去見工好似畀人侮辱咁

771 回覆
4552 Like 83 Dislike
依啲人有報應,不過唔係佢自己身上
睇下你揀工定工揀你
如果樓主冇乜料到 求工既話就交戲算啦
但如果唔憂冇人請既 一句屌埋去啦
拎咗個offer 簽約果日no show 仲爽
啲hr 真係以為自己人中之龍
1. 真係會有類似既情況發生
2. 依間公司出名差,turnover高,反影入面咩環境
3. 佢真係純粹撚狗你
吹完俾你入到去又點
日日對住呢d撚屌 做唔做都罷就啦 棧辛苦自己
乞工咩
正 no show

btw 當你知你既人工係高過啲19hr 幾倍既時候
而佢仲要撚鳩你既話
真係唔撚洗比面佢
Interview d野都冇三成真啦,下次做下戲hea佢就算喇

呢d工真係狗也不屌
屌柒佢吖嘛
fg試過見份工又係咁
見橫掂佢都唔請我 我未完直接起身走
改佢老母咩,叫sales收鳩左個客錢先講改野啦
係咪轉咗 之前唔係dxx咩
當然唔係乜都say yes啦,做野、度橋方面一定會有建議,唔單止佢地中意我地有諗法,有時我地建議完仲做少好多野添。我針對既係一啲好小事,例如試過個客上黎開會漏撚左野,又話好急住拎,叫我拎去佢公司比佢,我真係質疑自己,因乜解究速遞都要我做埋,仲要老馮咁撚樣。

後來我轉工後同老細傾計有分享返,佢都話做跑腿係好常見。做Account Serving就係要湊客,我諗所謂湊客就真係要包埋做埋啲濕尻野囉,個個客比撚左錢,就覺得自己大撚哂

邊個唔想做人,只係每一行做junior都係做左狗先,你唔洗湊客,咪又係要湊你啲上司老細,捱過咗咪又係可以做返人囉。如果你由頭到尾都未經歷過做狗,咁咪恭喜你囉
前排見工都試過遇著個on9

份工同我本身份工唔同行業,答完佢點解想轉行就係咁話呢行唔好做,又辛苦又難頂又搵唔到錢。

我心諗咁你又做
疫情喎仲睇演唱會
答佢我根本唔會睇演唱會,一早預咗24小時俾公司
應該同佢講:吓我唔睇演唱會架
佢:咁有咩嘗好?踢波?行山?
你:都無,一般係屋企訓下教睇劇,方便諗到新idea可以即刻開做
佢:ok聽日番工

之後照樣準時收工放假不讀
其實唔 on9, 亦唔係答唔睇演唱會

我唔知你嗰行係點, 但如果係我自己嗰行, 我會答: 如果時間咁 "蚊", 我會同個客傾吓比多一兩日時間, 一來有足夠時間可以令份 project 做得更好, 二來我亦唔需要取消去睇演唱會

之後多數會刁難你再問落去, 例如如果個客堅持準時交呢?
其實係有得拆落去, 不過呢度唔打咁多喇, 要打真係水蛇春咁長

總之答唔去睇演唱會呢啲行貨嘢, 唔係 HR 想要嘅答案, 除非你 in 好普通嘅 post
即刻起身屌佢老母就岩
呢間西公司都出晒名 你去見來做咩
我都覺得樓主答得正路
朝早番去改可以, 改唔切姐份野volume大 好應該推多一兩日

條友心目中答案係你唔去睇演唱會, 樓主答左又要威話人頭先唔係咁講
自己後加condition就話尻人

樓主問番佢會點做我覺得幾好, 表現虛心求教又可以知道interviewer 個expectation 同自己答案既距離
但係條友做乜要問番樓主佢自己?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞