一句講晒 巨人定鋼鍊

730 回覆
1503 Like 3274 Dislike
今季有熱血元素咩可能當我睇到個世界觀大左之後 覺得島內人唔再一定係絕對正義既時候就覺得熱血唔到
其實你企係馬萊嗰邊睇既話都一樣只係一個地獄

個人意見only
FA既主角群基本上係由頭到尾都屬於正義既一方
咁我會覺得熱血個定義會歪咗d
馬萊篇幾場打鬥個氣氛好難唔熱血
Fa除咗最尾集氣畀愛德 其他決鬥個情感都係好sad吓
少年們之所以熱血主要在於他們追求理想的這個過程,向着光明不斷戰鬥,超越弱小的自身變得強大,他們的核心思想一定是正確的、正能量的、積極向上的,這便足矣

我以為大家對熱血既定義應該係屬於正義嗰方
廢除貴族制度同財閥制度咁係做咗大好事,現實幾多人想咁
獨栽唔係d人一直受緊咩,換咗魯魯修做獨栽者 點解又淡忘前事而集中反佢,小粉紅藍絲受中共壓迫一樣lam呀刁袋底?
無plan唔係問題wo,關鍵係點係實踐中摸索解決之道,唔繼續前進又點知有怪誕蟲呢樣野(可能係終結巨人之力的關鍵)?大屠殺無可置疑係一個一了百了方案,但一定要認同?正如香港人憎支那人,係咪一定要認同要屠殺晒14億人先可以得到自由(但又無其他plan)?

另外世界對艾族的仇恨無馬雷咁大。世界驚既係艾族的巨人之力(馬雷用巨人打其他國家,當中主事者已經唔係艾族或帕島,而係馬雷),同帕島無千年歷史宿怨,呢點唔同馬雷。如果巨人之力終結+殺死艾倫(今次就係主事者啦),係咪就會令世界唔再驚艾族呢,呢個反而好有可能。所以係咪要殺晒全世界99%人?唔見得。至於馬雷同帕島就加左2000年歷史恩怨,但馬雷已經比人滅國咁濟,仇恨鏈已經切斷左九成(加上有軍官懺悔+見證艾族救世),唔見得馬雷有力/將會反攻。
有唔舒服冇特別講啫
平民無集中反佢,係咁怒不敢言,甚至最後嘅反擊都係魯魯修一早安排好人黎刺殺自己

代入現實嘅話藍絲會奶共一係就被洗腦一係就有利益,係魯魯修嘅統治下兩樣都無,係魯魯修之前起碼班帝國人係有優越感,但係魯魯修統治下所有人都一樣係賤民所有人一想反佢就殺,可以話係真。暴君所以無得唔憎佢
好如果係藍絲思維就係一種低賤道隸心態,純粹覺得唔好搞咁多野 反政府就係錯,盲目崇拜政府
點都有呢d愚民而人數唔會少,佢地真心覺得民主自由係垃圾
中共咁多衰野仲賤過魯魯修好多一樣有幾多億信眾
所以我就咁睇魯魯修世界仇恨集中既覆蓋率唔現實
無話魯魯修真係斬斷一切仇恨,而集中仇恨都唔係100%令所有人憎佢,你要咁計總有啲抖m鐘意比人奴役,事實上都無講過話真係無任何一個人支持魯魯修,只係佢令全世界“大部分”人都唔妥佢其實已經計劃成功。簡單啲講魯魯修集中仇恨只係佢令人“短期內先唔好鬼打鬼“嘅一步棋,真正可以長遠消除仇恨嘅係佢背後嘅體制改革去back up 之後嘅發展。
你話左膠唔係問題都合理啦,你話冇plan都唔係問題不如入黎漫畫po發表吓偉論

重點咪就係艾倫要完全斬斷條鎖鏈去奪回完整既消極自由
冇話一定要認同滅世,唔認同咪畀個合理合邏輯可以斬斷鎖鏈既plan,帶起個咁大規模既現實議題唔畀新野出黎就咁傾吓計就得講唔過去啫,創作就係想見到有創新思維

中結巨人之力同殺死艾倫,咪即係你魯魯修式咁兒戲咪講咗現實情況都唔會發生,何況去到滅世世界仲有氣有力 事後大清算係勢在必行,艾人冇巨人之力只係軍事垃圾,聖母團就係冇諗同世界傾唔埋既方案,擺艾人上枱
帕島仲要坐擁珍貴資源,唔好忘記馬萊個戰士計劃就係為咗打全世界既資源爭奪戰,帕島仇恨只係國家名義既榥子,好難唔打你帕島啫
講多少少,最後結局魯魯修係真正意義咁征服咗世界而且擁有核武級嘅實力同埋一大班絕對忠誠嘅軍隊,好似bvs咁無論好壞比一個人坐擁到依種力量本身就係一個威脅,更何況係比一個“壞人”有依種力量所以魯魯修集中到全世界嘅仇恨係佢個context係幾正常
乜動畫係啲老翻大陸公司整嘅咩?
動畫諫山創冇份㗎?
講撚到睇動畫唔算睇原作,on9

利申漫畫黨劇透免疫 只係想笑吓你呢條劇透嘅仆街仔講嘢唔撚合理
我都係覺得係浪漫主義理想過頭,但你講完係感覺合理d,不過長遠黎講的確係問題
同巨人比較就會有對比,核心上魯魯修玩效益主義要good end,可以話佢目標明確 但實際上要解決既野複雜好多
而巨人既命題只係中結仇恨鎖鏈就可以達成艾倫想奪回既自由,唔洗一定要good end,可以一刀切解決 唔洗諗長遠,但佢依家唔一刀切就解決既話之後就可以judge佢幻想得濟
而魯魯修都叫有鋪排好多內外改革?巨人依家係0,如果跟d唔跟d無啦啦彈去終點 就會畫虎不成反類犬
得三笠一個想反抗命令
艾撚都話因為你反抗命令先頭痛
你睇現實二戰同冷戰打完大佬都叫和平咗一陣(至少大部分地區而言),但係而家又開始亂,就知長遠嘅和平係好撚難無人保證到魯魯修死咗之後佢做嘅野可以令以後永遠無仇恨,但至少依個係佢交出嘅答案而短期內算有效

巨人就無辦法行依個ending,因為艾倫宏觀上睇都算係企係艾族個邊,所以艾族一定會被人覺得係同艾倫同一陣線,唔似魯魯修係所有人嘅敵人。而且即使打敗艾倫,巨人之力又會轉移到第二個人身上,即係危險一路都唔會根絕
若果要行魯魯修式,我覺得魯魯修個世界係大有可能做到,因為佢老早舖定條路,而且佢有改變政制
但巨人係唔見佢有咩後着,話似係Watchmen式,但冷戰嘅大環境又好似唔係巨人
啱呀,如果咁就創造到完美世界就真心唔接受
但假如魯魯修有自覺佢既計劃只係for短期,又睇通人性基因根深蒂固既難題,只係完成自己限期內既任務 都叫自圓其說得好
鋼鍊for sure
你都係重睇把啦,為駁而駁
邊個位為駁而駁? 定係駁唔到?入黎漫po討論啦呢個po都沉,唔敢就收嗲
韓吉一早認撚左無plan啦,同讓講「大屠殺是不對的啊,怎能認同」,就已經有正當理由係基於人性道德去阻大屠殺啦,關乜撚野一定要Plan事姐,阻大屠殺要乜撚野plan?調查兵團一路都係摸索住咁去做野架啦,有乜問題?死左既士兵點睇仲在生既人既行動,係係牆內人定為全人類,作者一路都有寫,背後想表達既意思咁都唔明呀?

上面已經講左艾族同世界/艾族同馬雷矛盾有咩相同有咩不同。今次主事者係艾倫,唔係艾族,要清算既人已經死左,而救世既係艾族,再加埋巨人之力會消除(可能唔會但大機會),你話清算艾族就清算?艾族救左你仲清算條撚?合理咩?世界已經有希國同義勇兵同到艾族做fd,證明共存可能,你可以話佢地出於利益,但世界政治就係咁,馬雷同世界各國都有政治角力。你明就明,唔明就去重睇,唔同你再浪費口水。

為左駁我魯魯修結局得啖笑唔係神結局,唔係為駁而駁呀?
韓吉一早認撚左無plan啦,同讓講「大屠殺是不對的啊,怎能認同」,就已經有正當理由係基於人性道德去阻大屠殺啦,關乜撚野一定要Plan事姐,阻大屠殺要乜撚野plan?調查兵團一路都係摸索住咁去做野架啦,有乜問題?死左既士兵點睇仲在生既人既行動,係係牆內人定為全人類,作者一路都有寫,背後想表達既意思咁都唔明呀?

上面已經講左艾族同世界/艾族同馬雷矛盾有咩相同有咩不同。今次主事者係艾倫,唔係艾族,要清算既人已經死左,而救世既係艾族,再加埋巨人之力會消除(可能唔會但大機會),你話清算艾族就清算?艾族救左你仲清算條撚?合理咩?世界已經有希國同義勇兵同到艾族做fd,證明共存可能,你可以話佢地出於利益,但世界政治就係咁,馬雷同世界各國都有政治角力。你明就明,唔明就去重睇,唔同你再浪費口水。

為左駁我魯魯修結局得啖笑唔係神結局,唔係為駁而駁呀?
兩套都唔係神作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞