Sony Xperia 1 III 四月十四日全球發佈

1001 回覆
95 Like 25 Dislike
好似1iii 機殼都出咗?
死忠反應真係幾撚好笑

個個主流牌子都大幅改進緊
而家出去買部手機
唔通我有正常機唔揀
仲走去買部殘廢罪大等佢改進?
更何況個個brand d AI功能全部可以閂左佢
你覺得罪大d"無添加"柒色好撚好味?
笑撚死人咩

仲話咩講影相就用相機
咩年代呀大佬
你出去食個飯 影張相打下卡
仲有放工見到個日落幾靚
係咪拎部無反單反出黎慢慢影?
你不如話你生活係唔撚影相啦
唔影相用罪大最撚好用添呀
都on撚鳩
佢啲色係好撚柒喎
我有部a7iii
我都好撚肯定啲部門係各自搞,啲色水唔撚同
罪大惡極
人地死忠係話iphone 三叔d AI柒呀
唔係話xperia 1 ii柒呀
睇清楚先

拿老老柒柒
2019年罪大已經合併左手機同相機部門
https://www.cool3c.com/article/142238
個石塚茂樹已經掌舵左呢個部門好撚耐
如果咁都話係"唔同部門各自搞"
我只可以話
罪大根本唔撚識搞手機
你哋唔鍾意啫
夠有班人鍾意罪大影相隻色啦
網上都一大堆review, comparison
唔係話冇咩冇咩有咩有咩就一定有啲咩嘅結果架

https://m.eprice.com.hk/mobile/talk/4546/216024/1/

任憑你吹到幾大幾勁,有啲嘢呃唔到隻眼架
有病睇醫生啦 我機都未撚買就已經死忠 忠係邊撚到
我講緊AI技術出黎啲色對我黎講仲係柒 等佢再完善啲先再評價AI能力
我都唔知你講乜等SONY改進
你覺得有機色係靚你咪提出下囉 開張圖黎見下
家陣yt咁多試機片 係到單單打打都唔知做乜柒
以前pixel 2 影夜晚影撚到日頭咁咪換 無話我唔可以等買下代pixel
家陣機用人定人用機
你問咩年代 我問你係咪智障就真 影婚攝個班都要用手機影
人人睇法唔同 用法唔同 影相目標唔同 感觀唔同
你就係到代表晒其他人咁 我講我覺得AI色柒都唔知邊到咬鳩到你
圖又無 片又無 比較都唔撚識 係到成隻狗咁係到鳩叫
柒少陣thanks
柒係你覺得
人地全世界都向著呢個方向行 不斷改進緊
更何況AI唔係淨係得推色
佢啲色係好撚柒喎
我有部a7iii
我都好撚肯定啲部門係各自搞,啲色水唔撚同
人地死忠係話iphone 三叔d AI柒呀
唔係話xperia 1 ii柒呀
睇清楚先

拿老老柒柒
2019年罪大已經合併左手機同相機部門
https://www.cool3c.com/article/142238
個石塚茂樹已經掌舵左呢個部門好撚耐
如果咁都話係"唔同部門各自搞"
我只可以話
罪大根本唔撚識搞手機
有病睇醫生啦 我機都未撚買就已經死忠 忠係邊撚到
我講緊AI技術出黎啲色對我黎講仲係柒 等佢再完善啲先再評價AI能力
我都唔知你講乜等SONY改進
你覺得有機色係靚你咪提出下囉 開張圖黎見下
家陣yt咁多試機片 係到單單打打都唔知做乜柒
以前pixel 2 影夜晚影撚到日頭咁咪換 無話我唔可以等買下代pixel
家陣機用人定人用機
你問咩年代 我問你係咪智障就真 影婚攝個班都要用手機影?
人人睇法唔同 用法唔同 影相目標唔同 感觀唔同
你就係到代表晒其他人咁 我講我覺得AI色柒都唔知邊到咬鳩到你
圖又無 片又無 比較都唔撚識 係到成隻狗咁係到鳩叫
柒少陣thanks
識搞就唔會用相機思維去搞
劈頭第一句話 AI啲色好柒 果個係你喎
明明係你話柒
點解要我去畀幅圖去support?
你冇撚野呀傻西?
智障仔唔撚識字唔識理解人地d說話 就咪上連登9up

我睇法好簡單
出面大撚把手機影相靚
而家講手機影相
遠遠都未輪到罪大d機啦
呢d全世界公認事實黎
客觀少少
罪大賣機賣成點都有眼睇
唔通我作出黎?

仲話咩影相用相機
屌你老味
人地大眾食壽司郎 正正常常一餐
你就話d人都唔撚識食壽司
識食梗係食omakase
仲話咩人人睇法唔同 食法唔同

你咁撚樣嘅邏輯都夠膽出黎吠?
知唔知自己幾咁on9呀?
收皮啦撚樣
連你首席索粉都咁講
真係中肯

根本罪大方向錯撚晒
整個alpha介面出黎
比人全手動就當係賣點
屌佢個西
手機係面向大眾市場
影手機相本身就係為左快靚正
人地間間廠都係靠AI幫手 滿足大眾胃口
佢就調返轉
以為整手機=整相機
搞到件事勁複雜
懶勁不特止 仲要質素麻撚麻
完全不入流
間公司真係非一般嘅on9
想買既人學定刷rom
港索一陣又唔撚出更新
真係支娃娃啲垃圾狗黎 肯縮返你老母個肚未
家陣我話色柒你黎反駁我 要我比返圖你
十撚足班警犬咁
字都唔撚 返去考多年dse中文吧啦
以後咁簡單岩你呢啲戇鳩讀
公認由你把口講出黎真係蝗味重撚到
華為vivo都講得靚 你眼盲就睇醫生啦
舊年sony做返起盈利 世界大把攝影界人同意有進步
洗撚理鳩你撚樣係咪作 唔係要我信你呀
仲要我自己覺得又無叫你同意就係到汪汪汪
仲講乜柒大眾食壽司朗 Sorry 壽司朗對我黎講真係唔好食
定係家陣你食唔起omakase
鳩吠學人講logic
其實pixel都唔錯 舊時部2影相色好過ipone samsung
係個鏡頭太廢啲details無晒
起碼我唔會影緊暖色野無啦啦比冷色我
罪大顏色白平衡準過其他?
或者你咁講係啱
因為所謂嘅色“準”
好明顯令普通人會覺得d色好淡,所以“唔靚”
等如去豐澤百記買電視
d機一定係開哂d色彩模式
睇片先會覺得好靚
要色準?應該買電腦芒

但呢d手機個個牌子個個芒都已經唔撚同色
尤其係AMOLED,調校可以好唔同
相機本身d算法分別就更大
除非你係apple to apple抄哂d相入電腦做過比較
如果只係齋開住幾部機
就講一句色準白平衡有分別
"準唔準"其實只可以話係個人觀感
真係準就唔會偏紅喇
佢都叫首席索粉
屌你老味成班撚樣hater前fans係到冇圖冇片鳩噏
用又冇用過部機,屌又淨係得文字討論

Auto Mode
https://youtu.be/zz6wDgGlRlc

Raw(睇哂先講唔該)
https://youtu.be/18cAPhfjTzs

論質素又冇片冇相齋噏,有哂片有哂相又唔會講相片質素啦喎,轉到又屌鳩影相體驗

總之就係罪大最柒最鳩你哋先滿意
影相真係各花各眼,但Sony肯唔閹3.5同sd已經值得我撐。利脷:要玩無線我一樣有塞,係唔鐘意宜家部部都跟水果做太監,搞到想揀有線無線都唔得,我dllm啦
X2
BT + IPS = Means for Highly Cost-Efficient Mass Surveillance

SD card 哩啲 low tech 產物,對mass surveillance 反而不利,因為 (mass) offline data dissemination 。咩牌子跟風,斬SD card,趕user 去用雲,唔洗多講。唔明點解啲傻豬豬仍用得心安理得?由上載嗰刻,用戶就冇咗主動權,只能選擇相信。

申:BT In Ear Over Ear TW 過五件,兩件有LDAC。宜家完全唔會拎出街用。回歸low tech 用靚少少有線入耳仲好啦。為咗少少方便,曝露自己於風險中?咪搞我
真係會出xperia compact嗎? 好想要
大機會冇或者日本本土限定
就算有都唔係high end機
4月14就知
罪大近年方向一定唔係大眾主流,人人cut SD, cut 3.5 mm, 前屏幕開窿或者m字額,佢就返其道而行,影相同拍片催向Alpha化。Xperia Pro 更加係非一般消費者級。

個個都叫佢執得,但2020年係佢又真係虧為盈。即係市場已經話咗畀佢知佢嘅方向其實冇錯

雖然佢仲有好多衰嘢(更新、軟件、介面...)

作為消費者我唔想android市場得返三叔,講性價比罪大的確差啲.....但仲有得插SD卡嘅機真係唔多。
有eye focus,有追焦,放大睇其實都唔輸蝕,default顏色一定偏自然,個人會考慮1iii嘅
希望罪大佢生生性性

佢最後一部揸手係4年前嘅XZP
唔係話咩嘅但佢對sony嘅評價聽聽就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞