網絡小說集中討論區<18>

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
金庸封筆古龍逝,江湖唯有英雄志
根本食老本
雖然話橋唔怕舊
不過真係覺得二目對寫作無熱情
女巫嗰陣都feel到有d問題
缺技術工藝就整個新女巫出黎解決
全部都係工具人
唔知新書有冇呢個問題
追完套全球巨星由練習生開始 幾有趣 雖然開始大中華膠
啱啱尋日揾倒本詭秘地海,設定都幾正
英雄志究竟幾時完
我發覺一本好的小說,主角通常都有種執念,想達成理想,一往無前。
蠱真人的方源係希望永生不朽,黑暗王者杜迪安係為咗尋找真相/復活愛人
詭秘地海的主角係為咗尋找回家的道路。我睇到八十章,見倒有少少神作的影子

其實黑暗文都唔少,即使已經畀人封咗好多。但睇咗好多黑暗文都麻麻,有d係為咗黑暗而黑暗,寫到主角精神病咁。一係就似機械人,極端利己但冇動機,只係為自私而自私。

所以我後來睇化咗,我唔會將蠱真人當做黑暗文,我只係覺得佢地真實而合理。
描寫得過於美好的小說係虛偽的;描寫得過於殘酷的小說係虛假的;描寫得得真實的小說就好似黑暗中帶一點光,脆弱且動人、珍貴且令人嚮往。
蠱真人就係一本真實的小說,蠱世界雖然黑暗,人命如草芥,但為理想慷慨就義的角色不在少數。所以我覺得蠱真人其實係一本勵志小說。
睇到300章 唔係話超越品級嘅都係不死不滅嘅存在咩?點解儒家聖人咁早死嘅?
食物鏈頂端的男人
個主角李平安一路睇我一路好反感,因為好殘忍同主利,但佢所有野都係為左終極目標,終極正義所做果D野我好都服佢
認為魔神影響力太大,唔應該存生於多元宇宙中,但只有魔神先可以有資格做魔神對手最後封成第十三魔神,於多元宇宙起左妄想之國(由地球同地球平行世界組成)
成為魔神之後仲將自己經歷同永生之法傳比所有人
最後係 <魔神樂園> 到自爆

李安平深深地看著虛空中的某一個方向,遙遠故鄉的景象,似乎再次浮現在他的感知之中。

“沒有了魔神們幹涉的國度,未來將充滿了無限的可能性,在這無限的可能性之中,一定會有我也想要看一看的美麗未來……”

“可惜,這次真的太累了……”

當年一路屌住睇到結局

作者熊狼狗 到底幾時去寫埋魔神系列
佢果本《難道我是神》真係垃圾到唔恨,仲以為自己睇緊《神級敗家子》
難道我是神幾搞笑喎
佢寫啲書都幾幽默
蠱真人寫既野其實好寫實
套返落去現今社會人與人,國與國都好岩用
都係利益為先,今次可以打生打死
但下一次雙方有利益咪合作
暗地裏其實又係想做低人

但當中唔止黑暗野既
人祖傳呀,正義蠱故仔果d有d意味係到
仲有一篇講愛情,一對仙人情侶
雙方既對命運既價值觀轉變都令我好深刻
入邊好多故仔都好有意思
大道朝天之後貓膩仲有冇新書?
「這種情況,一直持續到七天之後。
也即是道曆三九一八年,齊曆元鳳五十四年,六月四日。」

寫個服字比《赤心巡天》個作者,敢喺上年嘅時勢寫爆疫,日子又54又64
因為氣運
同習劍平一樣,遲早ban
“最後係 <魔神樂園> 到自爆”

可唔可以多講小小,冇睇完魔神樂園

所以魔神李安平死左?
魔神樂園 最後所有魔神都一齊消失
去搵一個唔知存唔存在嘅終極
thanks

三部曲2/3後期都麻麻後期暴走,所以冇睇完動力

不過而家佢寫搞笑書更唔掂
屌喇星,難道我是神,主角有幾十種異能、連時停都有,條撚樣用黎開貓cafe賺果一萬幾千,痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞