【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
就算真係到左頂,要分得清楚係到左今年既頂,定係5年後既頂
係未可以慢慢儲TSM
係價值投資既核心思維
但好多傻鳩以為買低估值既傳統股=價投
多謝格蛇比信心我
本多終勝
即係SH派
跌市既考驗,入場前做足資料係睇長線 而家鳩跌根本安枕無憂.
買高估值既科技股=價投?
重點係優質股 你本幾多跟供成買都係死路一條
革sir 謝謝你在這個時勢雪中送炭

睇你呢篇野之前心態正正係你頭幾句咁…

沒錯真的要建立資產本位思維~
革sir 強心針
同小西好似

Buying stock is just like owning portion of the business
And business is your asset

If the business nature remains unchanged, why do we need to sell our asset ?
革蛇出名到俾人用佢個名水人買垃圾

Btw今個禮拜跌穩咗的話可以入多幾十股NVDA了
未睇like 咗先
睇完推多次
時事台巴打宣布全連登即時進入緊急狀態,禁止不相關帖文出現/上熱門
https://lih.kg/2433485

要止蝕只係代表你入既位唔夠靚
買股兩大要點
1. 靚資產
2. 入位靚(唔好太高)
有個問題,咁點解唔先拎出嚟,等到真係穩定返啲跌得7788先用更多既資金買入?喺佢跌嗰陣慢慢買同佢升嗰陣買其實都係一樣,佢一樣都係會經過返你曾經想入嘅價位,不過升返既時候買唔會仲安全咩?至少佢重現返升勢。有個例子好似C.US咁嗰陣個個都覺得藍籌無死,點知一抄再抄到依家都無翻過身(可能呢啲例子得一兩個,但係都係有?)⋯⋯同埋股災(回調?)嘅時候唔係保持高現金流動仲好咩?好似琴晚個條友出嚟講一兩句個市又仆返直,

虛心學習中,希望可以得到答覆
有地方錯誤嘅唔好屌柒我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞