一人一句上司講得最難聽嘅說話

835 回覆
1600 Like 15 Dislike
但教我做個個step 正正係呢個senior
咁冇野啦 sorry 你唔好彩
佢把口真係食左屎咁臭
答:你係咪飲開
咁睇黎無咩用
嗱 幫我XYZ 一略一千字
而家俾機會你學嘢
係呀,聽好多人講,甚至啲長輩都話如果你要走嘅話老細加人工留你,你都唔好留,你留低只會對你更加差
同佢講,你搵到人取代我未,我搵到其他好offer啦喎
你就好啦 上司都識同你互相遷就諒解...

可惜我活係香港現實, 呢種上司究竟現實有幾多.
其實咁先好 佢俾機會你自己解決
回返佢:

好彩你而家條女以前跟過我
跟左你先既話佢成世唔會有性福
我屌到佢俾樓下嘈音投訴果陣你仲係屋企用緊微鉗打飛機渣
無錯,加人工留一個員工,純粹係唔想煩,因為請人同train新人嘅costs遠大過佢加畀你嘅人工,做老細嘅都諗過度過,唔會蝕

因為加少少人工就留低,會被老細上司當地底泥

仲有3個月就完約,而家積極揾工,到時有offer就用呢句得佢
岩, 所以唔應該教訓, 警告兩次就炒.
最撚慶係明明用緊電話覆緊個客或者check 緊物料做緊公事

啲老屎忽每次見你噤電話就一定assume 你係同人吹緊水或者拉緊老虎機
好尷尬
呢句唔係難聽wow 我公司成日聽到呢句

因為大家都做唔切
佢成日提: 人地個下屬都識點樣點樣、要做埋乜乜乜 (同我比較緊)

輪到我講: 人地部門唔使乜乜乜
佢: 你唔好講人地, 我地同佢地係唔同
唔係上司係親戚
畀個無家教嘅人話自己無家教
我同事試過有個人渣呀頭

屋企人有病 話屋企人未死得即係冇事

請半日假都唔俾

到最後屈佢泄露公司機密炒左佢

後尾好似搞到上庭
我:咁樣做唔到嫁wow
老細:我以前都係咁做
我:咁我無時間做其他野,你自己排返個優先次序,到時做唔到唔好瀨我, 你排好我再email確認返你

之後老細收返個弱智idea

最憎d老屎忽講以前
你上司=我老母
今日下午茶我請
唔好搞笑啦 老細出糧俾員工架嘛 番工唔問你攞錢問邊個
心情好:呢d野唔洗問我啦自己搞掂
心情唔好:點解冇問過我就覆左人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞