一人一句上司講得最難聽嘅說話

835 回覆
1600 Like 15 Dislike
試過+1
我都喺覺得你唔適合呢份工

「咁熟嘅 你飲開?」
果時08年金融海嘯之前,好景到不得了
佢同人傾計時話請我做當時個位因為冇人肯做
遞完辭職信 打inter比我
「我睇人唔係睇佢係度做嗰陣 係睇佢辭左職之後係點 有好多後生仔一辭完職就會放pea個人唔做野 有啲就會比心機做好啲野交接 你唔好玩野」
收工就係收工?明知急OT都要做晒佢
辭左就hea佢架啦,同佢有親?
你都幾唔識做人
不過都唔係你想 你老豆老母生成你咁
'Cause too many people think they made me
Well if they really made me, then replace me
:我唔係鼓勵同事OT, 不過你用咩方法都好, 聽日要起到比我
代答:未

面書
之前有老細同我講過:no one is irreplaceable

不過我聽舊同事講,我之後嘅人都亂9咁做,激死個老細
我比緊機會你學野呀仔. 比心機啦你(揼左舊屎比你)
咁先係好上司
佢都預咗啲人鳩做,先講得出呢句
其實佢有先見之明,但未完全接受到
叫佢俾啲時間自己
不如你話比我知自己點做先
你唔係諗好左先同我講咩
我可以比答案你
但你自己咪唔識諗野
明明係諗住商量
就比佢講撚到唔用腦

屌 我有頭緒知點做洗撚問你
工程HD岩岩畢業 第一份工就比D勁難既design我做
做唔掂..然後問我你係咪真係HD畢業架
屌你老母嬲撚到我第二日即刻辭職
然後又求我留返係度(因為我underpaid+勁多workload)
最好彩佢都傻
我做嗰行要考牌先做到,我入行嗰陣未有,邊做邊考,所以好難轉工住

後來做多一年,我搵到工,但冇出聲,扮想續約。呢行合約一定year base,請人係特定嗰三四個月,過咗好難請人。我等到臨尾聲先同佢講唔續最後好似真係請唔到人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞