【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
老千仔,搵分身吹奏自己未
笑撚死咩拎巴菲特比 佢要清倉搵唔搵到人接貨呀 搵佢黎同散戶比 訓醒未
我都想知樓主點睇2000年既微軟
而且唔同人適合唔同投資策略
如果係啱啱畢業,本金唔大,筆錢擺十年都無所謂,咁咪SH都無妨
但如果係接近30歲想成家立室,SH隨時會令結婚計劃延遲,咁就唔好100%全部SH啦
成日睇 一個話減貨買多d 一個話快d酒 睇到人都癲
但十個用呢個字嘅有八個都捉錯用神
同倫敦金比班雞用到同呃人劃上等號

得果十萬八萬本 走去all in玩槓桿係叫賭
唔係叫邁向財自
買場幾百倍波膽可能贏面重大
識太多人一百萬本都未儲到一半就發夢想財自
MM有料都益自己subscriber 啦
益你班on9咩
同你一樣 梗本零痛苦
唔互屌連登仔仲有咩生活樂趣
點解arkk?
點睇
對於呢個topic,我成日對於buy the dips同stop loss既選擇唔知應該點
利申,唔係做短炒
最後本文以一個小小的預測作結尾,蘋果如果固執於現有策略,我預言4年內(2022年)iPhone的全球市佔率將會跌至5%以下。

革蛇仲點睇apple 定係唔講得 今年蘋果好似仲佔10幾%
點解用親M$黎做例子的 都唔會個前CEO on99
話iPhone垃圾 死唔轉android/錯失哂時機 vista/8成pat屎咁
講真新CEO前的微軟有幾好 只係食老本
仲有唔係新CEO醒目走cloud computing 而家都唔會有呢隻金蛋

股市不嬲係反映前境 比現實行得前
如果要講賺錢 intel都好勁架 但佢玩擠牙膏 AMD又咄咄迫人 5nm又話要起碼2022年 股價咪仆值
SH還SH 都要定期review間野丫 除非你買 index
Steve Ballmer wor
2000 to 2014
我當年高估左大眾既價格敏感度
tim cook上台後無突破但年年加價 加到成皮野一部 冇諗過咁多人仲肯埋單
fuck off please without tesla you are nothing
5次反彈 5次真趺
即係一半機會啦 唔洗你計我都識
當用家所有電子野都係iphone, ipad, macbook, 根本轉唔到會,剩係收Apple Store 30%佣同subscription都夠基本增長

Apple係Macbook轉Arm就係想食埋laptop software個份,如果Apple可以搞到電腦software去Apple store抽30%,隨時抽佣仲好賺過賣機
吹到「重新估值危機」
市場預期10年債息升係咪會令到實體經濟爆破企業執粒
係咪會令到人類唔再需要科研定係全部TMT life science股都係被發現做假騙局黎
人地講5次反彈5次真跌只係求其講個數字舉例
唔洗當真實戰績咁睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞