一句講晒 巨人定鋼鍊

730 回覆
1503 Like 3274 Dislike
你睇過先講啦「大概知係點」都可以評論動畫公認神結局比你踩到咁但又吹奏鋼鍊結局
戇柒鳩
wit作畫垃圾
我都係因為作畫所以冇睇落去
換左mappa即刻好吸引一次過睇返咁多集
根本抽離去睇 集中惡意喺一個人身上就解決兩方對立人性既仇恨循環已經好兒戲啦巨人皮希克斯都咁問過 被艾倫話無聊
Fa結局咪又係公認神,平淡、普通bbq式就唔係勁踩?
03一直好過fa。應該無人話唔係。
四郞個結局唔掂啦,一啲都唔精彩又冇點題,
感覺就係格硬講圓個劇情
笑左,一邊係我睇完之後嘅真實感覺,一邊係你唔知係邊度得返黎嘅資訊「大概知係點」唔洗知套戲嘅前後脈絡氣氛宣染但又勁踩嘅評論,我話「平淡普通」你就話「兒戲玩泥沙」唔怪得咁多傻仔未睇過巨人就踩鳩巨人啦
想睇巨人,唔知睇漫畫定動畫好,係咪動畫結尾唔跟漫畫原著?
乜野玩大左真係得啖笑,唔係玩咁大邊有咁好睇?玩細啲易收啲會好睇啲?
樓主試下巨人完左先出post
我都係追到唔想追,但一次過睇返就好正,
始終巨人太多伏筆同埋去到中間個個都心懷鬼胎,
你估唔到啲人想做咩,隔左一個月就唔記得晒唔想睇

點解鋼鍊咁有追嘅沖勁,因為鋼鍊嘅矛盾係二元嘅,大boss得父親大人,解決佢地就一切問題都解決到,讀者又睇得爽

但巨人既矛盾係多元嘅,調查兵團 葉卡派 馬萊 吉克 兵長 艾撚 咁多派別全部都有佢地唔同嘅目的同追求,所以睇到一半會好難明,但亦冇人知邊個最後會贏同輸
問題係你唔滅世你係唔可能根絕全世界既仇恨,艾倫係唔想搏運氣,只要對家有死淨種臥薪嘗膽黎覆桌,條仇恨鏈已經唔會斷
依家係接近左膠式浪漫主義收尾完場
你估真係好似你既神作咁兒戲打低一個boss就解決現實幾拜年黎都解決唔到既仇恨鏈咩
冇人知係咪,我會推薦你睇完動畫再續漫畫
仇恨鏈唔斷有咩問題?點解要作者解決到比現實世界大十倍嘅問題?所謂左膠式結局又有咩問題?二戰之後大家學乖左嘗試和解重建又左膠?乜都spin去左膠,你究竟有無睇得明巨人架同埋我幾時主張要係巨人世界用魯魯修結局?
原本以為巨人結局會好似復仇者聯盟內戰原作咁樣 只係價值觀唔同先開戰 點知最後同電影內戰一樣整咗個敵人
你睇過巨人就知fa係由頭到尾都好熱血FA熱血到起雞皮喎
過多幾日出埋結局先討論啦
製作成本太高而且冇肉食
Wit啲立體機動戰鬥畫面太燒錢 唔係邊得黎兵長斬得咁撚型
睇唔明巨人 歡迎入黎巨人漫po引戰,呢個問題講到臭晒啦
左膠式唔係問題,問題係佢規模咁大係點都會有漏網之魚,而聖母母4年間係冇plan,韓吉都屌自己廢,艾倫屌佢地淨係識坐低傾
睇番艾倫喺道路入面就係話唔想搏「運氣」艾倫係A side ,始祖喺佢身上,佢目的係想為族人奪回消極自由,前提就係要完全解決仇恨連鎖問題
家下你冇plan話和談就解決咪錯晒,除非話佢死晒99%外人啦,問題係點解唔殺埋淨低既人

你睇現實小粉紅咪又係咁,國家洗腦教育政策就知冇可能中結到,仇恨喺現實對國家層面係好野,可以煽動愚民凝聚向心力,人性邊會咁簡單丫,支那個做法先係正路

仲有我冇話你主張巨人都要咁做,我係話集中一人為敵既idea中結仇恨循環好兒戲
巨人都係好熱血啦其實季季都係咁,今季係sad但一樣有熱血元素
去到漫畫尾大戰,對某派人黎講都好熱血
要講熱血兩部都係全程有既野
世界驚艾族都係怕佢嘅巨人之力,所以艾族同全世界嘅矛盾唔係單純的種族主義,而係故事由始至終嘅「人類vs巨人」。如果怪誕蟲的出現係為解決「巨人」(終結巨人之力)本質舖路,係貫徹到成個故事嘅主題,亦會係「收得返」嘅結局,並唔係為做boss而做boss,為拉仇恨而拉仇恨。至於馬雷同艾族的千年歷史恩怨,其實已經好清晰,馬雷國土幾乎被踩平,已無反撲之力了。
其實魯魯修嘅死唔係真係為咗令全部人嘅仇恨奇跡般咁消失佢係死之前留低咗合眾國依個國際組織,又係國內推咗廢除貴族,即係已經為民主理性地解決問題鋪曬路,佢“集中仇恨”係為咗令其他人更加易地接受依個體制,同埋演場被zero刺殺嘅戲,令後人對zero依個符號感到恐懼而唔敢行暴政,至於依個恐懼影響得幾耐無人知,但係本來就無辦法永續和平架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞