【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
因為條友淨專注港股
香港唔少人真係淨係買港股 覺得唔係本土就唔會識會驚
笑死人
所以契媽隻G其實最值得入
樓主係套套邏輯派,買高汁資産你教我點輸

認同樓主無一招可以打到老,sh同止蝕並非對立,因時制宜
學下睇線圖先啦
分散風險
ARCT仆直跌54% ARKG當晚跌7%到
雖然成個sector回都係會仆街
個個價投都係架啦
g持
MM值得學係風險管理
佢之前狂升果時日日叫股災啦
信徒開始多了,等睇開班cap水
係少年得志派
同埋因為genomic 個sector 太難分析隻隻都差唔多
唔係做genomic果行又想投資就不如信下契媽,雖然依排比大芋狙擊
All in tesla發到達就事後先出黎也文也武 咪又係幸存者效應 有料依家俾隻股出黎啦 唉也不過老細唔俾喎唔講喇
其實價格既本質係對未來既估價,點解你會覺得用過去既數據(圖表,線圖)可以預測到未來? 你用圖表分析得岩 唔代表圖表分析真係岩。 小明上個月痾左一督屎變瘦左,唔代表果督屎令佢變得瘦左。圖表分析可能只係你一相情願覺得work only
D人開始撈亂晒財巴 革蛇 同COCO哥
我做足晒research

成編文最緊要呢句,問number,「牛定熊」,想賺快錢呢啲陋習戒左佢,乖乖地學左基礎理論知識先實戰,一開波就直接買,冇基礎概念交左學費輸左都唔知自己衰咩都係白交。
革sir
做膽姐你expect佢賺大錢咩。一個組合應該分散,2800會派息,keep住係一樣起碼冇貶值既資產,如果用回報用錢計咪錢本位囉
以為係邊個 ... 終於有 point
ee ... 原來係革蛇

LM
一間又有人叫您睇匯豐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞