Sony Xperia 1 III 四月十四日全球發佈

1001 回覆
95 Like 25 Dislike
硬件都唔得, 唔轉啫係用番xperia 1/5 嗰set, 當年已經比其他廠落後1-2代
我有第二年保養,所以$0
我用緊xperia 1 個前鏡真係
要同人影相selfie既話出街會袋多部xa2 ultra
部機可能入過水 個mon失控過重裝輸入法正常返 但係而家叉電勁慢

Sony係有portrait mode的…
其實AI啲色水咁柒點解會鐘意AI影相
不停推高光度飽和
AI有好處
但盲目吹捧咪就係班商家想見到嘅商業效果
罪大痴撚線到可以連續4部旗艦都俾粒咁既鏡頭人, 真係服撚左佢
出機少反而應該係每部機做得好先啱
其實新機用888係咪想重蹈Z5P覆轍,然後又係死忠轉會,之後五年對sony 嘅印象完全唔會變
差好遠
z5p > xzp > Xperia 1
用落都feel唔到個前鏡有幾大提升
xz2p 轉過13mp,個部機揀唔落手
Z5P 又唔係真係講到咁撚伏啫
唔影4k片無乜幾可出過熱warning

XZP直頭罪大近年誠意之作 (係衰細電...)

XZ2P 就算啦不堪回首, 1仔算係咁

1ii 有3.5mm 回歸簡直係神跡

1iii就未必追勒,暫時仲好滿意部1ii,
10iii 如果價啱應該可以一戰
好心就畀返 XA Ultra / XA2 Ultra / XZ2 Premium 嘅前置鏡頭喺旗艦機啦
21:9有d game唔支援變左下面一大塊黑邊
可唔可以優化下 畫面置中都好呀
XA2 Ultra 都有 16MP 1/2.6 吋 AF
XZ2 Premium 都有 13MP 1/3.1 吋 AF
Xperia 1 / 1 II?得 8MP 1/4 吋,連 AF 都冇
18去19個到明顯唔係同一班人整機 包括軟硬
如果呢張都叫portrait mode
直頭係侮辱緊iphone、三叔、華萎、pixel果d真正靠演算法做出黎嘅portrait mode
你不如話齋靠大光圈算鳩掃啦
你覺得AI、HDR d色水柒
係因為你用開罪大d垃圾機
佢果d完全冇撚用AI
齋推contrast saturation 嘅on9 HDR mode先會係咁

你未試過而家業界頂尖手機嘅所謂Computational Photography
係唔會明白"人眼睇唔到但影得到"嘅威力
咁鍾意「人眼睇唔到但影得到」咪唔好揀罪大囉
唔係好覺呢件事係值得吹
哈哈
你做你嘅死忠繼續撐
我由當年arc買到xzp
咁多年真心乜都夠了
唔想再徙錢希望 以為佢有一日突然間會生生性性

因為手機日日都用
唔係買黎做擺設
用過其他牌子就知罪大用落係幾咁廢
追唔上時代真係應該淘汰
專心去做佢d高利潤Alpha相機好撚過啦
sorry 我唔知你點推理我用開罪大電話
但係我手機主力ip11pro 副三叔s20 公司機先係罪大
唔係最新款但至少我用完我覺得啲色係好柒
- Snapdragon 888
等煎蛋
柒係你覺得
人地全世界都向著呢個方向行 不斷改進緊
更何況AI唔係淨係得推色
你係咪痴撚線 柒係你覺得講到人人要認同你咁
一黎就話未用過其他品牌 到我話用過就話用家問題
人人口味唔同你係都chur住我要讚你個技術無得頂??
仲有你都識講個世界仲改進緊
咁以家我覺得佢柒 咪等緊佢改進
btw你都唔洗再覆我 無興趣同你嘈 因為我影相都係鐘意相機影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞