【傻散清除計劃】建立資產本位的思維

567 回覆
1011 Like 102 Dislike
依幾個月股價急升嘅原因都唔係科研有突破啦
咁股價跌返落去都唔代表公司執笠、科研無突破嘅
契媽話佢太遲搞電車 , 到時搞到都唔夠人爭 , 手機冇乜突破 不過靠佣同apps賺到, 好又唔係好好 衰又唔係好衰
當然前題係高質企業 班廢老買夕陽收息股做資產本位就係財務自殺

其實好多人 連登都大把 到今時今日都買同SH夕陽行業
到最後 呢啲人會為自己既愚昧而有慘痛教訓
其實連登都唔少傻仔今時今日仲買啲地產股 公用股 銀行股個啲 好似823 3仔咁
財務自殺
你講乜撚野又中又英死傻閪
日股?仲垃圾過港股喎
自己睇下1989年日經指數咩位先啦
唔識唔好害人啦
反而想請教下革蛇係大跌市個陣點樣唔質疑自己既分析
同market反方向行真係唔易
大佬你間野又唔係死人冧樓 基本面都冇變 點解要質疑
我欣賞你,對你改觀,勁過垃圾吉田
跌跌跌跌
講得好有道理
申利:資產本位派🙋🏻‍♀️
剛剛睇咗你2018年一篇blog 關於富二代白手興家同埋窮人健康。我同你生活背景好相似 真係好欣賞你 難得你同我有相同諗法。我會SH的
一間公司請3萬幾個碩士 博士去做下欄野
革蛇係咪仲預測樓價會暴跌一日 呢加印咁多錢搞到樓價冇點郁
冇錯 呢樣野過去幾年對eth造成好大賣壓 但已經有plan去改變
https://decrypt.co/60395/upgrade-reduce-supply-ethereum-gets-launch-date-eip-1559?amp=1
印出黎既錢唔代表要流入香港 香港已經唔係國際金融中心 錢只會流出
同埋香港對AI時代即衝擊係零準備,政府同人民都對AI零概念,香港一定會沒落,香港人會大量失業
長遠香港樓市係一定會暴跌
講個笑話
科學園
數碼港

加油呀 起步階段最難捱 致富之路有飛輪效應 會愈行愈順
下一個年代最搵錢既 engineer
Computer scientist

係香港係做it狗
條友真係唔識嫁喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞