「MH.Rise」 太刀研究所

1001 回覆
22 Like 285 Dislike

唔要弱突超會心
換左攻擊防同利刃
攻7超心2>攻4超心3>攻6超心2
納刀3同弱特3係前提
即係前題要先有神石
暫時得無洞弱特1 護石
有粒弱1s2
多謝幾位巴打為呢個post提供不少養份

本身以為個post又係玩膠post鳩噏
太刀最正係用邊粒護石?(想有唔代表會有)
駁唔到
見切個判定細咗好多 以前差一二個身位都見切到 而家要食到正一正先見切到
有時ZL+X+ZR 係會跳起再劈2-3下
反而唔係兜割 有無人知點解
要先打中目標先會有後續
起跳要禁住zr 就會出兜割
係咪無蟲?
有蟲 個人好似spiderman扯埋去
多數都出到兜割
係有時變左凌空斬幾刀(唔係兜割向地插個種)
係咪收咗刀?
兜割要拔刀狀態出
原來sunny 巴 P巴喺哂呢邊
我玩緊笛 未玩太刀
一星珠裝咩好?
我是來lm支持sunny巴的
好同意樓上d巴打話唔好用櫻花
雖然語氣重左d
當然你抱住輕鬆玩心情係無問題
但如果你係想玩好太刀 真係咪鬼用
一個放棄核心ge技能係會玩壞手
每代新作都會見到新人問點練
首先最基本 你要知d招點出 特性 例如見切要駁係招後面 突刺接見切會快過你踏步接 點樣打一set
體操係會快d 呢d背書野其實好快會掌握到
網上好多新手攻略係講點出招呢到唔講了
之後重頭戲就係不停實戰 當你識自己武器基本特性
之後就要練每一招ge gp時機 不停比怪打中你就會知個時機係點 例如我今次gp早左 下次咪遲d禁
但如果你用櫻花 永遠都唔試 就永遠都唔識
當熟練埋每一招gp時機之後
最後就係對隻怪ai ge理解
好多怪佢d招係有派生邏輯 姐係佢出完d招 你人物狀態 企位會決定佢下一招出乜 太刀去到最後狀態就係背書
例如怨婦 佢鐵山靠我居合佢拉開左距離之後我再納刀
個距離同埋我非自由態呢個狀態令佢只有機會出兩招 埋黎拍地/跳上天用拍尾 姐係我納刀個陣已經知之後我要點出黎 拍片d人就係咁引招/背書打到行雲流水
咁點知怪ge ai邏輯 又係靠實戰
所以實戰真係最重要 實戰得黎唔好鳩打 觀察隻怪 清楚自己個人做緊乜 一刀一刀咁打
而家呢代太刀我進步得最快係world打貝希摩斯個陣
高強度戰鬥 有快招有慢招 要cut招 有得引招 ai有邏輯有d位可以預先兜割
好熟練咁solo到呢隻野掌握到好多技巧同時對自己都有番d自信
仆街 個post咁多養分
居合見切真係好撚難

制申: MHR 新手
有冇人講埋啲視角設定點搞
我依家用緊鎖定同就算俾嘢遮住都有outline呢兩樣settings
可以去鬥技場打金獅, 你會發現其實好易
不過同人玩4人連又貓又狗先難判定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞