一人一句上司講得最難聽嘅說話

835 回覆
1600 Like 15 Dislike
上司:xxx fresh grad新黎都做得快過你好過你,你檢討下啦
你無錯,唔使上心
真係好撚多 不能盡錄
但每句喺我放假追我野既說話都難聽
唔係上司 同事嘅話就大把
嗰陣fg一班on9仔恰我fg 講過又做過一大堆好核突嘅嘢 包括
有次中秋趕deadline 朝早send咗嘢俾個同事搞 佢特登擺到最尾嚟搞 明明成日就見佢喺度做自己嘢 周圍吹水都唔肯做 做完仲要俾我spot到有嘢錯 叫佢改又唔肯 根本未到收工時間又話收咗工 最後佢都死死地氣改 結果中秋佢又ot 我又要幫佢睇多次仲遲過佢走 我都好聲好氣唔該佢 佢彈一句 有啲嘢 唔係講唔該就得㗎 佢班friend準時走到 喺門口就同佢講我哋就快啲走啦 一陣比人捉咗去做嘢就頭痕啦

又試過睇健康食品雜誌嗰陣話 條友都無腦 梗係食補腦嘅嘢啦

又改我花名啦 出exhibition我改更就諸多聲氣 佢哋自己改又無問題

最後做咗半年幾個on9上司想借啲意出warning比我 我頂唔順就索性我裸辭 唔撚收佢封warning
幾年後嘅今日 我已經搵緊當日幾倍人工 最重要係同事都正常好多
佢話一齊搵大老細傾 我話好啊
跟住佢縮
你無錯,唔好怪自己
情緒人人都有
想知你經歷過啲咩
你係咪咁樣對你啲下屬
唔係
依家問返佢 搵到人取代我未
屌你老母係唔係廢架?
下下搵大老細咪好唔得閒
佢呢啲咪真係要問佢屋企人點教佢教到咁無同理心 咁多陰暗面
仲話係社福界 都唔知佢點做社工
咁簡單既野,都要做咁耐?
明明d 野⋯ 複雜到幾個人都做唔晒
呢條友同你一樣 做埋哂啲野都係垃圾
你老婆比上司屌緊呀 你老母冇教呀?
返工返到佢咁搞咁多嘢
林若寧同細蘇講?
你地上司靠趕走新人建立自己地位
如果唔係我錯 我會照屌返上司
「我唔請你 冇人請你架啦」
個時16歲做sales
次次貨車到貨都叫我去搬上公司
返工最緊要老細好
我寧願收少d人工都要老細好

利申 前老細好好
係 條友真係好肉酸
「 請你返嚟 就係為咗搞我啲仔仔 (男同事) ? 」
當時 有個男同事想追我 我意識到之後 就開始婉轉拒絕 後來佢辭職 人哋搵到另一間更好嘅公司 但舊老闆自己猜測話 佢係因為我唔接受佢先辭職 但後來就真係鍾意咗一位男同事 仲拍咗拖 咁都係男同事追我 並唔係我主動 舊老闆就處處針對我 我嘅工作仲要直接向佢報告 當時壓力大到仆街 佢後來同我講呢句 令我覺得好唔開心 我又無處心積慮去所謂搞佢啲仔仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞