA 睇到
大家可以試下裝radious mod,幾好玩下
Details
你要開爆咩mod呀

俾你參考吓
2k mon
1060 oc
I5 6400好似係
中畫質30-45都好順
最重要係裝m2 ssd 快好多

本身佢優化唔好
你預佢run到其他games嘅同樣校能
再drop二三成左右
你去YouTube 睇吓啲graphic test先
raid 同盟或者有和約既國家會唔會扣信用???
唔會 但係人地會憎你
上steam工作坊download有三parts,加咗唔少新兵種同平衡,例如獸人小子多咗長矛手同重武器版,ai木精靈唔再係屋企住一世,會攻出嚟,真係全面戰爭咁
又要適應過
佢岩岩同我簽左和約
我養緊3隊 冇咩敵人但又冇錢
著晒raid裝 再RAID尻佢
好似冇得輸
無所謂,反正ai隨時都會打尻你,和約無咩意思
原來高精同蜥蜴都無得raid
好少玩呢兩個喇
我玩左千幾粒鐘 真係好少會用raid
唔raid都唔知原來某d faction道德撚冇得raid
其實raid都唔係真係睇錢份上
暗精要奴隸 老鼠要食物
除咗遊牧嗰啲無仗打就得閒raid吓
棄咗嗰200幾round嘅高精
好累
剛剛玩夠1000個鐘,同大家分享下有啲咩Mod值得一試
依家我玩緊嘅Mod總數132個,有三分一係 SFO Submod

先簡單講吓SFO,呢個Mod每次更新都會加入大量新元素,規模大到啲作者會好似DLC咁加個副標題
最新版本主題係The Sundering,即係導致精靈分家嘅「大決裂」,主要更新左高精同黑精兩個種族

SFO為每個原版(Vanilla)派系都加入咗大量新兵種、研究,同埋獨特機制
譬如大泰Tyrion可以將大部分基本兵種升級做精銳版本,能力大幅加強,連模型都會變埋
例如拎雙劍嘅遊俠(Ranger)會變成長坂趙雲咁拎一槍一劍,鷹爪擲射機(Eagleclaw Thrower)會由4部變6部
而高精統一每個精靈王國都會有相應加成,研究都有唔同路線

戰鬥:
主要係加咗血量,對戰時間長咗,有更多空間調兵包抄打戰術(傳奇難度尤其明顯)
高級兵種有數量限制,前期分別不大,但後期打仗其實好玩咗
想玩返Doomstack嘅話,都可以揀唔要限制

經濟:
幾乎係完全重製,比Vanilla合理得多,亦都貼近現實
例如建立新軍只會加好少額外維持費,但會招募費會不斷上漲(人口越嚟越少)
霸得越多地建築費越貴,變相懲罰短期內過度擴張

結論:
比原版禁玩好多,相當建議一戰;唯一麻煩嘅係兼容問題,要幫其他Mod搵Submod

下面介紹嘅Mod全部兼容,可以一齊玩,亦都有SFO Submod

0. Unlocker

首先Mixu's Unlocker係必裝,唔裝玩唔到新派系

1. Mixu系列

三大:LL1、LL2、TT
兩細:Mousillon、Vangheist's Revenge

非常出色嘅派系Mod,簡稱大眾面派系補全計劃
頭三個大嘅都係整合包,加入大量背景故事有而遊戲冇嘅傳奇領主
例如高精嘅白獅領主哥曉Korhil,白塔二當家貝蘭拿Belannaer
兩個細嘅係更加標奇立異嘅單一特色派系
Mousillon係巴托尼亞(Bretonnia)嘅吸血鬼,有暗黑版嘅民兵、投石機,甚至有暗黑聖杯騎士
Vangheist's Revenge係玩幽靈海盜,吸血鬼海盜嘅附傭打手

2. Cataph系列

Southern Realms
南方王國,同樣十分推薦嘅大型派系Mod
加入邊境王子(Border Princes)、提利亞(Tilea)、艾斯塔尼亞(Estalia)同新世界殖民地(New World Colonies)嘅傳奇領主同特色兵種
新派系多數重視經濟,兵種都幾全面,玩落同帝國有明顯分別

Kraka Drak
單一北方矮人(Norse Dwarf)派系,領地離其他矮人非常之遠,主要敵人係諾斯卡(Norsca)
建築、研究同一般矮人差異極大
兵種以近戰為主,特色兵種可以用符文強化,霜龍炮手(Frostdrake)手感唔錯

High Elf Sea Patrol
高精海軍巡邏隊,加入新海軍領主「海盔」(Sea Helm),大量新海軍兵種
另外高精Cothique派系加入傳奇海軍領主阿斯連(Aislinn),座騎係噴雷電吐息嘅暴風龍(Storm Dragon)

3. OvN Lost Factions(失落派系)+ Expanded Roster 系列

超大型種族Mod,加入多個戰錘世界嘅小型派系,每個種族都極有特色,新傳奇領主、英雄、建築、研究、兵種、機制、任務一應俱全

例如傭兵派系恩怨使者(Grudgebringer),主要敵人係新嘅不死派系恐懼軍團(Dread Legion),有自己嘅系列任務
傳奇領主唔係個體單位,而係混係一堆騎兵裡面,仲可以透過技能增加騎兵數量,相當貼切傭兵背景

其他派系包括:
有燈神、飛氈、戰象嘅阿拉比(Araby)
有戰鬥廚師、熱湯攻城器,主線係要去世界各地搵食材煮嘢食嘅半身人(Halflings)
抵抗混沌,格局細而且極難上手嘅少數民族艾比恩(Albion),等等

如果要玩阿馬遜(Amazons)同混沌矮人(Chaos Dwarf),就要下載埋佢哋相應嘅Expanded Roster Mod

阿馬遜嘅賣點係紋身比堅尼

而混沌矮人嘅賣點,係各種黐撚線火器
例如一分鐘射一次都做到MVP嘅慟震榴彈炮(Dreadquake Mortar)
爆完再放綠色煙花彈嘅絕叫火箭炮(Deathshrieker Rocket Launcher)
媲美帝國地獄火箭嘅殲滅炮兵(Annihilators)
除咗火器,仲有普通矮人欠缺嘅大型怪物,其中矮人巨像(Kollossus)觀感尤其出色,一錘扑落地,全世界仆街

第三集都幾肯定會有混沌矮人,到時呢個Mod應該就會失傳,有興趣嘅可以趁依家玩下,包唔會後悔

4. Minor Clan Rising(小氏族堀起)系列

鼠人Mod,幾個作者合作重製鼠人嘅大眾面氏族,有新傳奇領主、特色兵種

目前有5個:
雪地老鼠Clan Ferrik,由於搶奪咗矮人科技,好多兵種都帶有矮人元素,甚至有鼠人坦克(Rat Tank)
火山老鼠Clan Volkn,部族兵種幾乎全部都有火焰傷害,亦都有火系法師,特色兵種係黑曜石護衛(Obsidian Guard),有次元火焰遠程攻擊
One Piece老鼠Clan Skurvy,個人認為最值得玩嘅一族,兵種極具海盜特色,例如陸舟(Landship)、次元火槍兵(Warpshooter)、次元榴彈砲(Warp Mortar)等等
毒撚老鼠Clan Vrrtkin,Clan Skryre嘅下線打手,淨係叻玩毒,所有兵種都有毒性,主力係劇毒手榴彈,甚至有專精手榴彈嘅新英雄
鹹濕老鼠Clan Grudge(原創氏族),信仰色孽,所以被十三議會打成反角鼠神反議會反種族嘅反動分子,有色孽派系兵種,仲有混沌鼠特林(Chaos Rattling Guns)同混沌鼠人戰車(Chaos Skaven Chariot),目前完成度唔算高,但都有一試嘅價值

講住咁多先,之後有假再介紹其他細Mod
但係Amazons唔知係bug定係佢特登咁設計 佢啲弓兵沒辦法射箭過城牆 好似剩係識射直線咁比個城牆擋哂
暗精死曱甴 打極都仲有
啲死人艦隊 打完又出現
但又唔洗一定要打佢
啲艦隊戰力又好高

綠皮吓吓都壓過其他電腦
輕鬆肥
成日好早就成為大魔王

暗精綠皮成日都係戰力一二
其他傳奇電腦無用
非傳奇嗰啲又唔出城
成日自己一個打曬啲高戰力派系
我玩咗千六嗰鐘先開始裝賣地mod
原版都有排玩 雖然有啲鳩
賣比fd子 等佢升到5lv又買返返黎
我好有原則咁用
係啲仆街一佔我就去打嗰座城 我先買
同埋同盟 唔開得戰嗰啲 攞咗我座城
最鳩嘅用法都係 廢時打啲垃圾
直接買曬佢啲城 搞到佢一座都無
打左一埋紅色氣侯 賣晒比個富二代fd子
然後等佢發展 買返D發展得靚 四圍又安全既行省
估唔到玩TOTAL WAR都可以當大富翁咁玩
太狗接受唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞