「MH.Rise」 太刀研究所

1001 回覆
22 Like 285 Dislike
街場都係用返櫻花算啦
可能我廢啦,隻怪唔多望我,冇幾可居合到
要體操先上到刃

居合、兜割都係留返solo先用
雷狼嘅水棲特效,應該會勁過迅刀
但用迅刀可以懶,唔洗轉裝轉嚟轉去
迅刀=p2g時嘅天上天下刀

但如果開埋結局,應該會有其他刀勁過迅刀掛
櫻花適合新手呢種講法其實係陷阱黎,新手應該會瘋狂食招要翔蟲受身,櫻花回蟲太慢根本唔啱用
如果個"新手"已經練到好少中招就更加無必要用櫻花,用兜割追輸出好過
就咁屬性強化就得
推完屬強5之後推攻就得
今集會心擊屬好廢
現階段基本上唔會裝
唔好講太刀
就算屬武 e.g. 弓 雙刀都唔會出
你講清楚啲呀嘛
唔係櫻花最快
係居合最快

如果用唔到最快既居合
就用櫻花彌補你做唔到最快

即係櫻花係第二快
唔係最快
其實係
用櫻花等於一開波就無咗蟲用
要靠自己技術去迴避/拉近距離/拉遠距離
但如果已經練到多迴避少中招
咁要上刃,其實唔算難
但點解唔轉用兜割加強攻擊呢
空居都唔好Y收刀
寧願碌一下再A吉一下
除非隻怪離你好遠
百爆->攻擊
啲老手已經詳細講解哂都要死撑
太刀係利用攻擊黎進攻嘅武,耳塞最多咪聚魔先用,一般佢叫親就係上刃,多謝哂
你鍾意慢慢打點樣打隨便啦,各人有各人打法,陷阱流防禦流燒肉流開心就得,但唔好誤導人講咩啱新手,熟龍嘅唔需要,唔熟龍可以飛走補血

新手太刀先冷靜,望實條龍唔好望人仔
不斷吉同挑再睇動作聽聲學用見切上刃
之後熟龍知硬直就兜,最後good job就玩連居
洗唔洗用邊招交換技先出到派生重斬?
我而家禁X會變左硬直->直斬
長知識
條友world俾人串完
條氣chok住chok住到宜家
宜家仲喺到單單打打
睇情況 Y收刀個位移會快過你硬直完碌發動 如果怪個下已經打到埋黎咁Y會好d
都係果句啦

自己鍾意點打就點打呢d
偽邏輯黎,你上得討論區,無非就係睇下人點打,分享下自己點打,同人地理念衝擊下,互相討論個好既方向出黎

既然你自己鍾意點打就點打,仲上討論區做乜?駛乜理人講乜?但又要自我,又要唔服,又講唔出櫻花邊度好,邊度有討論空間,個行為動機係為乜?

本來就係人地得出既結論同你唔同,冇野好駁,就轉頭話人語氣,笠帽話人當你係狗,講埋哂d邊際野唔理三七廿一攻擊左先,講到底咪就係因為櫻花冇討論空間,一招已經封哂頂係低上限,定左形既招式

好似樓上,響度討論大居合完,空左點處理,兜割跨欄點處理,咩招上刃快(其實居合第一見切第二第三先到櫻花),對個別龍體操點出,對個別龍帶咩體操,一文字斬既應用等等,咪係討論空間,咪係有營養既討論,呢d都係兜割體系延伸出黎,一用櫻花上面既討論就可有可無

櫻花你上完刃,冇喇,個傷害同體操差唔多,用兩蟲冇受身冇爆發,頂多再擠個技位出蟲使,冇喇,講完,冇野好講咪攻擊d叫你冇撚帶櫻花既人囉,因為真係冇野好講冇乜優點推丫麻,我明架

但真係唔明你又要我行我素,又要理人講乜果下
兜割一定大力d
但係假如你唔可以穩定上到紅氣刃咪用櫻花幫手上刃
睇你呢段心得就知你真係好認真練
我由MHP2開始用太刀都無你練得咁認真
啱啱玩就練到咁
岩啊
之後你再打多d就會越黎越有自信
最後就係自己諗埋點處理d招 改良人地d片d處理
甚至最後唔洗睇片
最好list out哂隻怪所有招式
寫埋每招點拆

屌 考試都無咁好心機
真 櫻花斬唔洗腦
上面咁都嘈一餐 :o

我2G玩起
剩識World個兜割 Rise唔識
居合見切counter都唔知有無40%成功counter
櫻花loop 保紅刃 一文字無雙斬loop有咩問題?

2G咪又係上完刃RRRRRR

點玩都嘈一餐
你要TA你既事
自己鐘意點玩咪點玩囉
唔死就得啦
見左十幾年既火龍公婆轟角迅雷狼就識counter姐
怨婦泥翁唔撚識呀
Me weak呀
我都係用金獅鬥技練
打咗幾日終於有s
用慣咗收3, 一開始勁唔慣,要用返多d看破先補得返d位,但幾好玩,基礎應該有進步,練其他怪都易d
其實係,佢無納3,好唔慣,但當你克服到競技埸金獅s,用番納3打出面,個感覺好似平時訓練磅住幾十公斤,出去就放番低晒d 磅,個身好輕。
我本來唔太like 太刀,有d 睇唔起,好似9斬多
係抽到納3護石,就試下玩,原來居合看破咁大學問,愛上左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞