一句講晒 巨人定鋼鍊

730 回覆
1503 Like 3274 Dislike
繼續呃自己
呢啲弱智道理就咪撚攞出嚟啦

同巨人啲台詞完全冇撚得比
世界對艾族的仇恨都係離唔開艾族有巨人之力,佢地驚怪物(惡魔)咋嘛,作者解決到咪得

無時間摸索係事實,但而家主角團「運氣」真係夠好摸到條蟲出黎,睇創哥點埋尾啦
大把人覺得巨人爛尾啦,巨人玩咁大一定有爭議性
我覺得直至138 以我自己既諗法都解得通既,差最重要既位 艾倫究竟想點
按以往人設就一定要解仇恨鏈,問題係how,巨人風格好難玩意識流,退一萬步巨人爛咗尾佢都肯定過到神作門檻
我睇過,
完全認同佢
呢兩個概念大把哲學佛學科學可以傾 要深驚你睇唔明
巨人如是,沙特既自由、存在主義、卡繆既荒謬&反抗論、Benatar既反生育主義、尼采既永劫回歸,兩 邊都大把野探討,踩一捧一有咩為
冇咗巨人之力邊個信
根本驗證唔到
就好似S3帕島政府向巿民公開真相
反應都好兩極有人信有人唔信

故事去到呢個地步都係得軍官一個懺悔
其他兵仔一見到艾族咪又係舉槍
更何況現實就係地鳴已經殺咗好多人
係佢地眼中艾族 = 巨人 = 惡魔
根本唔會細分咩巨人之力, wfc
就好似呢家俾個核彈香港人炸鳩支那
香港人都唔會細分其實嗰個支那人係咪共產黨啦

仲有幾日等創哥1頁收1個謎
所以結局留懸念真係最好,有人想覆桌有人揀和解,亦可以有人唔信艾族失去巨人之力繼續仇視,而主角團就繼續做說服世界嘅工作/承受世界嘅艾倫葉卡反撲

好撚多嘢講啊

咁鋼練講完呢兩句之後又點啊?
嘩 原來一即是全 全即是一
姐係我地每個人都係呢一個世界嘅循環
一就是我 我就是宇宙
所以逼於無奈要殺生殺兔仔
諗通完之後就冇曬心理障礙lu

呢種level嘅闡釋同探討
再多嘢講都冇撚用喇
唔係我想一踩一捧
問題係鋼練明顯廢過巨人
咁我仲點捧佢啊
大把長文探討啦 要你咁樣鳩up幾句概括, 巨人d台詞表達既意思都係可以幾句講完
d道理野有咩邊個好過邊個,依家唔係同一個道理唔同表達手法,假如係同一個意思就可以睇佢點樣表達黎分高低手啫
又或者同一個議題,兩邊探取既觀念同策略唔同,先可以有得開個擂台黎打
睇開哲學野唔覺兩邊道理有咩差距,因為係冇比較呢個概念
Exactly,
巨人同海賊王比/鋼鍊同小圓比,
噉先至容易比
FA結局艾爾提出新法則
然後愛德示愛當然Sweet
雲妮回應都好正, 最正係體現咗艾爾嘅新法則
先睇頭兩季動畫
跟住漫畫由五十話左右開始補返
返完仲有興趣嘅話就補返埋動畫啦

咁建議係因為原作前期畫風太難頂
但第三四季又cut咗好多嘢
講鋼鍊講等價交換嘅係咪冇睇結局
JoJo
咪係 認同係講等價交換既建議重睇
使唔使連呢個Post都有
巨人
睇過太耐唔記得,乜鍊金術係賀恩漢遺傳比兩兄弟架?
我淨係記得艾倫既巨人之力好似係老豆比架姐
鋼鍊就兩兄弟都係讀書奇才
而巨人就比較特別,艾倫要梟傳俾老豆,再叫老豆傳俾自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞