一句講晒 巨人定鋼鍊

730 回覆
1503 Like 3274 Dislike
我都估唔到有人覺得鋼鍊個結局係平淡
可能有回憶加成 當年追到live睇到結局出左個冇人估到嘅結局嗰下真係對牛姨五體投地
唔知有冇得考證返 當年根本係冇人估到個結局之餘佢仲要係通順貫穿哂主角嘅性格特質
巨人
我估真係無人,所以呢個先至係將鋼錬完全昇華嘅位,
無論係身為讀者定係鍊金術師,都只會被眼前嘅野迷住,妄想自己可以用鍊金術控制一切,而睇唔出背後道門,其實捨棄所謂嘅高傲,先係真正嘅解決辦法,呢個位唔單止貫穿主角人格特質,直頭係完滿,巨人121接近呢種程度,但唔係決定結局嘅plot twist,
但巨人係難逃兩極化死局,因為喺大敵當前殺曬你家人,我唔排除有人會覺得後悔,點解自己會令呢種怪物降生,若果重新一次我一定唔會歧視佢哋,但一定有人會繼續仇恨,而漫畫淨係集中後悔嗰度,係人性角度上,無可能,不過只要佢最後坦白噉講:「仇恨不能一時三刻解決,和平仍須努力。」,就會救到呢部戲,但我唔會話超越鋼鍊,鋼鍊伊修瓦爾易收嘅原因:
一.七大罪同瓶中小人可以做醜人
二.族人少到幾乎滅族
三.無千年壓迫,無百年反鎮壓噉誇張
巨人諗住推蟲同艾撚做醜人(我冇話蟲無舖,其實梟嗰時已經舖咗,再結合艾撚想滅絕巨人,兩個其實一拍即合)唔係唔得,但佢仇恨程度太大,好難收,而且兩邊人都唔少,除非佢係諗出驚天絕世大結局,而且原來我地一直都無留意到可以噉做,

但無阻巨人1-122同鋼鍊平手(123-138其實有好多同1-122一貫嘅地方,但問題好多),甚至乎係超越嘅水平,正如死筆喺L死前嘅篇章,睇吓日後啲人點評價,我自己就唔鐘意拆開作品嚟講,除咗一個特例之外
一.仲有金普利做醜人
另外有一點提到嘅係
鋼鍊可以將仇恨推俾一個完全邪惡嘅瓶中人嘅責任
但巨人因為將人物寫得太似真人,講到個個都唔係完全邪惡,大家都有其苦衷,因為大環境所逼使嘅,所以只係唔同立場嘅持份者相爭,將樣野寫到成個議題,如同安樂死、墮胎般,逼到作者最後自己都俾唔出對付大環境嘅好答案,就玩撚完,
呢點無貶低鋼鍊,我甚至好認同呢套作品,因為老實講噉寫先至係最安全嘅良策
巨人完敗
點解冇公司肯食第四季?
我相信最後歷史會判斷巴打你無錯,班撚樣自己唔睇又唔撚俾人講,自鳩私
賤格囉佢地都想巨人冇左個尾
巨人撚會話你智障
支持巴打 班動畫撚都惡得耐
push
竟然可以用03比
幾時巨人撚只限漫畫黨
我屌你老母仲未睇呀劇乜透
過咗十年,動畫都輸就扺打啦
鋼練同巨人都係追漫畫,巨人漫畫有排追到放棄,相反鋼練就好有追嘅衝動,仲記鋼練出結局個陣,睇到手都震哂,但巨人就冇呢個感覺,可能人大咗已經冇哂感覺
咩將全世界仇恨集中喺一人,咁樣可以斷仇恨鏈真係細路仔玩泥沙,巨人馬萊篇都唔洗玩咁多集
巨人玩咁多議題係好大野心,但呢個仇恨鏈似乎玩大咗
另外我諗唔係要每個橋段都寫實/ 同現實對稱先可以問鼎第一 甚至神作門檻 冇寫實就冇得上去咁
咁既話eva、S; G喺巨人面前都好危
等價交換貫穿成個故事
鋼鍊真係冇得輸,冇爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞