【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
其實係牛市中, 炒燶果堆長渣都會贏嫁
如果投入本大, 公司基本面不變, 短期又知會升返
對間公司又有信心,
咁點解要止蝕呢?
蝕咗果堆你肯定之後買果啲新股會賺得返??
而唔係傻散咁每次高買低賣?
又講信心除咗信心都要有風險管理架清
當10隻股,10隻都一樣有信心?總有先後之序,斬5隻囉,風險管理幾時都正確留返舊錢溝前面5隻咪賺得返,咁有信心的話,定係你又係一注獨贏?
最高位買入咪低位溝貨囉,樓主不嬲都係話平均成本法
唔會, 一定分散投資, 風險管理
但你買入得果堆股票一定有基本分析先
唔係你都唔會買啦

定又人買咩 你又買咩果堆....
我宜家就係叫傻散快d斬呀清
你呢個方法係假設咗佢一定會升返 如果100%係升咁實work

唔係嘅話變相就係用自己本金賭一鋪大細

100跌落30跌70%好似到哂底冇得再跌 之後30
跌落15又跌50%

當然你賭贏咗 我實冇聲出㗎 比你威又有咩所謂 我又唔會少忽肉
格蛇 你之前每個月2皮 買tsla

咁你旅行拍拖洗費果d 點 你包埋5000入面
定真係旅行拍拖基本娛樂直情冇做果d慳得就慳
Vcp派留名
革兄唔講得number 可唔可以比d指引,而家呢個時勢應該投資邊個板塊好
長線投資 本身就睇你眼光 平均成本法 係一個平衡風險咁買法 其實冇錯 止蝕本身係長線投資角度黎講 只有基本面改變先會止 無神神個大市調整50% 對個生意冇影響都唔會止蝕架
炒疫苗後復蘇咪舊經濟,航空油股
炒息率上升咪銀行股
裸乜9泳 句野不嬲叫 水退就知邊個冇著褲 你班支牛撚用用下跟埋d蝗語
咁係你傻閪姐,買親股都100跌到15
其實嘈黎做咩,大家個投資模式都唔一樣
就而加呢一刻黎講,你蝕本出場既話就一定佢岩晒
但一日未出場,一日都唔會知最後結果

APPLE都幾乎腰斬過啦
個分別就係只有SH信念同有做過DD既信念
繼續SH囉
佢封oak tree insight
同個仔拗
最後比佢說服左
革sir先係連登股神,2018年個個笑鳩Tesla,但革sir堅持睇好
Btw,革sir對lmt maxr依類太空概念有咩睇法,elon musk 契媽都睇好🤔
咪野「係咪仲睇好」
佢睇好唔係一個月或一年
係可以留比個孫既資產

明未?
琴晚14有無溝到?
Only when the tide goes out do you discover who's been swimming naked.

swimming naked唔係裸泳係咩
借個還得起既數,當儲錢
長短棍 本多忠勝派
問題係all in tsla
個思維同all in btc 冇乜特別大分別
話晒都叫金融業人士叫人all in 個股risk management 真係好咩
契媽$10買亞馬遜都唔係買成副身家啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞