【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
潮退的時候就知道誰在祼泳
唔all in係咪冇可能成功
樓主均價每個月買入唔會係一個點allin放5年
我個人覺得唔係
當你一個月搵兩皮
每個月儲大約一半
每年都有十萬本比你慢慢滾大

太多人忽略左風險管理
喺自己都唔覺嘅情況下買大左
以前新手掂牛熊已經係進階
而家啱啱開戶口就玩窩輪
一個浪冚埋黎就爆倉
你再有眼光都已經無本比你翻身

會覺得all in先會成功只係倖存者偏差
大把人all in輸到清零/成身債
好多時只睇到成功例子
投資除左想搵高回報率之外
都要同樣回報率之下搵較低風險嘅野
好多人第5 第6 / 第10年已經絕撚哂望啦 就算比你等到 你覺得值唔值?

我到第5年第10年都月供咪得 好公司怕咩買
唔係晶片設計咩
intel 14nm都勁過amd啦
又係你個巴菲特代言人 價值投資原教旨主義者 你要活在過去冇人幫到你 五年後你就明
製造技術係近乎壟斷ga
唔係用asml啲機就得?
唔通asml都唔識咩我覺得始終都係投資同人力成本問題
Buy the fucking dip
根本討論黎都side 氣

有做功課/ 量化左隻股票價值的,愈跌就會愈有信心加倉......

連登仔跟風買入......根本未體會過點會明
根本就好多人唔做功課就跟人買
完全唔了解公司基本面就買貨
最後跌市果時就叫春
最on9係啲人開post問人拎ticker
Cannot agree more
隻股如果睇幾年
又有信心,做足功課,又唔等錢用
自然會跌市就溝多d,升市睇岩又入d

利申:呢排得閒就入得閒就入
我諗5個月後你就明邊個先係你契爺
好公司唔怕買,但唔一定個個睇得中好公司今日好公司,唔代表5年後都係好公司
咁買得緊係要mon住間公司發展啦
價值投資原教旨主義者唔會明 佢巴菲特上腦 佢既世界廢老股先係價值投資
唔係個個都係你,唔係個個識睇
好多人玩短炒,炒燶左先呃自己長渣,叫呢d人止蝕真心為佢地好
有幾多好似你,低位買上黎,高位接到成手貨我就見得多
都係果句啦 姓革嘅食成牛市 半份糧咁供中隻倍升股就也文也武 就叫人連熊市都月供吸貨已經on9啦 要供5年先開始正數都無問題都講得出口
唔夠佢咁叻
將大半份糧供一隻股5年,咁高風險當然高回報
我始終覺得風險管理得好,先有得長玩
我覺得你個比喻有問題,即使唔落雨,你帶把遮都係近乎無成本。但你所謂止蝕,可以錯,估錯如果你又想入返同一隻股,就係變相用更高成本入貨。

BTW,利申唔係反對set止蝕,只不過你個比喻去反駁樓主就不太認同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞