網絡小說集中討論區<18>

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
唔係,蠱真人故事入邊得到連運蠱
佢走左去連一個好好運既角色叫韓立
果陣以為韓立佢作出黎,原來係凡人修仙傳主角
書荒就搵黎睇下,前期仲可以頂一陣,中期就毒發
蠱真人好睇好多
蠱真人本新書無限血核,睇左係一般,唔係傳統網文黎
但等長d可以再睇
《蠱真人》睇怕都無既啦
明屌中共,串佢大躍進
又寫雜種,我自己當攻到天庭
主角再追逐夢想
咁當結局都好好
蠱真人入面人名成日玩其他角色名
有韓立、蕭炎...
最大粒有個叫習劍平 之後又要改名
到依家被人ban書
ptt次次提蠱真人左膠實會嘈骨肉蠱單野
點解連登無呢回事
未睇過,可唔可以約略講下有咩咁特別?
書荒呀未睇既一定要睇神作黎
不過要心智成熟先好睇
講一個用蠱既世界
主角係一個大魔頭,但唔係果d小白文黎
係真真正正大魔頭,有勇有謀
唔係一打打殺殺,時時連敵人都會合作
仲要自己寫寓言故事貫穿成個故事

節錄序
有些電視劇中經常這樣演:大反派將主角擊敗,就差最後的致命一擊。然後大反派就開始羅裏吧嗦,主角暗中積蓄力量,最後一搏,每次都能翻盤,大獲全勝。

這個情勢局麵,若換做反派是下風,則是這樣:往往主角發威之後,反派被擊敗癱倒在地。麵對主角的劍,反派忽然痛哭流涕,發誓痛改前非。主角“心慈仁厚”的猶豫了,這時反派絕地反擊,未遂。主角“明察秋毫洞若觀火”,將反派徹底鎮壓下去,同時心腸也硬了,大喝一聲“卑鄙無恥下流”,最終將反派擊殺。

還有些反派,每次綁架了主角的親朋好友,幾乎從來都未要挾成功過。就算是優勢很大,也會因為種種不可抗力而莫名其妙的被主角擊敗。

好像是在六年前,我創下“蠱真人”這個id,就是心中有個願望,想見證一個邪惡大反派。他有著自己的行為方式,被世人不容,恣意縱橫,又不屑解釋。他殺伐果斷,從不為情所困,看到美女也絕不腿軟。
本書太監左,未出結局之前應該唔會睇

我剩係想知「骨肉蠱」係咩一回事
大家難道唔覺得呢本書本質係
戰狼,爽文

敵對大多數都冇咩智商,自己友或外人先有返啲智商

男主可殺天下,而且必定正確,其他人就……

已經試過睇三次,次次都毒發睇唔曬
咁其實同小白文有咩分別,現在都唔興退婚流,呢本最多叫冇玩打面
真,個個都話《詭秘之主》好睇,但係我睇到打喊露

成日寫埋其他角色d腦補、度縮主角貪小便宜、扮高手呃鳩人,呢d懶好笑嘅描寫每三五章出現一次,真係完全頂唔順
有無人係睇D女婿既故仔?
即係當初入贅,全家以為佢係廢人,點知係D咩超級富豪既後代,跟住又乜都識,入贅1-2年後開始做D當地大公司既幕後老闆
跟住再去到同其他人明爭暗鬥
就咁睇都似唔入流既TVB 劇
呢種劇本好難寫得好
而且都市文就離唔開支國強大 米國 同小日本 呢D 毒點
全球高武先難頂,得主角可以貪人小便宜,其他人搞下佢又唔得,都唔知點解嗰陣時可以咁紅
睇咗頭一百幾張就頂唔順
依個睇到後邊崩哂
去異世界都仲可以追
再去果個唔記得咩世界 異世界既神係果到都係一粒塵黎
之後仲痴線,無再睇落去
要埋得靚,中間又唔好太崩,同埋唔好拖太長
有D真係為拖而拖
睇過1個已經完左既故仔,唔係依類入贅但都係咁上下
係講個類似隱世級既富豪,搵返個失散多年既仔,之後個仔開始返有錢生活
學做生意,又有後宮生活,但唔知點樣得罪左主城既某D人
跟住後邊就昭開始變左武打小說咁
但都係完左既
諗起《帝霸》,成兩千章先玩轉世重修,由頭黎過
重生果下,再比上邊個世界既人黎捉走個女先好野
跟手重新果時,連另1個同佢同LV既人黎埋地球
之後又話去左個全球級首富既倉到睇到對付條龍既野,點知後尾又無左件事
前邊D提到既野無哂
但是看到殺無辜幼童這段真的有點反胃了
我說的就是百生 百花兩個兄妹
白骨山傳承機緣本來是這兩人的
方源奪走也就算了,但他為了練新蠱把這對小孩丟入火裡
明明需要的是生肉而手上又有肉白骨可以用
為何要殺無辜的幼童,
真要殺一刀了解我也可以勉強接受,說是了結後患勉強說的通
而且要求新鮮生肉死後也能用
但偏偏卻要把活人丟入火裡燒死
看看書中這段--

「感到榮幸吧,你們的犧牲,將見證一種全新蠱蟲的誕生。想來,灰骨前輩泉下有知,也會很開心的吧?」方源獰笑著,向這對兄妹逼來。
「妹妹,快跑!」百生大叫著,不退反進,衝到方源跟前,一把抱住方源的腿。
「哥哥!」百花眼淚奪眶而出,正當她猶豫的功夫,方源已經將百生敲昏。眼看著方源向她逼來,巨大的恐慌蔓延在小姑娘的心頭。
她轉身就跑,但怎麼及得上方源的步伐?
她很快就被方源抓住,一顆心沉落谷底,徒勞的掙扎中失聲哭喊:「娘,你在哪裡呀?」
方源面容冷酷至極,又將她敲昏。
三下五除二的,將這對兄妹的衣服都扒光,然後一手提著一個,將他們拋入到火中。
他們一進入火中,頓時就被燒醒,劇痛傳來,讓他們發了瘋似的奔逃。
就見兩個火人從火堆裡跳出來,四肢狂舞,胡亂掙扎。
方源冷哼一聲,一腳一個,又將他們踢回到火焰裡頭。
捲軸中,要求是新鮮血肉,方源卻不想將他們踢死。因此踢進去後,他們又跑出來,然後又被踢回去。
如此三番五次,百生、百花終於燒死在火焰中。
他們的身軀,像是蠟燭一樣漸漸融化。火焰由幽藍色轉化為血般的鮮紅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞