【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
想知熊市月月供月月跌會有咩感覺
會好興奮
啲貨一日平過一日
月供4000咁計股量越買越多,牛市個量就越買越少
大家要清楚投資概念!如果你持有優質股,股價下跌不用擔心,應該開心!

你要明白買股票就是買企業,買入一盤生意,你想象一下,你朋友叫投資做生意,你會唔會投資後,因為一些短期因素就立刻想賣出?會唔會你可以賺5%就立刻賣出?當然唔會。

你一定要明白,買股票就是買企業,你唔好理一些外在、短期因素,要集中在長期的企業發展。
革蛇請問而家全cash點部署好?
笑撚死
賭岩一次當自己股神
呢個我認同,有真實根據,解讀就各有答案
真 我自己重倉半導體股 要升要跌都無感覺
依家會喊苦喊忽嘅人我諗多數都係以周/日嚟做單位嚟炒股
無follow開佢喎
不過唔上黎開下po 邊有人課金去pay床
扮撚哂野,其實咪即係SH
除咗GME呢啲賭場,有邊個SH唔係因為睇到隻股長遠夠優質
well said
自己睇下廢老上年3月走左幾多科網股
依家揸幾多%cash係手
再諗下係熊定牛
會比較易諗
多謝革蛇無私分享

你個blog 上年已經睇晒,但一路都無學到仲要學人止蝕,升市都係賺得唔多(而且亦唔識集中戰線),訓又訓得唔好。

今次調整我學乖,跌市雖然都有不安,但分批慢慢入貨,記住長遠目標,target 為人類改善生活嘅企業,希望幾年後多謝你同自己。
恐懼撚, 可能落街都驚死
高質企業 長渣五年以上 真係你教我點輸
你係咪真係頂得住5年以上任何波動都唔走先 如果係嘅話你都係SH派啦

微軟當年叫好公司啦掛 如果我係2000年2月1號左右買入 我要等14年先去返買入價位 之後到依家先升返3倍

好多人第5 第6 / 第10年已經絕撚哂望啦 就算比你等到 你覺得值唔值?

如果你係預測到市場短期走勢 你點解冇係跌之前賣晒?

係預測唔到 所以先會止蝕 預測到唔洗止蝕

最後我想講 冇人係紀對錯冇人係絕對岩 最後邊個賺錢就係邊個岩
其實都唔止一次,佢Tesla俾人笑咗好多次,佢都堅持到
隔離POST真係笑死
牛市又唔見話你
熊市補貨係基本

TSLA、ETH點跌都跌唔返去你出BLOG講嘅價位
我覺得係睇經濟環境決定
牛市個股波動一定sh
但係依家面臨重新估值危機真係要睇吓幾時止
08 01 有20%stop loss 已經死少好多人
問題佢自己都未必複製到第2次成功

俾多一個十年,同樣本金變一千萬
想問下你而家睇beyond meat 同之前既睇法有無變?
酸到 事實就係佢成功左
小型調整 作為投資人緊係唔會咁易放 但我覺得作為投資人 無論 長期 中期 都要有止蝕幫自己保住本金
你呢種唔識欣賞人,唔識向人學習嘅人,只會一世都係輸家,成日覺得人地成功係好彩
人地得咗比心得你又質疑人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞