一人一句上司講得最難聽嘅說話

835 回覆
1600 Like 15 Dislike
我一個打十個好喇
期待完約串爆佢
根本成間公司都閪
唔啦 見你飲開 都無咩用
以前覺得男老闆應該好過女老闆,依家發覺原來男老闆癲起上嚟可以衰過女老闆十倍!
佢嘅垃圾事蹟真係可以講足三日三夜都講唔完
冇做錯人哋點會投訴
比埋你(利是)啦
"唔使搞咁耐掛 㩒一個制就搞掂啦下話"
你走左之後會請返兩個頂你
問佢有個crossover project 做唔做,如果唔做我就要讓畀其他公司做~

「我就一向都唔阻人發達嘅」

但佢講完之後,我再嚇佢兩句,佢就話想拎返嚟做
大家唔好覺得出糧& allowance係應份
唔啦,見你就知隻奶無用
祝願佢請到人
其實如果唔係請唔到人我都唔會請你,你知唔知我隨時可以炒咗你。
咁講野真係好mean
係,垃撚圾公司
唔係疫情難揾工同埋要養家,我真係走咗
我不嬲都唔鼓勵你地放工去讀master,你諗下,放工又要即刻飛去上堂,有d急project邊個ot?
啲EQ高到
你屋企人點教你?
巴打依家撈邊行?
話你無黎醒目真係無黎醒目

其實我真係唔明"返工唔係比你學野"究竟係d乜撚野迷思來....
屌你,你請人,我就來打工,有咩問題? d野唔駛學? 一出世就識? 就算我之前做過相關工作,你工作地點d procedure我都會學下啦下話。

通常答得"學野"呢個答案。都係因為個濕尻HR問點解揀呢間公司....
咁學野,有咩問題? 咁除非你間公司大到好似google咁,d人一定要來你果度做,或者好似韓國samsung咁,個個都想入來。
咁你唔係嘛,濕尻中小型公司,你想人地點答你? 講真,識你老鼠咩
人呢....
係要為自己的行為負責。我當你為嘈而嘈啦。一個人出得來做野,基本上己經係一個成人,要為自己行為負責,唔係乜都賴屋企人。
就算家人幾差都好,作為一個成人,己經有自己獨立思考同判斷能力。要屌,要話,係應該屌返果個人本身,唔好野野拖人地家人落水唔該。
理論上,上司唔會知地家庭狀況,亦唔會好了解......郁d就拎人地屋企人講本身己經係有問題
有時我都有d驚.....
我份工有時要check d 野,我都上網check,我自己都有jot d notes嚮google docs
咁有公司電腦我都會用來check野,但有時有人用緊我真係篤手機搵
咁都有人為左避嫌,用紙筆抄低。但我又覺得又大疊又易唔見又冇得search
鬼佬腦細: what u talking about bull shit
佢地一聽到「學野」就好似觸發G點咁
大佬 你工作安排得差 請個三大畢業既黎正係幫你洗野
明明有咁多野可以比新人試 我冇工作經驗姐 但我有腦有知識有常識架嗎 當初又係你地請我既

好 咁performance review我比下意見
睇下大家工作上可唔可以協調得好啲
嗰兩條撚樣以為我要求間野pleased我咁
一句得埋黎話「返工唔係比你黎學野 唔係你想學咩就學咩」「人地有xxxxxx經驗 人地有返過工 你有冇啊?」
好心睇唔起fresh grad就咪撚請fg啦撚屌臭閪
傾完雖然係有少少改善 但都係覺得佢地咁既mindset根本唔適合我係度做 最後都係冇做

返嗰3個月返到把幾火 成個人頹哂皮冇哂心機 有人工收咁又點 跟住快快手搵到份新既 人工仲要高幾千 最重要係得到基本既尊重啊 行出去海闊天空啊

抵間野啲product依家出哂問題 唔好係度賴學術搵原因啦 換左你自己咪解決到囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞