去見工好似畀人侮辱咁

771 回覆
4552 Like 83 Dislike
你做開狗?

利申 遺棄動物協會義工
真心想問邊間我做緊第2間agency,都係做狗咁做,同埋身邊啲agency朋友都係ot o到仆街,如果係你真係好幸福明明有好多野勁唔合理,我唔想做我老細都唔想得失個客而叫我做
上連登就口響
現實咪又係要做
無錯,客真係大撚曬
竟然要守夜緊係用得唔好嘥,用老豆老母車頭相做background開住zoom同個客deal掂佢啦
果個基本就係益左呢啲agency
見過一份閪工
蚊型垃圾公司
入到房就係咁鬧,ON99
放定對童男童女
唔好唔開心,唔好對呢啲interview咁上心,你次次都當自己一定見唔成咁in就得,當你聽到佢地刁難你就串返佢,勞資雙方係平等嘅,點解要俾你踩住?
你一開口就話人傻冇惡意極有限啦,仲有資格教人咩
我夠知現實世界係咁啦但係好聲好氣啲講唔撚得嘅,人地又唔係你條𡃁,見工已經食晒屎上連登圍爐都要俾你串
唔好覺得自己袋緊錢入人袋啦,你一開頭嘅語氣同in樓主條中坑HR賤佬有咩分別?
做狗都唔好咁大聲講出黎啦
仲意為自己好威
睇左好多頁,好多人都話有final confirm/final draft,suppose唔應該再改或者其他行業,好多都係有系統/一套程序跟住去做啦,但agency真係大把呢啲情況,絕對不意外。我亦試過有個客有個print ad係A平台出左街,都可以有野改,然後改完之後照樣係其他平台出,係A平台錯左果到就唔理

預左實有好多人話我做狗但真係百貨應百客,如果好似樓主覺得呢啲工好西,就真係唔好做,我大把朋友覺得需要work life balance,我好尊重,但如果做得就真係預左硬食
前排見marketing工,個line manager一入房,全程都無同過我eye contact咁滯,淨係一路用支筆篤我份cv。

叫我自我介紹之後,問我點解想入去做,話佢公司係sell美容護膚產品,仲叫我除口罩俾個樣佢望望。

一路個樣都勁唔耐煩又喺度撳電腦,之後就突然將個mon隊過嚟,叫我同zoom入面條友再自我介紹,講完就close咗個meeting問我仲有無嘢要問。

全程都係命令式咁
In咗15分鐘都無就叫我走
好彩之後搵到好工

啱啊!今時今日無黎生mode既返工態度,仲有咩資格見工

996精神,請個客同老細去睇演唱會,自己翻去office ot到第二朝早交功課再直踩到夜晚9點
4as 咪又係比狗做
一樣係狗 樓主揀間好d 啦
流產? 唔流都流左啦, 可以點?
老細,雖然你老婆流左產,
但我一定保得住你個客!
不回應假設性問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞