【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
師兄你講既
應該其實就好似math game 咁,啱唔啱

咁樣係巿場無限variables 同 uncertainties 底下

咪好難操作
革蛇
:「今晚好可能會落雨,記得帶遮」
:「無人可以100%估到會落雨」
:「就算唔係100%肯定,只要落雨機會夠大咪帶遮囉」
:「今晚降雨量係幾多毫米?唔知道落幾多毫米就收皮啦」
:「就算唔可以準確估到落幾多毫米,都唔代表要唔帶遮」

SH派:
1. 唔係100%肯定會跌就唔放
2. 唔可以準確計算到跌幾多就唔放
3. 只要唔係準確每次都準確計算到幾時跌、跌幾多就係一時撞彩,純粹靠運氣
咁聽法同擲銀仔差唔多
做生意囉,有幾多個炒股致富呀講真。今日今日冇十億八億都好難叫有錢佬
on9盲目信徒
你要日日mon住個市賺錢唔辛苦咩
你有你科學方法玩

不過純粹想大家討論下

Monetary policy, Human psychology 同 institution 既algo trade

會唔會對retail trader 既TA 有好大影響
人生無乜嘢係100%肯定
如果下下要等到100%肯定先做決定,反而會錯失好多嘢
贏面足夠大嗰陣就應該行動
all in左tsla
市況唔係日日都咁波動
近排大插咪要睇得緊啲,平時無咩風浪咪唔洗成日睇住
格sir🙇🏻‍♂️
開post條友,我都幾懷疑佢做咩analyst,DCF model都未7識。
可能請佢嗰間公司都係想借佢「名氣」啫
如果樓主真係無實力,都係間公司自己承受返
你唔係資產本位派 你係DEL APP派JA

你係點樣推論到我唔識DCF架
06年 CITI 咁俾你揸足15年夠唔夠長時間?
而家股價仲係當年既15%
佢覺得佢諗既一定係岩 止完一定會再跌 升小小就會再上 有咩好講 讀得書多覺得下下都係書本上面寫既係岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞