一句講晒 巨人定鋼鍊

730 回覆
1503 Like 3274 Dislike
Op同巨人比
咁不如同棍勇比
一句講晒 兩套都係神作

但後生啲果陣鍾意鋼煉 人大左就鍾意巨人
其中一個原因係因為巨人殘酷得好真實
而鋼煉係比較皇道由頭熱血到尾 但巨人探討嘅嘢層次再深少少

所以揀左巨人
咁hunter直頭係神作中既神作
呢幕勁撚癲
巨人睇個勢似爛尾多啦 夠膽死ending仲加新設定(蟲) 仲要嚴重影響劇情走向(左膠團變哂無腦巨人)
前中期上到神作level既作品到左後期變能哂地底泥既例子比比皆是
點解講起神作又剩係得果幾套呀?
無可否認,鋼鍊嘅結局,用真理之門換返細佬返嚟,又真係神到無人有,鋼鍊除咗有啲位稍嫌講得唔夠多,而且我唔滿意瓶中小人呢個角色之外,我會俾9.6/10
但巨人嘅結局係死局,除非佢係諗到驚世大結局就另計,不過只要佢行魯魯修結局,而又坦白話,仇恨短期內係解決唔到,和平仍須努力都算係上乘之作,輕微高過來自新世界,係9.2/10

P.s. 評分只係用所有動漫作品作標準,唔係以文學作品作標準
你都on99,連登唔屌得巨人多啲掛
巨人一票,情節比較深刻啲,帶出既問題層次深啲
佢真係舉得好撚差
大佬 我鐘意巨人都唔會拎呢樣野同「等價交換」比啦
鋼鍊喺呢個位根本無得輸
巨人最多打和
咁嘈黎做乜

要比嘅最多係「自由唔係無價,係好多血肉鋪出黎嘅野」
撚鳩d動畫黨就岩
見到啲動畫黨氣急敗壞個樣就笑撚死
其實反轉劇情既作品有好多
但係呢啲通常都比人屌爛到仆街
因為完全好似變咗第二套野
死神我冇睇過就唔下評論
我用夢幻島做例子
佢同巨人幾乎係一樣 都係中間突然劇情反轉
世界觀突然膨漲 但都係比人屌到仆街
而巨人個世界一早設定好 前期就埋咗好多伏筆
到中期又係世界觀膨漲 但佢亦將前面伏筆一次回收
令到成套野貫通晒 令你覺得呢套野依然係巨人
所以我覺得巨人係唯一一套係反轉得嚟
係變得更加好睇 而其他係變爛
當年107出完未出108之前都D讀者有類似嘅擔憂
eg. 冇happy ending 愛德可能救唔返細佬/ 愛德最後都破戒用腎石救細佬
108一出 愛德用道門換返細佬返黎 呢個係得佢先可以做到嘅方法 其他得一道門嘅人鍊左根本唔會出得返黎 牛姨一早寫佢有兩道門已經係伏筆
呢個位可能唔睇語境應該唔知咩事
但團長嗰段演講應該可以一戰
你明唔明
你呢句只係現實,真實,但帶出唔到由呢套作品帶領嘅含意
講真
一講等價交換,你諗起鋼鍊
正常

但講「現實係殘酷」
你諗起咩? 你講巨人都面紅啦

相比之下 我講返「自由唔係無價」 都叫有路d
我係想講你單純以主角一個目標就當哂成個故事劇情個框架同走向有D可笑姐
因為你估到主角嘅目標一定會實現 就覺得呢套野冇咁震憾我覺得有小小偏頗
當時邊個估到愛德老豆會係活左成千年嘅腎石人? 仲有千年前同現今嘅國土鍊成陣都係完全冇人估到嘅劇情反轉
如果覺得主角個目標一定會實現 就覺得套野唔新奇 唔新鮮 咁我真係好難認同你嘅準則
不過呢D取向好主觀 你鍾意咁睇法我都冇辦法
咁就都有得拎出黎比下

「海的另一邊乜乜乜」 .... 講出黎都醜怪啦
一路好走嗰段邊有cut呀,動畫第一集咪有
屌你老母 加個4重密好撚晒你時間咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞