今日打左復必泰第二針

1001 回覆
171 Like 383 Dislike
上星期打咗 biontech 第一針
打嗰陣完全唔痛,可能私家醫院姑娘真係手勢好
幾個鐘後疫苗作用嚟料,針口附近寃寃痛,似俾人打過咁,不過唔影響活動。去到第四日已經無乜點痛(除非特登撳針口個位)
So far 無發燒無其他副作用(唔知頭兩日覺得勁眼瞓算唔算),OK 啦
biontech副作用唔算勁
AZ就包你勁發燒
國勇好似一直以來都係衞生署署長咁
數字既野。。。。。
帶口罩都算幫7婆抗疫,希望班友連口罩都唔好帶
第一針頭一兩日眼瞓我都有,
反而第二針依家仲未眼瞓, 打針位都冇第一針咁痛。琴晚感覺好似真係難瞓著咗,不過咁啱我又食咗止敏感瞓覺丸最後都瞓到。

利申: 琴日1600打第二針
Same, 有同感。利申:已打針
疫苗非萬能,但沒有疫苗萬萬不能
疫苗已經等於錢啦!
終於打左!
希望你之後個反應會細過我。
咁一般普羅大眾,不包括連登仔,比較接受袁教授同何栢良。
每邊都死多兩個呀,又黎計下數

科興:19/676800 ×100%=0.00281%
,復必泰:4/576300 x100% =0.000694%

比例= 1: 4.05

比例急劇拉近~復必泰急起直追
我都打左 第二針 第二針 反應係勁過第一針 頭痛 發燒 手痛 而第一針剩係針口痛左二日
出面有個post話復必泰打既總數多過科興喎,
你呢條數係幾時㗎 ?
我反而冇第一針咁多反應,
20210423 1600 打第二針既。
Touch wood
https://www.news.gov.hk/chi/2021/04/20210424/20210424_221921_484.html?type=category&name=covid19

新冠疫苗累計接種逾125萬劑

2021年4月24日

2019冠狀病毒病疫苗接種計劃展開至今,政府已為市民接種約1,253,200劑疫苗。其中,約828,300人已接種第一劑疫苗,約424,800人已接種第二劑疫苗。

已接種第一劑疫苗的市民中,約401,700人接種科興疫苗,約426,600人接種復必泰疫苗;已接種第二劑疫苗的市民中,約275,100人接種科興疫苗,約149,700人接種復必泰疫苗。

今日約30,100名市民經計劃接種疫苗,在約4,500名接種第一劑科興疫苗的市民中,約3,200人在社區疫苗接種中心接種,約1,300人在私家醫生和診所接種。

在約8,500名接種第二劑科興疫苗的市民中,約6,800人在社區疫苗接種中心接種,約1,700人在私家醫生和診所接種。

接種第一劑和第二劑復必泰疫苗的市民分別約17,000人和100人。

社區疫苗接種中心接種科興疫苗和復必泰疫苗的整體接種率分別約為97%和96%。

同日約3,500名市民在網上預約接種第一劑和第二劑科興疫苗,約10,900名市民預約接種第一劑和第二劑復必泰疫苗。

截至今日凌晨,過去24小時有七宗送院個案。
請留意,個分母係第一針加第二針。
總數第一針復必泰已經反超前,但加埋第二針條數又低番咁囉…
真心果句
咪唔好打

李+X都去打, 就知唔會死錯人
等睇9月到時強制
其實打針同股票一樣,低位時唔打,唔通人人搶先走過去打咩
巴,你都支持?

今日我地全家都過左兩個禮拜,有抗體啦!
我淨係知道溝貨通常冇好結果
Bloomberg:全球已經十億人打咗疫苗
香港人:睇定啲,咁快推出,實唔方好
5月中班強国人有機會來搶特供疫苗
班唔打既人咪唔好打
反正打完就無
而且8月之後一定無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞