【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
姐係窮爸富爸派?
真,SH TSLA to the moon
而家好多叫春既人
你有冇發覺個個都好著緊個倉冇左幾多%
我蝕左幾多錢 balance

Actually 你手頭上既shares
Let say Aapl x100 shares

佢stock price 跌左,但其實portion still 100 shares

What we own are shares not money

到之後番番upside

其實都係呢100 shares 帶比我地

如果咁樣賤賣左shares, 你就真係蝕左asset
格sir 建唔建議借個loan去把握今次機會
When you buy a stock, you are buying the company
格蛇 點睇MM睇淡後市同埋佢唔睇好契媽
醫藥股係真。賭場
即係龔成講既嘢換個方式去演繹係唔同既,難為同一班傻散,一邊屌月供成,一邊支持資產本位。

利申:支持資產本位,所以變相支持龔成同革Sir
醫藥除左真係academic 或者 profession 係番medic 先玩到

因為醫療行業好專好多變
一個lab test abort 左

就會閪冧

利伸都係做醫護,同意medic field生意長做長有,但係drugs or therapy R&D 係真係賭
同道中人
我明顯真唔識
祝你好運啦 會贏錢都是好方法
如果你可以估到一隻股開始跌個底去邊
你唔會買咗一隻後,佢開始跌,你先再分析個底去止蝕再買返。

你只需要逐隻股睇邊個出你心水形態,跌到你知既%底先買,然後就升賺錢。

因為你既技術分析做唔到你講既5%30%5%例子。
FAST
屌佢係因為佢收學費教人供2800姐
佢應該係講大範圍同心態
其實呢個po好多人都冇睇格蛇個blog同d post就係到9問
望住跌果一萬幾千蚊就喊苦喊忽
日撚日要mon住個市果班

好想勸佢地唔好浪費時間
輸錢都唔係最重要
浪費左嘅時間先係最寶貴
一係就你喺炒股入面真係學到野
最大問題係收人成萬蚊教人基本野/過時野
革Sir你咁就仆街咗啲,佢出道先過你,套思維佢推廣早過你,佢推既好多都優質資產,我係佢推介既50隻優質股中揀2-3隻,隻隻都搵錢,佢比埋佢既估值方法我,我次次係合理價偏低既位入。其實你有冇了解過佢先?定係你都係睇下其他連登仔講兩句就話佢推柒資產呀?
呢個真
上佢堂用2粒鐘一堂講用pe 點估值
見到2800已經唔洗講野
2800做膽有咩問題?你忽略咗好多人抵受風險既能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞